Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των αποστόλων, εκ των εβδομήκοντα, Σωσθένους, Απολλώ, Κηφά, Τυχικού και Επαφροδίτου, του οσίου Παταπίου, καθώς επίσης και των επισκόπων Κύπρου Σωφρονίου και Δαμιανού.
Ο Τυχικός ήταν, τρόπον τινά, το «δεξί χέρι» του αποστόλου Παύλου. Είχε αναλάβει να παραδώσει στους Κολασσαείς και στους Εφεσίους τις επιστολές του Αποστόλου των εθνών Παύλου, και να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα της Εκκλησίας.
Σχετίζεται άμεσα με την Κύπρο καθώς, όπως πληροφορούμαστε από το βίο του Αγίου Αυξιβίου, όταν ο Παύλος πληροφορήθηκε το μαρτύριο του Βαρνάβα το 58 μ.Χ., έστειλε τον Επαφρά και τον Τυχικό και μερικούς άλλους στην Κύπρο, να συναντήσουν τον επίσκοπο Ηρακλείδιο και να ορίσουν τον Επαφρά επίσκοπο στην Πάφο και τον Τυχικό στη Νεάπολη, τη σημερινή Λεμεσό. Όταν ο Τυχικός τέλειωσε το έργο του στην Κύπρο, επέστρεψε στον απόστολο Παύλο και αργότερα έγινε επίσκοπος Κολοφώνος Ιωνίας.
Στο χωριό Μέσανα της Πάφου τιμάται ο άγιος Τυχικός από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο ναός του χωριού είναι αφιερωμένος σ’ αυτόν. Επίσης τοποθεσία με το όνομα του αγίου Τυχικού υπάρχει στην Αγία Φύλαξη Λεμεσού καθώς και ναός επονώματι του στην κοινότητα Γαλάτας.
Ο εορτασμός σήμερα των αγίων Αποστόλων και των κυπρίων Ιεραρχών Σωφρονίου και Διαμιανού έρχονται να μας υπενθυμίσουν την βαθιά παράδοση της πατρίδας μας. Τη μεγάλη υπερηφάνεια μας για το παρελθόν και την ιστορία της Εκκλησίας μας, και την ίδια στιγμή, την ευθύνη για το πνευματικό όραμα και η εκκλησιαστική κατάρτιση των νέων του παρόντος και του μέλλοντος της νήσου μας.
Ο Όσιος Πατάπιος, τον οποίον επίσης τιμούμε σήμερα, γεννήθηκε στην Αίγυπτο και από μικρό παιδί διακρινόταν για τη σύνεση, την ηθική ακεραιότητα, το σεβασμό στους μεγαλύτερους και την αφοσίωση στο θέλημα του Θεού. Μεγαλώνοντας διαμοίρασε την κληρονομιά του στους φτωχούς, και αποσύρθηκε στην έρημο, όπου γέμιζε το χρόνο του με προσευχή, μελέτη και αγαθοεργίες. Σε κάθε κουρασμένο οδοιπόρο που περνούσε από το κελί του, πρόσφερε ανάπαυση, φιλοξενία και πνευματικές οδηγίες και συμβουλές, χρήσιμες για τη σωτηρία της ψυχής του. Έτσι, η φήμη του Παταπίου εξαπλώθηκε γρήγορα και πολλοί άνθρωποι έφθαναν στο κελί του για να ακούσουν από την πλούσια πνευματική εμπειρία του την επωφελή διδασκαλία του ιερού Ευαγγελίου.
Μετά από καιρό, ο Πατάπιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη σε ένα ησυχαστήριο στις Βλαχέρνες. Η ταπεινή και καθαρή ζωή του Παταπίου, τον αξίωσε να θαυματουργεί, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Πέθανε θεραπεύοντας αρρώστους.
Η μνήμη του Οσίου Παταπίου τιμάται ιδιαίτερα στη χερσόνησο της Καρπασίας και στην περιοχή Λουτρακίου της Ελλάδος, όπου ευρίσκεται και η ομώνυμη γυναικεία Μονή.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου