Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, των μαρτύρων Ονησιφόρου και Πορφυρίου, των οσίων Ματρώνης και Θεοκτίστης και Συμεών του μεταφραστού.
Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης από θεοφιλείς γονείς. Αρχικά ονομαζόταν Αναστάσιος. Ήταν ευλαβέστατος και διακρινόταν για το ήθος και το εκκλησιαστικό του φρόνημα. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου εργάστηκε σκληρά για έξι χρόνια μελετώντας νύχτα και μέρα τα ιερά γράμματα.
Αργότερα πήγε στη Χίο και εργάστηκε ως δάσκαλος. Έγινε μοναχός το 1876, και κατόπιν, χειροτονήθηκε διάκονος και ονομάσθηκε Νεκτάριος. Μετέβη για σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως στην Αλεξάνδρεια. Εκεί χειροτονήθηκε ιερέας και το 1889, ως Επίσκοπος Πενταπόλεως, υπηρέτησε ως βοηθός Επίσκοπος πλησίον του Πατριάρχου Αλεξανδρείας.
Κατά τη διάρκεια της προσφοράς του, ως Επίσκοπος, απέκτησε μεγάλη φήμη για το ήθος και τα κηρύγματά του, ένεκα του ένθεου ζήλου και της αγάπης του για την Αγία Ορθόδοξο Εκκλησία, ιδιαίτερα στην Αφρικανική ήπειρο. Εντούτοις, συκοφαντήθηκε πρώτα από τον διάβολο, και κατόπιν από τους ανθρώπους και μάλιστα τους κληρικούς και συνεπισκόπους του.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για ένα ευγενικό «ευχαριστώ», από το στόμα του Αγίου Νεκταρίου, στην ευχή: «και εις ανώτερα» ήταν αρκετό να συκοφαντηθεί στον ευεργέτη του γέρο Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος λόγω ηλικίας είχε, ως άνθρωπος, εντονότερες ανασφάλειες και ευκολότερα πλέον πειθόταν από τους φθονερούς αυλοκόλακες που ποτέ δεν παύουν να ανθοφορούν στα εκκλησιαστικά περιβάλλοντα.
Έτσι, ευτέλισαν τον Άγιο Νεκτάριο με ποικίλους τρόπους μέχρι και με καθαίρεση. Τελικά, τον ανάγκασαν να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως ιεροκήρυκας, καθηγητής και τέλος ως διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Άγιος Νεκτάριος τα έζησε στην Αίγινα, όπου ίδρυσε τη Μονή της Αγίας Τριάδος και αφιερώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Παρέδωσε το πνεύμα του εν ειρήνη (στις 8 Νοεμβρίου) το 1920.
Στο κελί του, μεταξύ άλλων προσωπικών αντικείμενων υπάρχει και το πτυχίο του υπογραμμένο από τον τότε Γραμματέα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ποιητή Κωστή Παλαμά. Βαθμός του Πτυχίου «Καλώς».
Μέτριος στα ανθρώπινα μέτρα, Άριστος στη δόξα του Πανάγιου Θεού, ο Άγιος Νεκτάριος, ο οποίος ένεκα της ταπεινοφροσύνης και της απόλυτης αφοσίωσης του στην πρόνοια του Θεού επιτέλεσε πολλά θαύματα εν ζωή και μέχρι σήμερα για την παρηγορία των ανθρώπων. Οι πιστοί έχουν ολοζώντανη την εμπειρία και το βίωμα της παρουσίας και της παρρησίας του, στη δόξα της Παναγίας Τριάδας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου