Δημοσιεύτηκε: Μάρτιος 05. 2009 14:27
Ενημερώθηκε: Μάρτιος 05. 2009 14:28
ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΑΤΑΣΑ
Από πέντε ως 11 Μαίου ο 24 ος Μαραθώνιος αγάπης αγνοουμένων .Στόχος η διεθνοποίηση του ανθρωπιστικού προβλήματος και η ουσιαστική διερεύνηση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου…
………………….
Την ουσιαστική διερεύνηση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου ζητούν οι εμπλεκόμενοι στο ανθρωπιστικό ζήτημα, επισημαίνοντας με εμφαντικό τρόπο πως η Τουρκία θα πρέπει να υποχρεωθεί ώστε να δοθεί προσβασιμότητα στα τουρκικά αρχεία στρατού αλλά και οπουδήποτε αλλού να μπορεί να παρθεί πληροφόρηση, ώστε να γίνει ορθή διερεύνηση των υποθέσεων που σχετίζονται με το θέμα.
Στο πλαίσιο του 24 ου μαραθωνίου αγάπης που αρχίζει στις πέντε Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις έντεκα του μήνα, οι διοργανωτές έχουν εντάξει στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων και επαφές στις Βρυξέλλες με στόχο τη διεθνοποίηση του προβλήματος, ενώ την Κυριακή θα τελεστή και δέηση υπέρ της ανεύρεσης των αγνοουμένων σε όλους τους ναούς της Κύπρου.
Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου- ο οποίος είναι και πρόεδρος του παγκύπριου ταμείου μαραθωνίου αγάπης αγνοουμένων-, ο χωρεπίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος τόνισε ότι η διοικούσα εκκλησία θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρις ότου εξακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου.
Πρόσθεσε ότι ο μαραθώνιος αγάπης επιβεβαιώνει την αφοσίωση του λαού σε αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα, όπως σε όλο το κύκλο των θεμάτων που αφορούν τα τραγικά αποτελέσματα τις εισβολής του 74.
Για να τονίσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων διεξάγεται ένας κυριολεκτικά μαραθώνιος αγώνας, ώστε να ενημερωθεί ο λαός και οικείοι των αγνοουμένων καθώς και η κοινή γνώμη αλλά και όλος ο κόσμος ότι υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο πρέπει επιτέλους να βρει τη λύση του.
Ο πρόεδρος της παγκύπριας επιτροπής συγγενών αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου υπενθύμισε ότι οι περισσότεροι συγγενείς περιμένουν ακόμη απαντήσεις για τη τύχη των αγαπημένων τους για να τονίσει με έμφαση ότι οι συγγενείς έχουν δικαίωμα στην αλήθεια και στη πληροφόρηση.
Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι επιβάλλεται εντατικοποίηση των ρυθμών που γίνονται οι εκταφές και ταυτοποιήσεις γιατί όπως είπε με τους σημερινούς ρυθμούς «δεν θα τελειώσουμε ούτε σε 25 χρόνια».
Ο γενικός γραμματέας της επιτροπής Νίκος Σεργίδης ,είπε πώς η Τουρκία από τη δημιουργία της ΔΕΑ αμφισβητεί το γεωγραφικό χώρο στον οποίο μπορούν να επεκταθούν οι εργασίες της και προβάλλει τη θέση ότι οι έρευνες δεν μπορούν να επεκταθούν στο γεωγραφικό της χώρο αλλά μόνο στο Κυπριακό έδαφος.
Ο κύριος Σεργίδης εξήγησε ότι το συμβούλιο της Ευρώπης και η αρμόδια επιτροπή των μονίμων αντιπροσώπων τονίζουν ότι, εφόσον το ΕΔΑΔ βρίσκει τη Τουρκία ένοχη θα πρέπει να επιτρέψει έρευνα και στην επικράτεια της όπως και πρόσβαση στα αρχεία της εποχής εκείνης για να βοηθηθεί η έρευνα.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, τονίστηκε ότι αν τελικώς αποφασιστεί ότι η διαδικασία της διερεύνησης δεν είναι μέσα στους όρους εντολής της ΔΕΑ, τότε θα πρέπει να εξευρεθεί εκείνος ο μηχανισμός που θα προχωρήσει προς αυτή τη κατεύθυνση.
Σύμφωνα με το μέλος της Διερευνητικής επιτροπής για τους αγνοουμένους Ξενοφώντα Καλλή , μέχρι σήμερα έχει γίνει η ταυτοποίηση 57 λειψάνων ελληνοκυπρίων αγνοουμένων και πεσόντων τα οποία έχουν εντοπιστεί στα κατεχόμενα.
Τόνισε , επίσης ότι τα συγκεκριμένα λείψανα δεν είναι ολοκληρωμένα για αυτό και οι συγγενείς θα κληθούν να παραλάβουν μέρος των οστών του δικού τους ανθρώπου, αναδεικνύοντας την τραγικότητα του όλου θέματος.