ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β΄- 50 χρόνια από της εισόδου στον Κλήρο.*
Τριπλή, σήμερα, η διαδρομή της μνήμης μας, άγιοι αδελφοί και λαέ του Θεού περιούσιε. Επιστρέφει 20 αιώνες πριν και θεάται τον Πρωτόκλητο Απόστόλο Ανδρέα να οδεύει προς το μαρτύριο στην πόλη των Πατρών. Ασπάζεται, όχι νοερώς, αλλά αισθητώς την προκειμένην εις τον ναόν τούτο, χαριτόβρυτο κάρα του. Ανατρέχει δακρυρροούσα και στην κατεχόμενη Μονή του, και αναπέμπει θερμή την παράκληση προς τον Θεό για το πέρας των δεινών της πατρίδας μας.
Ανασκοπεί, ύστερα, με την ευκαιρία της σημερινής εορτής, τη ζωή του «γενναίου εν μάρτυσι» Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου. Μέσα στην θλίψη από την εθνική ταπείνωση και στα αδιέξοδα για την ανεύρεση και απελευθέρωση των αιχμαλώτων και αγνοουμένων μας, προστρέχει σ’αυτόν ικετευτικά ως «θερμόν αντιλήπτορα και ευεργέτην και φύλακα, τους αιχμαλώτους ρυόμενον».
Ανακαλεί, όμως, η μνήμη μας και ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός της Εκκλησίας μας: τη σημερινή επέτειο της εισόδου στον ιερό κλήρο του Ποιμενάρχου της. Και σ’αυτό το τρίτο γεγονός θα ήθελα να αναφερθώ για λίγο.
Όταν, πριν 50 ακριβώς χρόνια, στις 3 Νοεμβρίου 1963, σ’έναν από τους παλαιούς ναούς τής εντός των τειχών Λευκωσίας, στον Τρυπιώτη, κάποιος νεαρός με τρεμάμενα βήματα προσερχόταν να δεχθεί τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης, ουδείς, εκτός από τον Θεό, μπορούσε να προβλέψει την πορεία του. Ακόμα κι ο Εθνάρχης Μακάριος, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο νεαρός, που εχειροτονείτο διάκονος, ως αρχιεπίσκοπος θα τολμούσε τομές στη διοίκηση της Εκκλησίας που ούτε Εκείνος ετόλμησε. Ίσως, κατά παραχώρηση Θεού, μόνον ο Απ.Βαρνάβας να διαισθανόταν τότε την πορεία εκείνου που σε λίγα χρόνια θα γινόταν ο 75ος
* Εκφωνήθηκε στον ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο, κατά το Συνοδικό Συλλείτουργο της 3ης Νοεμβρίου 2013.
γνωστός διάδοχός του και να «ηγαλλιάτο τω πνεύματι». Ο διάκονος όμως εκείνος υπερέβη τις προσδοκίες και της Μονής και των γνωστών του.
Η βιοπάλη στην οποία ρίχτηκε από νωρίς λόγω της εκ πατρός απορφάνισής του και οι ποικίλες δυσκολίες που συνάντησε, σμίλεψαν το χαρακτήρα του και καλλιέργησαν κατάλληλα την ψυχή του. Δημιούργησαν το υπέδαφος πάνω στο οποίο βλάστησαν και καλλιεργήθηκαν τα μυρίπνοα άνθη του εξαίρετου ήθους του.
Ο Απ.Παύλος διδάσκει ότι η ποικιλία των χαρισμάτων δίδεται «ενί εκάστω κατά το μέτρον της δωρεάς του Χριστού»(Εφ.δ΄7). Η ποικιλία και η ένταση των χαρισμάτων που δόθηκαν από τον Θεό στον Μακαριώτατο, μαζί με την καλλιέργεια που έτυχαν απ’αυτόν, του χάρισαν μιαν ιδιαίτερη θέση στη χορεία των Προκαθημένων που εκλέησαν τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου, αφήνοντας έντονο το στίγμα της προσωπικότητάς του σ’όλους τους τομείς.
Σε μερικά από τα πολλά και ποικίλα χαρίσματά του, τα οποία «ως όμβρος υδάτων πολλών» κατηύγασαν την Εκκλησία, από όλες τις θέσεις αυξανόμενης ευθύνης που κατέλαβε θα αναφερθώ εν συντομία, υπακούοντας και στην προτροπή του Απ.Παύλου προς τον Τιμόθεο «την διακονίαν σου πληροφόρησον»(Β΄Τιμ. δ΄5), για να παρακινηθούν και οι άλλοι προς μίμησή του.
α) Κύριο χαρακτηριστικό του η ανεπιτήδευτη απλότητά του συνδυασμένη με την ακατάπαυστη δραστηριότητά του, την παροιμιώδη εργατικότητά του. Ανεδείχθη, κατά τον ευαγγελιστήν, «ο λύχνος ο καιόμενος και φαίνων»(Ιω.ε΄35), στο μέσον των πιστών, οδηγώντας τους.
Η απλότητά του φτάνει πολλές φορές τα όρια της παρεξήγησης. Ούτε ως ηγούμενον τον διέκρινε κανείς εξωτερικά, από την περιβολή του, από τους μοναχούς, ούτε ως μητροπολίτη από τους διακόνους ούτε και ως αρχιεπίσκοπο από οποιοδήποτε κληρικό. Μπορεί και σήμερα, όταν δεν σε αντιλαμβάνεται, να τον παρακολουθήσεις, να κάνει κάθε χειρωνακτική εργασία. Αυτή η απλότητά του ήταν μόνο μια πτυχή του ήθους του την οποία δίδασκε, έμπρακτα, σε όλους. Και είναι χαρακτηριστικό πως δεν δίδασκε με λόγια την αρετή∙ την έδειχνε με το παράδειγμά του, πολύ πετυχημένα. Γιατί, όντως, δεν χρειάζεται «κάλαμος οξυπρεπής» για να μεταδοθεί το βιούμενο. Αυτός μάς δίδαξε ευσέβεια διότι την είχε ο ίδιος βαθύτατα μέσα του. Μάς δίδαξε ήθος διότι το διατηρούσε πάντοτε άψογο. Μάς δίδαξε ευπρέπεια διότι την είχε έμφυτη. Μάς δίδαξε ανδρεία γιατί αυτή τον διέκρινε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Διαβάστε όλη την ομιλία εδώ...