Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Δημητριανού Επισκόπου Χύτρων, την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013, το εσπέρας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστατήσει και κηρύξει στον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας, στην Παλλουριώτισσα, εκπροσωπώντας την Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος καθυστέρησε στην Πάφο, λόγω παράτασης του ιερού προσκυνήματος της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου, προτού αναχωρήσει για την Πάτρα.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας στο κήρυγμά του μίλησε για τη ζωή και τη δράση του Αγίου Δημητριανού και επισήμανε την αφοσίωσή του στην Εκκλησία και την αγάπη για το ποίμνιό του, το οποίο ακολούθησε στην εξορία και αιχμαλωσία, μέχρι την επιστροφή στην πατρική γη.
Ακολούθως, συγχάρηκε τον Δήμαρχο και τους Κοινοτάρχες των Ενοριών Κυθρέας, και των γύρω Κοινοτήτων, τα οργανωμένα σύνολα καθώς επίσης τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, οι οποίοι με ιδιαίτερη αγάπη θέλουν και επιθυμούν να τιμούν τους Αγίους της περιοχής των Χύτρων, συνειδητοποιώντας την αξία, την ευλογία αλλά τη προσπάθεια διατήρησης της μνήμης και της νοσταλγίας της γης που μας γέννησε και οι νεότεροι, παιδιά και εγγόνια, κατάγονται από αυτήν.
Τέλος, μετέφερε τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου και εξήγησε το λόγο απουσίας του. Επίσης, ευχαρίστησε τους Ιερείς και τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους της Παναγίας Ευαγγελίστριας. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε του Πρεσβύτερους π. Γεώργιο Μακρή και π. Παναγιώτη Χριστοδούλου, από το Παλαίκυθρο, οι οποίοι ήρθαν στην πανήγυρη.
Στο τέλος του εσπερινού μίλησαν οι Δήμαρχος Κυθρέας κ. Πέτρος Καρεκλάς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «οι Χύτροι» κ. Μιχάλης Σαλαφόρης.
Αμέσως μετά ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος μετέβη στα ελεύθερα εδάφη της κοινότητας Ομορφίτας, όπου χοροστάτησε και κήρυξε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του πολιούχο της κοινότητας, Αγίου Δημητριανού Επισκόπου Χύτρων, συμπαραστατούμενος από τον Πρεσβύτερο π. Κυπριανό Παναγιώτου, γόνο της Ομορφίτας, ο οποίος λειτουργεί στο Μένοικο.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, στο κήρυγμά του, μίλησε για την προσωπικότητα του Αγίου Δημητριανού και επισήμανε ότι με την ενάρετη ζωή και την αγάπη του, για την Εκκλησία και το ποίμνιό του, αναδείχθηκε «εφέστιος άγγελος και δαιμόνων αντίπαλος».
Ακολούθως, συγχάρηκε τους πρόσφυγες της Ομορφίτας, οι οποίοι συνάγονται και τιμούν την μνήμη του Πολιούχου Αγίου Δημητριανού, 2 χιλιόμετρα από την ενοριακό ναό του, μέχρι την ευλογημένη ημέρα της ελεύθερης επιστροφής στην Εκκλησία, τα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Στο τέλος του εσπερινού, έλαβε το λόγο ο Λυκειάρχης κ. Δημήτριος Ταλιαδώρος, Πρόεδρος του Σωματείου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο και τον Επίσκοπο Μεσαορίας, που με αγάπη και καλοσύνη, ενώ ήδη τέλεσε Πανηγυρικό Εσπερινό στην Παλλουριώτισσα, ήρθε και κοντά μας στην Ομορφίτα, τόσο κοντά στην τουρκοκρατούμενη Εκκλησία και τα σπίτια μας.
Το πρωί της Τετάρτης, 6 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής, ο Θεοφιλέστατος λειτούργησε και κήρυξε στον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας, στην Παλλουριώτισσα.
Στην ομιλία του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, πρόβαλε την αξία που έχει προθυμία μας να τιμούμε τους Αγίους μας και να δοξολογούμε το Θεό που μας χάρισε Οσίους, Αγίους και Μάρτυρες της πίστεως. Και τούτο διότι η ζωή της Εκκλησίας δεν είναι μια ιδέα του μυαλού ούτε έννοια του ανθρώπινου εγκεφάλου, αλλά κυριολεκτικά βίωμα και ζωή.
Επισήμανε, στη συνέχεια, την σημασία που έχει ο Εσπερινός ως προετοιμασία και έναρξη της εορτής, καθώς επίσης το μεγαλείο της Θείας Λειτουργίας. Υπογράμμισε, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, πόσο πολύ θα πρέπει να επιδιώκουμε να μετέχουμε ως κληρικοί και λαϊκοί στην Θεία Ευχαριστία. Η μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Χριστού είναι το μέγιστο πνευματικό γεγονός που μας ενώνει με τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και μεταξύ μας.
Με τη μετοχή μας στη Θεία Λειτουργία γινόμαστε αδέλφια και βρίσκουμε νόημα σε όλες τις μεγάλες προσδοκίες της αγάπης, συγχώρεσης, κατανόησης, συνεργασίας, αλληλεγγύης, συμφιλίωσης και αλληλοϋποστήριξης. Στην Εκκλησία και κατεξοχήν στην ώρα της Θείας Λειτουργίας ο άνθρωπος γίνεται μακάριος άνθρωπος, σύμφωνα με την επί του όρους ομιλία του Ιησού Χριστό, την οποία περιείχε το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας.
Καλούμαστε με τη βοήθεια του Θεού και με τις πρεσβείες του Αγίου Δημητριανού, επισκόπου Χύτρων, κάθε μέρα και περισσότερο να αυξάνουμε πνευματικά από την «υπώρεια» στην «ακρώρεια» των βαθμίδων της κλίμακας των αρετών, κατά τον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης (Ομιλίες, Εις τους Μακαρισμούς).
*************************************************************
Το συναξάρι του Αγίου.
Η Εκκλησία, στις 6 Νοεμβρίου, τιμά τη μνήμη του επισκόπου Χύτρων (Κυθρέας) Δημητριανού.
Πανηγυρίζουν η Κυθρέα, η επισκοπή των Χύτρων, ο Λάρνακας της Λαπήθου, η Ομορφίτα, η Φλάσου, η ομώνυμη κοινότητα του Αγίου Δημητριανού στην Αρσινόη, το εκκλησάκι του Αγίου στο Κούριο, στον Άγιο Αμβρόσιο της Κερύνειας και στη Λακατάμια.
Ο Άγιος Δημητριανός είναι γνωστός στη νήσο μας ως επίσκοπος Κηθηρίας (ή Κυθραίων ή Χύτρων).
Έζησε στα χρόνια του βασιλιά Θεόφιλου του εικονομάχου. Γεννήθηκε στο χωριό Συκά της επαρχίας Κυθηρίας από πατέρα ιερέα και μητέρα ευσεβή και φιλόθεο. Νυμφεύθηκε με κόρη ευγενή και χριστιανή, η οποία σύντομα απέθανε.
Ακολούθως ο Δημητριανός έγινε μοναχός και έπειτα πρεσβύτερος από τον επίσκοπο Χύτρων Ευστάθιο, τον οποίο και διαδέχτηκε στον επισκοπικό θρόνο.
Πράος, ήσυχος, μετρημένος, ευπρόσιτος, ο Δημητριανός είδε τους βαρβάρους, όπως αναφέρει το συναξάρι του, να αιχμαλωτίζουν το ποίμνιό του και να το μεταφέρουν στη Βαβυλώνα. Ο επίσκοπος ακολούθησε το λαό του στην εξορία και την αιχμαλωσία, και κατόπιν με τις δεήσεις και τις αγρυπνίες του, ο Θεός ελευθέρωσε το λαό του κι όλοι μαζί, λαός και επίσκοπος, επέστρεψαν στην Κύπρο. Πέθανε σε βαθιά γεράματα.
Ο Άγιος Δημητριανός με το ποικιλόμορφο ποιμαντορικό του έργο αποτελεί απάντηση στο ερώτημα για το ποιό είναι το μέγεθος και το μέτρο φροντίδας, πνευματικής και εθνικής, από μέρους των Ιεραρχών, που έχουν επίγνωση της αποστολής τους και νυχθημερόν μεριμνούν για την επιβίωση του λαού του Θεού, ο οποίος απειλείται από διάφορους εχθρούς.