ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ
ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Με λαμπρότητα εορτάστηκε, τη Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013, η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο Παραλίμνι.
Της πανηγυρικής Δοξολογίας, στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου, προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Την Πολιτεία εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος.
Στο τέλος της Δοξολογίας, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής της Τεχνικής σχολής Παραλιμνίου κ. Σωκράτης Χατζηευαγγέλου.
Ακολούθως, τελέστηκε Τρισάγιο από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας, στο μνημείο των Ηρώων στην πλατεία βόρεια του Ναού και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση στην οποία έλαβαν μέρος οι μαθητές των σχολείων του Παραλιμνίου και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, οι νέοι των κατηχητικών των ενοριών της Μητροπολιτικής περιφέρειας Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, μέλη του Σώματος Προσκόπων Κύπρου.
Η παρέλαση, της οποίας το χαιρετισμό δέχθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου και οι άλλοι Δήμαρχοι της ελεύθερης Αμμοχώστου, ο Στρατιωτικός Διοικητής, Βουλευτές και άλλοι επίσημοι, ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση στρατιωτικού Λόχου των ΛΟΚ και εφέδρων καταδρομέων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης παιάνιζε η φιλαρμονική του Δήμου Παραλιμνίου.
******************************
Ακολουθεί η Ομιλία για την 28η Οκτωβρίου 1940 του Διευθυντή της Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου κ. Σωκράτη Χ"Ευαγγέλου:
Τιμούμε σήμερα την ιστορική επέτειο της εισόδου της Ελλάδας στη δίνη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, του πλέον αιματοβαμμένου και καταστροφικού πολέμου που γνώρισε μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα. Είμαστε σήμερα εδώ για να θυμηθούμε, να αναλογιστούμε και να τιμήσουμε τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού έθνους ενάντια στο Φασισμό και το Ναζισμό. Ενάντια στην άθλια και δόλια συμμαχία των δυνάμεων του Άξονα, συμμαχία ηγεσιών και λαών, που θέλησαν να υποδουλώσουν και να καθυποτάξουν το σύνολο των υπολοίπων εθνών και να καταστρατηγήσουν κάθε έννοια δικαίου, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους εις βάρος όλων όσοι ήταν αδύναμοι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και το δίκιο τους.
Η 28η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την έναρξη του αγώνα του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση των ιδανικών και των πιστεύω του, ιδανικά και πιστεύω που κάθε λαός, ο οποίος θέλει να αυτοαποκαλείται «πολιτισμένος», οφείλει να υιοθετεί και να υπερασπίζεται. Ας αναφερθούμε, λοιπόν, στα γεγονότα της εποχής εκείνης τα οποία σήμερα ο Ελληνισμός τιμά σε κάθε σημείο της Γης, όπου κι αν χτυπά ελληνική καρδιά.
Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός πρέσβης επιδίδει, κατόπιν εντολής της ιταλικής κυβέρνησης, ένα πολύ λιτά γραμμένο διπλωματικό έγγραφο στον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά. Με το έγγραφο αυτό ουσιαστικά ο Φασίστας Ιταλός ηγέτης Μπενίτο Μουσολίνι απαιτεί την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα. Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού δε θα μπορούσε να ήταν άλλη από αυτή που υπερήφανα έδωσαν οι Έλληνες στους Πέρσες στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ., που υπερήφανα έδωσε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στους Τούρκους το 1453 και οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 στις Οθωμανικές ορδές, οι οποίες τους ζήτησαν να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν.
Ήταν η ίδια η διαχρονική, η αιώνια απάντηση της φυλής μας που δόθηκε και στο μικρό νησί μας το 1955-59 από τους Αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. στους Άγγλους δυνάστες στο Μαχαιρά, στο Δίκωμο, στο Λιοπέτρι και σε ολόκληρη την επικράτεια της Ελληνικής Νήσου Κύπρου στην αξίωσή τους για άνευ όρων παράδοσης τους.
Ήταν λοιπόν η απάντηση πολύ απλή και πολύ λιτή: «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ»
Ο Έλληνας ηγέτης, εκφράζοντας στον απόλυτο βαθμό τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, προτίμησε τον αγώνα από την δειλία, την αιματηρή πάλη από την αναίμακτη υποδούλωση, την αντίσταση από τη δουλοπρεπή υποχώρηση.
Αναφέρει λοιπόν στο διάγγελμα του στις 28 Οκτωβρίου του 1940:
«Τώρα θα αποδείξουμε εάν πράγματι είμαστε άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποία μας εξασφάλισαν οι προπάτορες μας. Όλο το έθνος ας ξεσηκωθεί σύσσωμο. Αγωνιστείτε για την πατρίδα , τις γυναίκες, τα παιδιά σας και τις ιερές παραδόσεις σας. Ν υ ν υ π ε ρ π α ν τ ω ν ο α γ ω ν».
Η πρώτη νίκη της Ελλάδας στον πόλεμο είχε ήδη επιτευχθεί! Ήταν η ηθική νίκη αυτού που έχει το δίκιο με το μέρος του και, μολονότι ξέρει ότι ο αντίπαλος του είναι πολύ δυνατότερος, επιλέγει να πολεμήσει για να υπερασπιστεί τις αξίες και τα ιδανικά του. Άλλωστε, όπως γράφει ο ίδιος ο Μεταξάς στο ημερολόγιό του « Καμιά φορά ριχνόμαστε στις φλόγες της μάχης, όχι με την ελπίδα ότι θα κερδίσουμε, μα γιατί αυτό είναι το χρέος μας, γιατί απλά έτσι πρέπει».
Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και ο Ελληνικός λαός ξυπνά από τους μανιασμένους ήχους των σειρήνων για να πληροφορηθεί ότι ο ιταλικός φασισμός απαιτεί άνευ όρων την παράδοση της Ελλάδας. Δεν έχει για τα καλά βγει ο ήλιος και ένα μεγάλο, περήφανο "ΟΧΙ" αντιλαλούσε σ\' όλες τις γωνιές του Ελληνισμού. Εκείνο το ξέσπασμα του Οκτώβρη του \'40 άφησε κατάπληκτη ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ένας βαθύτατος σεβασμός κατέκτησε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους για τη μικρή αυτή χώρα των οκτώ εκατομμυρίων, που τόλμησε να απορρίψει το φασιστικό τελεσίγραφο και να αντισταθεί στις δυνάμεις του Άξονα που τότε αριθμούσαν εκατό σαράντα εκατομμύρια. Κι\' όταν οι πρώτες ελληνικές νίκες άρχισαν να γίνονται γνωστές, ο σεβασμός μετατράπηκε σε θαυμασμό. Κι\' ήταν πραγματικά κρίσιμες οι στιγμές για την ανθρωπότητα. Ήδη πολλά ευρωπαϊκά κράτη όπως η Νορβηγία, η Δανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και αυτή ακόμη η Γαλλία είχαν σαρωθεί από τις Ναζιστικές και Φασιστικές δυνάμεις, χωρίς να προβάλουν καμιά ουσιαστική αντίσταση, ενώ η Αγγλία βομβαρδιζόταν νύχτα και μέρα από χιλιάδες γερμανικά αεροπλάνα.
Πραγματικά, υπό την άξια ηγεσία του Στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου, οι Έλληνες φαντάροι κατάφεραν σχεδόν αμέσως να ανατρέψουν το δόλιο εισβολέα και να μεταφέρουν το πεδίο της μάχης έξω από τα ελληνικά σύνορα.
Οι ιταλικές δυνάμεις, αν και άρτια εξοπλισμένες και σαφέστατα αριθμητικά υπέρτερες των ελληνικών, γρήγορα πέρασαν από τη θέση του κυνηγού σε αυτή του θηράματος. Η Βόρειος Ήπειρος, περιοχή ελληνικότατη και με μακρόχρονη ιστορία, έγινε πλέον το πεδίο των μαχών του ελληνοϊταλικού πολέμου. Οι Έλληνες φαντάροι και στρατιωτικοί απελευθέρωναν τη μία μετά την άλλη πόλεις της Βορείου Ηπείρου με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό. Κορυτσά, Τεπελένι, Αργυρόκαστρο και τόσες άλλες περιοχές αποτέλεσαν τα τρόπαια της νίκης της ελληνικής ψυχής. Μετά από αιώνες σκλαβιάς και ταλαιπωρίας ο ελληνικός πληθυσμός της Βορείου Ηπείρου μπορούσε πλέον να αναπνεύσει το δροσερό αέρα της ελευθερίας! Είχαν πια εξοντωθεί όλοι οι δυνάστες του και μπορούσε να περηφανεύεται ότι τα εδάφη στα οποία κατοικούσε άνηκαν στην Ελλάδα.
Ο Ελληνικός Στρατός ήταν ο πρώτος που κατάφερε να νικήσει στο πεδίο των μαχών τις δυνάμεις του Άξονα και με το παράδειγμά του έδωσε το δικαίωμα σε κάθε φιλελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο να ανακτήσει ένα πολύτιμο αγαθό: την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!
Κι έτσι η μικρή Ελλάδα βρέθηκε απότομα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινής γνώμης. Οι εκδηλώσεις θαυμασμού προέρχονται από επιφανείς στρατιωτικούς, διαπρεπείς δημοσιογράφους, πολιτικούς και πρωθυπουργούς αλλά και τον απλό λαό, που έκριναν τον αγώνα της Ελλάδας του 40 - 41 ισάξιο με τα πολεμικά κατορθώματα των αρχαίων Ελλήνων.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του τότε Καναδού Πρωθυπουργού Μακένζι Κινγκ που έλεγε τα εξής: «Όταν η κοιτίδα του ευγενέστερου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα, η χώρα που της οφείλουμε ό,τι καθιστά τη ζωή ανώτερη και ωραιότερη, υφίσταται τέτοια επίθεση, η θέση όλων των αληθινών ανθρώπων είναι στο πλευρό της». Είναι χαρακτηριστικά όμως και τα σχόλια του Βρετανού Πρωθυπουργού Τσόρτσιλ ο οποίος από το βήμα της Βρετανικής βουλής δήλωσε « Από σήμερα δε θα πρέπει να λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».
Ο ελληνικός στρατός την Άνοιξη του 1941 ήταν νικητής και έτοιμος να δώσει στον Ιταλό εισβολέα το τελικό χτύπημα. Η ιταλική εαρινή επίθεση είχε συντριβεί και η ελληνική αντεπίθεση μόνο στόχο είχε «να ρίξει τους Φασίστες στη θάλασσα» και να απελευθερώσει ολόκληρη τη Βόρεια Ήπειρο. Ωστόσο τον Απρίλιο του 1941 η Γερμανία για να σώσει το γόητρο και τα συμφέροντα του Άξονα επιτέθηκε στην Ελλάδα! Ο ελληνικός στρατός δεν άντεξε τη συγχρονισμένη επίθεση των δύο υπερδυνάμεων της εποχής εκείνης και λύγισε. Η Πρωτομαγιά του 1941 βρήκε σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα υπό τριπλή κατοχή. Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι είχαν καταλάβει το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού, την Ελλάδα.
Η ελληνική ψυχή όμως δεν υποδουλώθηκε ποτέ! Η αντίσταση συνεχίστηκε όσο και όπου αυτό ήταν δυνατό. Τα αναγεννημένα ελληνικά στρατεύματα πολέμησαν στην Αφρική και στη Δυτική Ευρώπη στο πλευρό των Συμμάχων και έγραψαν λαμπρές σελίδες στην ελληνική Ιστορία. Οι Έλληνες θαλασσοπόροι ενίσχυσαν τον εμπορικό και πολεμικό στόλο των Συμμάχων και έφτασαν τη φωνή της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου. Οι Έλληνες πατριώτες πολεμούσαν τον εχθρό στα βουνά, οργανωμένοι σε αντάρτικες ομάδες. Η συμβολή της μικρής μας Κύπρου πολύ σημαντική. Κύπριοι εθελοντές έδωσαν το παρών τους στα πεδία των μαχών, ενισχύοντας τις συμμαχικές δυνάμεις.
Χάρη στους αγώνες και τις θυσίες των δημοκρατικών λαών ήρθε και η λύτρωση για όλους. Το Φθινόπωρο του 1944 ήρθε τελικά η πολυπόθητη απελευθέρωση για την Ελλάδα.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στον αντιφασιστικό αγώνα ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου ήταν καταλυτική για την εξέλιξη του πολέμου. Έδωσε το χρόνο στους Συμμάχους να προετοιμαστούν καλύτερα και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τον εχθρό. Ανέδειξε την Ελλάδα ως ισότιμο μέλος της παγκόσμιας κοινωνίας. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι έδειξε σε εχθρούς και φίλους ότι ο Άξονας δεν ήταν ανίκητος. Έδωσε το δικαίωμα στον κόσμο να ελπίζει ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον εχθρό και έδειξε το δρόμο για την τελική επικράτηση.
Ελληνίδες και Έλληνες
Σήμερα μετά από 73 χρόνια καλούμαστε να θυμηθούμε το Έπος του 1940, όχι γιατί το έχουν τόσο ανάγκη οι ψυχές των ηρώων του τότε. Αυτοί είναι πλέον αθάνατοι! Μα κυρίως γιατί εμείς νοιώθουμε την ανάγκη να πιαστούμε από μεγάλες ιδέες και ιδανικά και ίσως πιο πολύ από ποτέ άλλοτε να υψώσουμε το ανάστημα μας σε κάθε ξένο ή εγχώριο που επιβουλεύεται την εθνική υπόσταση της πατρίδας μας και να βροντοφωνάξουμε το Ο Χ Ι.
Μπορούμε όλοι μας δουλεύοντας ευσυνείδητα και έντιμα να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και τις απειλές του σήμερα. Μόνο έτσι θα αποκτήσει αληθινή αξία ο αγώνας και η θυσία των προγόνων μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να νικήσουμε τον φασισμό και το ναζισμό που δυστυχώς, αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια από τη γέννησή τους, εξακολουθούν να υπάρχουν, έστω κι αν και έχουν αλλάξει προσωπείο. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να δικαιώσουμε τους ανθρώπους που προτίμησαν να προσφέρουν και τη ζωή τους ακόμα για να μπορούμε εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι.
ΖΗΤΩ Η ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ