Δημοσιεύτηκε: Μάρτιος 05. 2009 12:19
Ενημερώθηκε: Απρίλιος 06. 2009 18:56
Η Μακαριώτατος χαιρέτισε την εκδήλωση που οργάνωσε η Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην αίθουσα Καστελιώτισσα στη Λευκωσία.
Την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2007, παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στους πρόσφυγες, οργανώθηκε από την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κα Χριστίνα Πλάνας εκδήλωση για την παρουσίαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της εκδοχής στην ελληνική γλώσσα του νέου διαδικτυακού παιχνιδιού «Ταξίδι Φυγής».
Την όλη εκδήλωση χαιρέτισε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε για τη δική μας πικρή εμπειρία που αποκτήθηκε εντελώς απρόσμενα το καλοκαίρι του 1974. Μεταξύ άλλων, ο Μακαριότατος ανέφερε πως:
«Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες, όταν έφταναν καραβάνια ολόκληρα ξεκληρισμένων προσφύγων και περίμεναν ως ελεημοσύνη και αυτόν ακόμη τον επιούσιο καθώς κι ένα αντίσκηνο πάνω από το κεφάλι τους. Κι αυτοί ήταν οι τυχεροί, γιατί όσοι έμειναν πίσω είτε δολοφονήθηκαν είτε είναι ακόμη αγνοούμενοι.
Στερημένοι από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ανέστιοι, χωρίς καμιά περιουσία κινητή ή ακίνητη, όσοι δεν έμειναν στην Κύπρο πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς, σε μια τιτάνια προσπάθεια να κάνουν μια καινούργια αρχή, μακρυά από τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Όμως ακόμη και σήμερα υπάρχει η αιτία που τους στέρησε κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και τους ανάγκασε να προσφυγοποιηθούν. Αυτή η αιτία ήταν φυσικά η τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, μια ανακολουθία των καιρών στην οποία οφείλει η Ευρώπη και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών να δώσει επιτέλους ένα τέρμα, για να δοθεί οριστικό τέλος στο δράμα και των δικών μας προσφύγων.
Δυστυχώς, αυτή θα είναι πάντα η μοίρα των προσφύγων, όποιο χρώμα κι αν έχουν, όποια θρησκεία κι αν ακολουθούν, γι’ αυτό κι εμείς εδώ στην Κύπρο έχοντας τη δυσάρεστη εμπειρία όλων αυτών των χρόνων πρέπει να είμαστε φιλόξενοι, φιλεύσπλαχνοι, σωστοί χριστιανοί και να αγκαλιάζουμε με αγάπη όσους πραγματικούς πρόσφυγες καταφεύγουν στο νησί μας, παρέχοντάς τους όλες εκείνες τις διευκολύνσεις για μια ανθρώπινη ζωή, στην οποία τα ισχύοντα ανθρώπινα δικαιώματα θα καλύπτουν και αυτούς, που φεύγοντας κυνηγημένοι, έρχονται κοντά μας για τη σωτηρία τους, γυρεύοντας ταυτόχρονα στοργή, αγάπη και ίση μεταχείριση.
Καθώς, λοιπόν, το παιχνίδι που σήμερα εγκαινιάζεται θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του τι σημαίνει πρόσφυγας και γιατί έρχεται στη χώρα μας, δεν έχουμε κανένα ενδοιασμό παρά να συγχαρούμε την όλη προσπάθεια που αναλήφθηκε και έδωσε το αποτέλεσμα που σήμερα έχουμε μπροστά μας. Η αξία, μάλιστα, του παιχνιδιού πολλαπλασιάζεται, αφού απευθύνεται κυρίως σε νεαρά άτομα που είναι η ελπίδα μας για ένα καλύτερο, πιο ανθρώπινο μέλλον, στο οποίο η αλληλεγγύη θα είναι υπαρκτή αξία, ιδιαίτερα για κάθε συνάνθρωπό μας ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και θρησκεύματος, που έχει την ανάγκη μας. Αν μάλιστα γίνει χρήση του από τους εκπαιδευτικούς μας, είμαστε βέβαιοι πως τα αποτελέσματα θα είναι πολύ ενθαρρυντικά, γιατί θα συμβάλουν, πέρα από τη βοήθεια στους πραγματικούς πρόσφυγες που έχουν την ανάγκη μας, και στην ευαισθητοποίηση της νεολαίας μας σε θέματα αποδοχής της πολυπολιτισμικότητας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ανοχής και θα προχωρούσα ένα βήμα παρακάτω λέγοντας και της συμπάθειας και αγάπης προς κάθε πάσχοντα συνάνθρωπό μας. Και ο πρόσφυγας είναι σίγουρα ένας πάσχων συνάνθρωπός μας, στερημένος των πάντων.»
Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Μακαριοτάτου ο Δρ. Ανδρέας Δημητρίου, Διευθυντής Τύπου, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
21 Ιουνίου 2007