Η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των μαρτύρων Ναζαρίου, Γερβασίου, Προτασίου και Κελσίου, του αγίου Κοσμά επισκόπου Μαϊουμά του ποιητού και του ιερομάρτυρος Θεράποντος, του εν Κύπρω επισκοπεύσαντος, καθώς και του Οσίου Θεράποντος που ασκήτευσε στην Αγκαστίνα της Μεσαορίας.
Οι γονείς του Ναζαρίου πιθανό να ήταν μαθητές του Αποστόλου Πέτρου και από αυτούς κληρονόμησε τις αρετές της χριστιανικής πίστης. Έμεινε αγνός και άμεμπτος και όταν έγινε 20 χρονών διαμοίρασε τα υπάρχοντα του στους φτωχούς και άρχισε περιοδείες, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο της αγάπης.
Στα Μεδιόλανα συνάντησε δύο ευσεβείς άνδρες, τον Προτάσιο και τον Γερβάσιο. Εκεί, και οι τρεις μαζί, κήρυτταν το θείο λόγο και πέτυχαν να φέρουν πολλούς κοντά στο Χριστό.
Ο Ναζάριος πήγε κατόπι στη Γαλλία, όπου γνώρισε τον Κέλσιο. Επιστρέφοντας στα Μεδιόλανα, σημερινό Μιλάνο, συνελήφθη μαζί με τον Προτάσιο, Γερβάσιο και Κέλσιο και αποκεφαλίσθηκαν, αφού αρνήθηκαν να προδώσουν την πίστη τους στον αναστημένο Ιησού Χριστό.
Ο Ιερομάρτυρας Θεράποντας γεννήθηκε τον 7ο μ. Χ. αιώνα και οι γονείς του τον ανέθρεψαν σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση. Η όλη ανατροφή του τον ανέδειξε τίμιο, δημιουργικό και πιστό μέλος της Εκκλησίας. Όλα αυτά συνέβαλαν στο να οδηγηθεί στο μοναχισμό και στη απόλυτη αφοσίωση στο θέλημα του Θεού. Η συνεχής άσκηση και η αύξηση των αρετών τον ανέδειξαν ανάμεσα στους συμμοναστές του ώστε να χειροτονηθεί ιερέας και αργότερα επίσκοπος.
Σε μία από τις επιδρομές των Αράβων, και ενώ ο άγιος Θεράπων λειτουργούσε, εισέβαλαν και τον έσφαξαν ενώπιον της αγίας Τραπέζης.
Οι χριστιανοί έθαψαν το λείψανό του, με ευλάβεια, και αργότερα το μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε αιτία πολλών θαυμάτων και θεραπείας των πιστών. Εκεί διασώζεται και το Αγίασμά του.
Ακόμη και σήμερα, τον 21ο αιώνα, υπάρχουν χριστιανοί που βρίσκονται ενώπιον μαρτυρίων, αλλά με σθένος και ηρωισμό, καθημερινά ομολογούν την χριστιανική τους πίστη.
Επίσης, σήμερα τιμούμε τη μνήμη του οσίου ασκητού Θεράποντος, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο και ασκήτευσε πλησίον της Αγκαστίνας στη Μεσαορία. Στην Αγκαστίνα υπάρχει ναός επονόματι του οσίου Θεράποντος, ο οποίος παραμένει βουβός και μα περιμένει να τον λειτουργήσουμε.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου