Τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού στις 4 Οκτωβρίου 2013 επί τη ευκαιρία της ενάρξεως του νέου ακαδημαϊκού έτους της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας» της Εκκλησίας Κύπρου. Μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου, Σεπτέμβριος 2013, έγινε αναβάθμιση της δομής και των προγραμμάτων της Σχολής για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες επιμορφώσεως του κλήρου της Εκκλησίας. Στα πλαίσια αυτά διορίσθηκε από την Ιερά Σύνοδο νέος Διευθυντής ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου και έγινε ανανέωση του Διδακτικού προσωπικού. Το Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας για την περίοδο αυτή. Μετά την τέλεση του Αγιασμού, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, με την ιδιότητα του Προέδρου της Εφορίας, είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον Διευθυντή και το Διδακτικό προσωπικό και συζήτησαν τους πρακτικούς τρόπους λειτουργίας της Σχολής υπό τη νέα της δομή. Ο Πανιερώτατος, απευθυνόμενος στους Καθηγητές, στους Φοιτητές και το άλλο προσωπικό της Σχολής, είπε:
Τελέσαμε σήμερα τον Αγιασμό και επικαλούμαστε τη χάρη και τη δύναμη του Τριαδικού Θεού για την έναρξη της νέας περιόδου της λειτουργίας της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας». Θέλω να καλωσορίσω το Νέο Διευθυντή πατέρα Βενέδικτο Ιωάννου και να τον συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων του Διευθυντή της Ιερατικής Σχολής και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο που του ανέθεσε η Ιερά Σύνοδος. Καλωσορίζω επίσης και τους καθηγητές παλαιούς και νέους κληρικούς και λαϊκούς άνδρες και γυναίκες και τους συγχαίρω για την ανάληψη των καθηκόντων τους. Καλωσορίζω επίσης τους Μαθητές, παλαιούς και νέους καθώς και το προσωπικό που αναλαμβάνει το δικό του ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής.
Η Εκκλησία σας έχει αναθέσει το σημαντικό έργο της μόρφωσης, καλλιέργειας και προετοιμασίας των κληρικών της. Για το λόγο αυτό, μεταφέροντας τις ευχές του Μακαριωτάτου και των Μελών της Ιεράς Συνόδου, σας καλώ να εργασθείτε με περισσό ζήλο και σε συνεργασία με το Διευθυντή να φέρετε σε αίσιο πέρας το δύσκολο και σημαντικό αυτό έργο.
Η ιερατική Σχολή έχει γράψει ήδη τη δική της ιστορία. Είχε ιδρυθεί αρχικά με μόνο ένα τριετή κύκλο σπουδών με στόχο την προετοιμασία των υποψήφιων κληρικών που είτε είχαν τελειώσει είτε όχι το Δημοτικό σχολείο. Αργότερα είχε προστεθεί ο διετής Ανώτερος κύκλος σπουδών στον οποίο γίνονταν αποδεκτοί απόφοιτοι του κατώτερου κύκλου, καθώς και απόφοιτοι Γυμνασίων και Λυκείων. Είχε αξιόλογους Διευθυντές και Καθηγητές που εργάστηκαν με ζήλο και παρέδωσαν στην Εκκλησία άξιους κληρικούς. Εξ άλλου, ο μεγαλύτερος αριθμός των κληρικών της Εκκλησίας μας φοίτησαν στην Ιερατική Σχολή. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα ανέλαβαν υψηλές θέσεις στην Εκκλησία.
Η Ιερά Σύνοδος έκρινε ότι η μέχρι τούδε λειτουργία της Σχολής εκπλήρωσε την αποστολή της και θα έπρεπε να τεθεί πάνω σε νέα δεδομένα η από τούδε και στο εξής λειτουργία και αποστολή της. Δεν υφίσταται πλέον λόγος λειτουργίας Κατώτερου και Ανώτερου κύκλου σπουδών, δεδομένου ότι, μετά την εισαγωγή της υποχρεωτικής παιδείας, Δημοτικής και Μέσης, εξέλειπε η ανάγκη επιμόρφωσης όπως στο παρελθόν. Επιπρόσθετα, σήμερα οι απαιτήσεις για το λειτούργημα του κληρικού είναι αυξημένες και πρέπει να προσφερθεί καταλληλότερη παιδεία και μόρφωση. Για το λόγο αυτό λήφθηκε η απόφαση των ριζικών αλλαγών που τίθενται σε άμεση εφαρμογή.
1. Κατάργηση των δύο κύκλων
2. Εισαγωγή τετραετούς συστήματος φοίτησης για όλους, δηλαδή οκτώ εξαμήνων.
3. Η δομή αναλυτικών προγραμμάτων έγινε κατά τα πρότυπα των Θεολογικών Σχολών και των Ανώτερων Εκκλησιαστικών Σχολών.
4. Εισαγωγή μαθημάτων με σύγχρονους προβληματισμούς Στόχος η συν τω χρόνω αναγνώριση της Σχολής από το Υπουργείο Παιδείας, εφ’ όσον θα πληρούνται οι τυπικές, ουσιαστικές και τεχνικές προϋποθέσεις για την αναγνώρισή της.
Θέλω να σας βεβαιώσω ότι το ενδιαφέρον της του Μακαριωτάτου και όλων των Μελών της Ιεράς Συνόδου είναι και θα παραμείνει αμείωτο και θα παρακολουθούμε στενά την πορεία της εφαρμογής του νέου τρόπου λειτουργίας της Σχολής. Προτροπή, έκκληση και παράκλησή μου είναι να επιδειχθεί ο αναγκαίος ζήλος από όλους, διδάσκοντες, διδασκόμενους και άλλο προσωπικό για να αναδειχθεί η πνευματικότητα του Εκκλησιαστικού αυτού Ιδρύματος για να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή του. Δεν θα ανεχθούμε παρατυπίες και συμπεριφορές από οποιονδήποτε που προσβάλλουν τη λειτουργία της Σχολής ή δημιουργούν προσκόμματα για ίδιο όφελος. Σας καλώ όλους να συνεργαστείτε στενά και αρμονικά με το Διευθυντή που είναι έτοιμος να δώσει τον εαυτό του γι αυτό τον ιερό σκοπό.
Απευθυνόμενος προς τους φοιτητές θέλω να σας πω ότι μαζί με τη γνωσιολογική μόρφωση που θα έχετε στη Σχολή, θα πρέπει να ενδιαφερθείτε ιδιαιτέρως και για την πνευματική σας πορεία. Δεν νοείται κληρικός χωρίς πνευματική ζωή. Όπως τονίζουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, ο κληρικός είναι η ζωντανή και αισθητή παρουσία του Χριστού στον κόσμο. Αν αναλογισθούμε το μέγεθος της ευθύνης αυτής θα πρέπει να φρικιάζουμε και να έχουμε φόβο Θεού. Να έχετε υπακοή στον Επίσκοπο που σας έδωσε την άδεια να φοιτήσετε στη Σχολή και να έχετε πάντοτε ένα πνευματικό καθοδηγητή. Αν δεν έχετε ακόμα πνευματικό πατέρα, ο Διευθυντής σας είναι πάντοτε παρών και στη διάθεσή σας να σας καθοδηγεί και πνευματικά. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει κατορθωτό να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις, τόσο για εσάς τους ίδιους, όσο και για τη λειτουργία της Σχολής.
Όπως αντιλαμβάνεστε, από σήμερα αρχίζει μία νέα φάση της ιστορίας της Σχολής Ιερατικών Σπουδών της Εκκλησίας Κύπρου. Καλή επιτυχία και επαναλαμβάνω ότι θα παρακολουθούμε στενά την πορεία της με στόχο τη σταθεροποίηση της εύρυθμης λειτουργίας της.