Εκκλησιασμός των εκτοπισμένων κατοίκων της Τύμπου,
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013
Η Εκκλησιαστική Επιτροπή και το Κοινοτικό Συμβούλιο Τύμπου, σε συνεργασία με όλους τους πρόσφυγες της κοινότητας, εόρτασαν την Αγία Πρωτομάρτυρα και Ισαπόστολο Θέκλα, στην ομώνυμη γυναικεία Ιερά Μονή πλησίον της Μοσφιλωτής.
Στην κατεχόμενη κοινότητα Τύμπου υπάρχει, πέρα από τον ενοριακό ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ναός της Αγίας Θέκλας, την οποία οι κάτοικοι τιμούσαν όλως ιδιαιτέρως.
Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία, στην Ιερά Μονή Αγίας Θέκλης, στη Μοσφιλωτή. Αναπέμφθηκε Δέηση υπέρ υγείας όλων των κατοίκων της κοινότητας Τύμπου, που ζουν στην προσφυγιά, υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων και επιστροφής όλων των προσφύγων στα χωριά και στις πόλεις μας.
Επίσης, τελέστηκαν ιερά μνημόσυνα όλων των τεθνεώτων Τυμπιωτών κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, καθώς και μετά στην προσφυγιά.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της Ευαγγελικής περικοπής από το Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, και επεσήμανε την προτροπή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού να γίνουμε όλοι, οι συνειδητοί χριστιανοί και τα μέλη της Εκκλησίας μας, οικτίρμονες «καθώς και ο Πατήρ υμών οικτίρμων εστί».
Η ευσπλαχνία είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος. Η πηγή της ευσπλαχνίας είναι ο ίδιος ο Θεός. Καλούμαστε να συμπαραστεκόμαστε ταπεινά και πάντα με αγάπη και συμπάθεια, ως εικόνα του Θεού μοναδική, παρά τα ανθρώπινα του μάταιου βίου που μας περιβάλλουν τον κάθε άνθρωπο.
Καλούμαστε να αγαπούμε, να συγχωρούμε και να ελεούμε τους αδελφούς, τον κάθε άνθρωπο απροσωπόληπτα, όπως και ο Θεός Πατέρας μας είναι απροσωπόληπτος. Ακόμη, ακρώρεια της πνευματικής ασκήσεως είναι να αγαπούμε τους εχθρούς μας.
Η αγάπη προς όλους τους ανθρώπους γίνεται πραγματικότητα εν Χριστώ Ιησού. Δηλ. με τη χάριν του Θεού. Και τότε ο άνθρωπος, με ταπείνωση κι αγάπη, γίνεται οικτίρμων. Αυτή είναι η εν Χριστώ αποστολή του ανθρώπου και η πορεία του προς τη κατά χάριν Θέωση για την οποία δημιουργήθηκε από το Θεό.
Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, τόνισε τη μεγάλη αξία και σημασία που έχουν οι συνάξεις των προσφύγων αδελφών αυτά τα πέτρινα χρόνια του εκτοπισμού από την πατρική γη. Βοηθούν οι συνάξεις αυτές στον πνευματικό σύνδεσμο εν Χριστώ και στη διατήρηση ζεστής της μνήμης του χωριού και των αναμνήσεως από αυτό, στοιχεία τα οποία θα πρέπει να στηρίζουν και εμπνέουν του παλαιούς και να δίνουν έναυσμα για νοσταλγία και πίστη στους νεότερους, οι οποίοι δεν έζησαν στην Τύμπου, λόγω της συνεχιζόμενης για σχεδόν 40 χρόνια τουρκικής κατοχής.
Ακολούθως, μετέφερε σε όλους την πατρική αγάπη και τις εγκάρδιες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου. Ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα και την Ηγουμένη Κωνσταντία μοναχή για τη φιλοξενία στην ιστορική Μονή της Αγίας Θέκλας.
Τέλος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, αναφερόμενος στην τιμώμενη Αγία Πρωτομάρτυρα και Ισαπόστολο Θέκλα, η οποία με τη ζωή και το μαρτύριο της μας διδάσκει όλους ότι η χριστιανική ζωή είναι εφαρμόσιμη, ευχήθηκε, με τις πρεσβείες της, ο Θεός να χαρίζει σε όλους υγεία και αντοχή μέχρι την ευλογημένη ημέρα της επιστροφής σε συνθήκες ειρήνης και ελευθερίας στην Τύμπου και σε όλα τα τουρκοκρατούμενα μέρη της πατρίδας μας.
Οι Τυμπιώτες με την πολυπληθή παρουσία τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Κοινοτικού Συμβουλίου και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Τύμπου, έδωσαν τη θετική απάντηση ότι η σύναξη πέτυχε το σκοπό της, που δεν ήταν άλλος από το να φέρει πιο κοντά όλους τους χωριανούς.
Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή και το Κοινοτικό Συμβούλιο Τύμπου.