Σήμερα ο Σταυρός ανυψώνεται και ολόκληρη η κτίση από τη φθορά ελευθερώνεται.
Το 326 μ. Χ. η Αγία Ελένη πήγε στους Αγίους Τόπους να προσκυνήσει και να ευχαριστήσει τον Κύριο για τους θριάμβους του γιου της, σύμφωνα με το σημείο του τιμίου σταυρού που είδε στον ουρανό. Φθάνοντας στο Γολγοθά διέταξε να σκάψουν σε μέρος στο οποίο ανασύρθηκαν τρεις σταυροί. Μη γνωρίζοντας ποιος είναι ο Τίμιος Σταυρός, ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος ακούμπησε το σώμα μίας ευσεβέστατης νεκρής γυναίκας διαδοχικά και στους τρεις. Μόλις το νεκρό σώμα της γυναίκας ακούμπησε τον Τίμιο Σταυρό αναστήθηκε.
Τότε η Αγία Ελένη με μεγάλη ευλάβεια και πίστη ασπάστηκε και προσκύνησε τον σταυρό και την προσκύνηση ακολούθησε η Σύγκλητος των Αρχόντων. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Μακάριος ανέβηκε πάνω στον άμβωνα και σήκωσε με τα δυο του χέρια τον τίμιο Σταυρό φανερώνοντάς τον σε όλους τους χριστιανούς οι οποίοι μ’ ένα στόμα φώναξαν το «Κύριε ελέησον». Από τότε πρόσταξαν οι άγιοι Πατέρες να γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού για να δοξάζεται ο Χριστός που σταυρώθηκε σ’ αυτόν.
Σήμερα επιτελείται επίσης ανάμνηση και του γεγονότος που συνέβηκε στις 14 Σεπτεμβρίου το 628 μ. Χ., όταν ο αυτοκράτορας Ηράκλειτος παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στο ναό της Αναστάσεως, μετά από λιτανεία που επιτέλεσε ο ίδιος ανυπόδητος και ντυμένος ταπεινά. Τον Τίμιο Σταυρό παρέλαβε ο Πατριάρχης Ζαχαρίας και όλοι μαζί έψαλλαν το τροπάριο «Σώσον Κύριε τον λαό σου και ευλόγησον την κληρονομίαν σου…».
Η τιμή των δύο ιστορικών γεγονότων εξαπλώθηκε από τα Ιεροσόλυμα, την Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο σε ολόκληρη την Εκκλησία, Δύση και Ανατολή.
Ο Σταυρός του Κυρίου από όργανο καταδίκης, κατάρας και ντροπής έγινε με το θάνατο του Χριστού, σύμβολο αναστάσεως, δόξας θριάμβου και τιμής.
Ο Σταύρος του Κυρίου παραμένει μέτρο και της δικής μας αγάπης, θυσίας και υπομονής.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας (Επιμέλεια: Ε. Μ. Γρ.).