Του Θανάση Αθανασίου
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Στόχος τους ήταν να κλείσουν την Ελληνική
Λάβρος ο Αρχιεπίσκοπος κατά ΑΚΕΛ και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
«Δημητριάδης και ΑΚΕΛ ήθελαν να μου κλείσουν το στόμα, αλλά δεν γεννήθηκε ακόμα ο άνθρωπος που θα το καταφέρει», λέει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
«ΠΛΗΣΙΑΣΑΝ Συνοδικούς για να μου δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ιερά Σύνοδο»
Λάβρος κατά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του ΑΚΕΛ εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο Sigmalive ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, καταγγέλλοντας ότι ήθελαν να «πλήξουν» την Ελληνική Τράπεζα, για να τον «χτυπήσουν» προσωπικά και να του «κλείσουν το στόμα». Ο Μακαριότατος υποστήριξε ότι πλησίασαν και Συνοδικούς για να του δημιουργήσουν πρόβλημα στη Ιερά Σύνοδο. Αναφέρθηκε, επίσης, στην προχθεσινοβραδινή ψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων και τον περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμο, λέγοντας ότι «στόχος του ΑΚΕΛ δεν ήταν ο Συνεργατισμός, αλλά η Ελληνική Τράπεζα».
Παρόλα αυτά, είπε χαρακτηριστικά, «δεν γεννήθηκε ακόμα ο άνθρωπος που θα μου κλείσει το στόμα». Εξέφρασε, παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι «το ΑΚΕΛ συνεργάζεται με τον Πανίκο Δημητριάδη και πιθανόν να τον καθοδηγεί κιόλας». Επιπλέον, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου τόνισε ότι η Εκκλησία θα έχει εκπρόσωπο στο νέο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου και εξέφρασε τη θέση ότι το ποσοστό της Ελληνικής Τράπεζας δεν κινδυνεύει να μειωθεί. Σημείωσε, δε, ότι καθημερινά τον επισκέπτονται ξένοι, οι οποίοι εκφράζουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο.
Μακαριότατε, μας «κτύπησε την πόρτα» ακόμα ένα bail in χθες βράδυ;
Νομίζω ότι μερικοί βουλευτές δεν ξέρουν τι κάνουν. Κοιτάζουν το προσωπικό τους συμφέρον, για να μην πω τα γινάτια και τους ετσιθελισμούς τους, και αδιαφορούν γι\' αυτόν τον τόπο. Δεν ξέρω τι θα καταλάβαινε ο οποιοσδήποτε από εκείνους που καταψήφισαν, αν κατέρρεε ο Συνεργατισμός, ποια θα ήταν η προσωπική τους ωφέλεια. Ήταν να καταστραφεί ο κόσμος. Ευτυχώς αποφεύχθηκε. Κάποιοι, οι οποίοι ήταν πιο ψύχραιμοι και αγαπούν αυτόν τον τόπο, επέμεναν ότι δεν πρέπει να μείνουν εις την άρνηση και πρέπει να ξαναγίνει ψηφοφορία, και ευτυχώς που έγινε.
Μια τέτοια εξέλιξη θα συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες τράπεζες και, συνεπώς, ολόκληρη την οικονομία;
Ασφαλώς.
Αφέθησαν υπονοούμενα στον Τύπο ότι υπάρχει κόντρα στην Ιερά Σύνοδο για τις αποφάσεις που ελάβατε σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής. Είναι η νοσηρή τους φαντασία. Δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο στη Σύνοδο. Ουδείς Συνοδικός μού είπε ποτέ οτιδήποτε.
Φαίνεται ότι διεξάγεται ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και της Κεντρική Τράπεζας. Από πού παρακινείται, με δεδομένο ότι αφορμή φαίνεται να είναι οι μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου και το ποσοστό σας στην Ελληνική;
Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον Διοικητή. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε του είπα ότι «ως Δημητριάδης, είναι αγαπητός φίλος». Δεν έχουμε καμιά διαφορά. Ως Διοικητή της Κεντρικής, διαφωνώ κάθετα μαζί του. Και αν συνεχιστεί, του είπα, αυτή η πολιτική, η οικονομία του τόπου θα καταστραφεί και ο λαός θα πεινάσει. Πείνασε ένα μέρος του λαού. Δεν επιθυμώ να πεινάσει όλος ο λαός. Και του είπα, «διαφωνώ κάθετα μαζί σου, κατάλαβέ το». Μάλιστα του είπα «μη μου πεις ότι το μνημόνιο το έφερε η Τρόικα. Το μνημόνιο εσύ το έκαμες, με την τότε Κυβέρνηση και τον ΥΠΟΙΚ, και ασφαλώς το δέχτηκε η Τρόικα. Και εγώ, αν ήμουν, θα το δεχόμουν. Άρα, μη μου παρουσιάζεις το μνημόνιο ως μπαμπούλα, ότι έτσι λέει το μνημόνιο».
Αν, όμως, δεν έμπαιναν οι εν λόγω πρόνοιες, ίσως να μην το δεχόταν η Τρόικα…
Μπορούν να κάμουν αρκετές αλλαγές. Εγώ είχα δει την Τρόικα όταν ήταν εδώ και τους είπα ότι οι 18 μήνες που έβαλαν για να αρχίσουν την εκποίηση των εγγυήσεων του κόσμου, δεν είναι αρκετοί. Να δώσετε περισσότερο χρόνο. Γιατί να δώσετε ενάμιση χρόνο και όχι 4-5 χρόνια; Έπειτα, ζούμε σε ελεύθερη αγορά και αυτό θέλει η Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη έχει τα επιτόκια πολύ χαμηλά. Γιατί δεν κάνουν μια πρόταση στις τράπεζες να ρίξουν τα επιτόκια; Τα μεν καταθετικά να είναι γύρω στο 2,5-3%, τα δε χρεωστικά να είναι 4,5-5% και η κάθε τράπεζα να μπορεί να παίζει 0,25-0,30%. Να υπάρχει, δηλαδή, ο ανταγωνισμός, αλλά σε μικρά περιθώρια. Πρέπει να έχει 13% και να του κόβει το κέφι του πολίτη να αγωνιστεί για να αποπληρώσει τα δάνειά του; Αν ο κόσμος έχει 5%, θα αγωνιστεί για να αποπληρώσει. Έχει περίπου 2% περιθώριο το καταθετικό από το χρεωστικό και η τράπεζα έχει το λαβείν της. Λίγο μεν, αλλά έχει το κέρδος της και μπορεί να επιβιώσει. Ας κερδίζουν λιγότερα οι τράπεζες, για να βοηθήσουμε αυτόν τον τόπο. Σε μια χώρα όπως είναι η Κύπρος σήμερα, με οικονομική δυσχέρεια, θέλει κεφαλαιουχική βάση 9%. Ίσα-ίσα έπρεπε να πουν στην Τρόικα ότι έχουμε πρόβλημα. Οι άλλες χώρες έχουν 7% και τώρα πάει να γίνει 9. Στην Κύπρο έπρεπε να είχε 7%.
Πρόκειται για λάθος της Κεντρικής Τράπεζας;
Ασφαλώς. Ήθελαν να μηδενίσουν τους παλιούς μετόχους
Τι είναι εκείνο που σας κάνει να πιστεύετε ότι η μείωση της αξίας της μετοχής της τράπεζας Κύπρου από 100 σεντ σε 1 σεντ είναι λανθασμένη;
Ρώτησα τον κ. Διοικητή από πού ορμήθηκαν και έβαλαν το 1 σεντ. Η PIMCO έδωσε στοιχεία, τι αξία είχε η Τράπεζα Κύπρου μετά τον έλεγχο που της έγινε. Σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν γίνει από 2-3 εταιρείες, η πραγματική αξία της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου ήταν γύρω στα 60 σεντ. Στο χρηματιστήριο ήταν 25 σεντ. Γιατί δεν άφησαν εκείνην του χρηματιστηρίου;
Βλέπετε σκοπιμότητα;
Ασφαλώς.
Πού την αποδίδετε;
Ήθελαν να μηδενίσουν τους παλιούς μετόχους. Εάν η τράπεζα κατέρρεε, να μηδενιστούν, διότι φταίνε. Ήσαν ιδιοκτήτες και εκείνοι διορίζουν το συμβούλιο και τη διεύθυνση. Άρα, δεν κάναμε καλά τη δουλειά μας ως επενδυτές, αφήσαμε ανεξέλεγκτο το συμβούλιο και τη διοίκηση της τράπεζας που βάλαμε, και καλά να πάθουμε. Αλλά, από τη στιγμή, όμως, που δεν μπατίρισε η τράπεζα, γιατί μηδενίζονται; Εμείς θα δεχόμασταν την αξία που βρήκαν οι ελεγκτές.
Λέτε θα επωφεληθούν οι νέοι μέτοχοι σε βάρος των παλαιών; Ποιος το παρακίνησε;
Αυτό το έκανε ο Διοικητής της Κεντρικής με τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργού Οικονομικών. Αυτοί ήταν η Αρχή που αποφάσιζε. Εμείς διαμαρτυρηθήκαμε και είπαμε ότι θα κινήσουμε αγωγή. Δεν θέλουμε να γίνει η Γενική Συνέλευση, γιατί μπορεί να χάσουμε τα δικαιώματά μας, όπως μας είπαν οι νομικοί μας. Ο Υπουργός, όμως, μας έλεγε ότι, αν δεν γίνει η Συνέλευση, δεν θα γίνει εκταμίευση από την Τρόικα, άρα έχει πρόβλημα το κράτος. Εκείνο που θα θέλαμε, όμως, είναι να κάμει μια δήλωση η Αρχή Εξυγίανσης ότι, ναι μεν να γίνει η Γενική Συνέλευση, αλλά τα δικαιώματά σας θα τα διεκδικήσουμε στη βάση των ελέγχων που έχουν γίνει και υπάρχει μια αξία της τράπεζας που θα δοθεί στους παλιούς μετόχους. Και γι\' αυτό αποσύραμε και την αγωγή ως Αρχιεπισκοπή, διότι μετά τη νέα νομοθεσία, μας ικανοποιούσε, αφού δεν θα κάνει πλέον ο Διοικητής ό,τι θέλει. Έγιναν τρεις και οι δύο αποφασίζουν. Δεν θα κάνει ό,τι θέλει, και δεν υπάρχει λόγος να ευρισκόμεθα στο δικαστήριο. Εμείς θέλουμε συναίνεση. Δεν βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση οι παλιοί και οι νέοι μέτοχοι. Οι παλιοί μέτοχοι είναι πέραν των 100.000, που σημαίνει είναι όλη η Κύπρος. Όταν οι Κύπριοι δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην Τράπεζα, θα συνεχίσουν να παίρνουν τα 300 ευρώ την ημέρα και να τα βάζουν κάτω από το μαξιλάρι. Αυτό τους συμφέρει; Η Τράπεζα θα καταρρεύσει, όσα χρήματα και αν φέρουν μέσα. Με το κυπριακό κοινό είναι που θα συνεργαστούν. Και με τους Ρώσους ασφαλώς, αλλά εκείνοι που θα διαχειριστούν τα χρήματα της τράπεζας είναι οι Κύπριοι. Συνεπώς, δεν πρέπει επ’ ουδενί να βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση, οι παλιοί με τους νέους μετόχους. Φάνηκε ψες ότι το ΑΚΕΛ, που είμαι σίγουρος ότι το ΑΚΕΛ συνεργάζεται με τον Πανίκο Δημητριάδη και πιθανόν ο κ. Δημητριάδης να παίρνει και εντολές από το ΑΚΕΛ, ήθελε την κατάρρευση της Ελληνικής. Δεν είναι την κατάρρευση του Συνεργατισμού που ήθελαν.
Πώς θα έφθαναν στην Ελληνική μέσω του Συνεργατισμού;
Εν πάση περιπτώσει, έχω πληροφορίες ότι ήθελαν να με κτυπήσουν, να μου κλείσουν το στόμα και έχω επίσης πληροφορίες ότι πλησίασαν και Συνοδικούς για να μου δημιουργήσουν πρόβλημα στη Σύνοδο. Δεν μπορεί κανείς να μου δημιουργήσει πρόβλημα στη Σύνοδο, γιατί προσπαθώ να κάνω επενδύσεις για την όλη Εκκλησία. Δεν ξεχωρίζω την Αρχιεπισκοπή από τις άλλες μητροπόλεις, και ίσως να είμαι ο μόνος Αρχιεπίσκοπος στον 20όν αιώνα που κοιτάζω την όλη Εκκλησία και όχι την Αρχιεπισκοπή.
Ποιοι προσπάθησαν να σας δημιουργήσουν το πρόβλημα;
Η Κεντρική με το ΑΚΕΛ έχουν συνεργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, να μου κλείσουν το στόμα. Δεν γεννήθηκε, όμως, ακόμη εκείνος που θα μου κλείσει το στόμα.
Αν έκλεινε η Ελληνική, θα κλείνατε το στόμα;
Όχι, ποτέ! «Ξένοι επενδυτές με επισκέπτονται καθημερινά» ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Θα έχετε αντιπροσώπευση στο νέο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου;
Ναι. Ήδη ζήτησαν οι μεγαλομέτοχοι, οι Ρώσοι και λοιπά, και στο νέο Συμβούλιο που θα ψηφιστεί, θα βρίσκεται και δικός μας που θα τον ψηφίσουν αυτοί, διότι εμείς δεν έχουμε πλέον πολλά λεφτά. Ούτε μισό εκατομμύριο δεν μας έμεινε.
Ελλοχεύει ο κίνδυνος να περιοριστεί το ποσοστό σας στην Ελληνική Τράπεζα στο 4-5%;
Όχι. Θα ανακεφαλαιώσουμε την Ελληνική. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ προς το παρόν. Το ποσοστό μας θα το διατηρήσουμε.
Αποτέλεσε έκπληξη για σας το γεγονός ότι η διαχειρίστρια της Λαϊκής έμεινε εκτός;
Όχι. Καμία έκπληξη.
Γιατί;
Όταν αυτή έχει 18% και οι υπόλοιποι έχουν 22%. Και μισό να είχε παραπάνω, πάει περίπατο. Χρειάζεται στήριξη το νέο συμβούλιο
Δεν υπάρχει δηλαδή σκοπιμότητα;
Όχι, ήλθαν σε συνεννόηση. Και εγώ τους είπα ότι η επιθυμία μου ως Εκκλησίας είναι να μην υπάρξει αντιπαράθεση και να ψηφιστεί όλο το συμβούλιο από όλους, για να δουλέψει σωστά η τράπεζα, διότι, εάν το κοινό δεν εμπιστευθεί το νέο συμβούλιο και τη νέα διεύθυνση, η τράπεζα θα καταρρεύσει. Άρα, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο συμβούλιο που βάζουμε. Εγώ έχω υπ’ όψιν, όταν θα γίνει η εκλογή και θα καταρτιστούν σε σώμα, πρέπει αυτούς τους ανθρώπους να τους στηρίξουμε και να απευθυνθούμε στο κυπριακό κοινό για να τους πιστώσει με εμπιστοσύνη. Αν παρ’ ελπίδα διχαστούν και εκλείψει η εμπιστοσύνη, η τράπεζα θα καταρρεύσει. Είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες πάνω στα οικονομικά. Κι εγώ θα καλέσω τον λαό να δείξει εμπιστοσύνη.
Τι έχετε υπ’ όψιν σας για το θέμα που συζητήθηκε σχετικά με τον διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και κτηματική;
Για το νέο συμβούλιο που θα καταρτιστεί, η διαφωνία η δική μου ήτο, γιατί κύριοι πάτε να κάμετε κτηματική τράπεζα; Σεβαστείτε τους ανθρώπους που κουρέψατε τις καταθέσεις τους. Όταν θα εκλεγεί το νέο συμβούλιο, ας κάμει 20 κτηματικές αν θέλει. Αλλά το νέο Συμβούλιο; Ποιοι είστε εσείς που θα το αποφασίσετε; Να μάθουν να σέβονται. Όταν έβλεπα να τροχοδρομούν το συμβούλιο, ρώτησα τον Διοικητή, με ποιο δικαίωμα πάει να κάμει αυτό το πράγμα; Εσείς θα επικυρώσετε ή θα απορρίψετε την εκλογή, τους είπα. Αυτό είναι δικαίωμά τους. Η Εκκλησία δεν καταρρέει, διότι δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Ο Θεός είναι που δημιούργησε την Εκκλησία και επιβίωσε, για αιώνες πολλούς, κάτω από πολλούς εχθρούς. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έχει χαθεί, αλλά η Εκκλησία της είναι εκεί, επέζησε.
Είχατε δηλώσει πως «ό,τι δεν ισοπέδωσε ο κ. Χριστόφιας, άφησε τον κ. Δημητριάδη να το ισοπεδώσει». Πιστεύετε, πράγματι, ότι ο κ. Δημητριάδης ελέγχεται ή καθοδηγείται από το ΑΚΕΛ; Πού το στηρίζετε;
Έχω πληροφορίες. Αποδείχθηκε ακόμη και ψες, με τη στάση του ΑΚΕΛ, να καταψηφίσει το νομοσχέδιο που περιελάμβανε και την Ελληνική. Το ΑΚΕΛ ήταν υπέρμαχο της Συνεργατικής. Επειδή, όμως, το νομοσχέδιο έμπλεκε και τα δύο Ιδρύματα, αυτοί καταψήφισαν, διότι στόχο είχαν την Ελληνική.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί το ΑΚΕΛ να θέλει να καταστρέψει την οικονομία της Κύπρου;
Είχα αντιληφθεί τουλάχιστον από τριετίας ότι η παλαιά κυβέρνηση ήθελε τους πλούσιους να τους κάμει φτωχούς, αλλά το μόνο που κατάφερε είναι να κάμει τους φτωχούς να πεινάσουν. Εδώ είναι η τραγωδία.
Δεν ήθελε όμως και ο Χριστός να περιορίσει τους πλούσιους και να βοηθήσει τους φτωχούς;
Ναι, αλλά η δικαιοσύνη του Χριστού βασιζόταν πάνω στην αγάπη. Δεν νομίζω ότι είναι το ίδιο. Δεν βασιζόταν στη βία ή στο πιστόλι.
Τυχαία μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης δημιούργησε μιαν αρνητική εντύπωση γύρω από την Εκκλησία και τον πλούτο της; Από πού πηγάζει αυτή η εικόνα;
Αυτά τα λέει μια μερίδα του λαού που δεν έχει καλές σχέσεις με την Εκκλησία. Ένας θρησκευόμενος άνθρωπος δεν τα λέει αυτά. Και αυτά που φαίνονται χρυσά, δεν είναι χρυσά και ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσάφι.
Συνδυάστηκε ο Αρχιεπίσκοπος με «μέγα οικονομικό παράγοντα». Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολίτες χαριτολογώντας λένε «ας τον βάλουν ΥΠΟΙΚ πέρκι δούμεν άσπρη μέρα». Σας ανησυχεί αυτό; Ήταν στόχος σας να ταυτιστείτε με την οικονομία;
Δεν τα λαμβάνω υπ’ όψιν αυτά. Η Εκκλησία υπάρχει μέσα στον υλικοπνευματικό κόσμο. Χρειάζεται και η ύλη, χρειάζεται και το πνεύμα και πρέπει κανείς να φέρνει μια ισορροπία. Αν δεν υπάρχει υλικό υπόβαθρο, πώς θα ζήσει ο άνθρωπος; Πώς η Εκκλησία θα φέρει εις πέρας το πολυσχιδές έργο της; Ας πούμε ότι η Εκκλησία δεν έχει λεφτά και δεν θέλει λεφτά, ποιος θα πλήρωνε τους παπάδες; Το κράτος; Τα κοινωνικά παντοπωλεία, αν η Εκκλησία δεν είχε οικονομικό υπόβαθρο, πώς θα βοηθούσε τους φτωχούς; Πώς θα βοηθούσαμε μερικά παιδιά να σπουδάσουν; Πώς θα δίναμε υποτροφίες; Κάθε μέρα και όλη μέρα μπαίνει κόσμος στην Αρχιεπισκοπή και λαμβάνει βοήθεια. Είναι εκατομμύρια που δίδει κάθε χρόνο η Εκκλησία στους φτωχούς. Πώς θα μπορούσε να ασκήσει τέτοιο φιλανθρωπικό έργο, αν δεν είχε τις επενδύσεις; Θα έπεφταν από τον ουρανό τα χρήματα για να βοηθήσουμε;
Στην αρχή καταπιαστήκατε με το Κυπριακό και την πολιτική, με αποτέλεσμα να σας κατακρίνουν ότι επεμβαίνετε στα της πολιτικής. Η οικονομία είναι άλλο ένα μεγάλο ζήτημα με το οποίο ασχολείστε, και φαίνεται παράδοξο, καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του πνευματικού ηγέτη. Η θρησκεία, επίσης μεγάλο θέμα, το οποίο είναι και το αντικείμενό σας.
Καταπιαστήκατε, ως άνθρωπος, σχεδόν με όλα τα μείζονος σημασίας θέματα. Αυτός είναι ο ρόλος ενός πνευματικού ηγέτη;
Μα, εμείς θέλουμε μια δίκαιη λύση. Αν τουρκοποιηθεί η Κύπρος, όλοι θα σηκωθούν να φύγουν από εδώ. Και δικαιολογημένα, για να ζήσουν ευτυχέστερα εκτός Κύπρου. Εμείς ως Εκκλησία δεν θα φύγουμε. Θα μείνουμε εδώ. Γι’ αυτό μας ενδιαφέρει να υπηρετήσουμε τον λαό μας να μείνει εδώ ριζωμένος στη γη των πατέρων του. Δεν θέλουμε ούτε πρόεδροι να γίνουμε, ούτε υπουργοί, ούτε μουχτάρηδες ούτε τίποτα.
Αν ήμουν πνευματικός ηγέτης σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως το Βέλγιο, την Ολλανδία ή τη Γερμανία, που δεν έχουν πολιτικά προβλήματα, δεν θα ασχολούμουν με αυτά τα θέματα. Εδώ, όμως, κινδυνεύει η νήσος μας να τουρκοποιηθεί. Να μην ενδιαφερθεί η Εκκλησία, που είχε έναν ρόλο στους 20 αιώνες της υπάρξεώς της; Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μισό αιώνα ύπαρξης. Η Εκκλησία μετρά περί τους 20 αιώνες. Η Εκκλησία κράτησε αυτόν τον τόπο ελληνικό. Είμεθα κι εμείς πολίτες, όπως είστε και εσείς. Το σύνταγμα της ΚΔ μάς δίδει ίσα δικαιώματα. Όπως έχεις δικαίωμα εσύ να μιλάς για την πατρίδα σου, έχω κι εγώ. Δεν μπορούν να μου το αφαιρέσουν αυτό και με θάρρος λέμε την άποψή μας.
Ναι, Μακαριότατε, αλλά όπως οι επιστήμονες δεν αγορεύουν μέσα στην Εκκλησία, έτσι και οι πνευματικοί ηγέτες δεν θα έπρεπε να αποφεύγουν την εμπλοκή στον πολιτικό λόγο;
Δεν κάνουμε πολιτική. Εμείς ασχολούμαστε με το εθνικό θέμα. Δεν ζητούμε την ψήφο του λαού να γίνουμε βουλευτές και να πάρουμε τις απόψεις μας στη Βουλή. Εμείς συμβουλεύουμε επί του εθνικού θέματος με αυστηρότητα. Δεν πολιτικολογούμε. Έχουμε θέση στο εθνικό πρόβλημα.
Ποιο το μήνυμα που θέλετε να στείλετε μέσω της ιστοσελίδας μας; Στους ανέργους, στους νέους και γενικότερα στους δυσπραγούντες;
Εγώ θα ήθελα να στείλω ένα ενθαρρυντικό μήνυμα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν σε όλους τους τομείς, και στον πολιτικό τομέα και στον οικονομικό και στον κοινωνικό και στον πολιτιστικό, έχω την πεποίθηση ότι ο λαός μας έχει νεύρο να κρατηθεί, να αγωνιστεί και να υπερβεί τις δυσκολίες. Το 1974 είχαμε 180 χιλιάδες συμπατριώτες μας άστεγους και γυμνούς. Ήλθαν με το κοντό το παντελόνι και τα παπούτσια τα φλιπ-φλοπ, και όμως εργάστηκαν σκληρά, η Τράπεζα Κύπρου τότε, αν ο διοικητής της Κεντρικής Τραπέζης ήθελε κεφαλαιουχική βάση 9%, δεν θα μπορούσαμε να κάμουμε τίποτα. Ο λαός μας, όμως, τότε δούλεψε, και βγήκε από τα οικονομικά αδιέξοδα. Πολύ σύντομα θα βγούμε από την κρίση. Ξένοι επενδυτές, που μας επισκέπτονται επί καθημερινής βάσεως, θέλουν να έρθουν εδώ και να κάμουν επενδύσεις. Δεν έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την Κύπρο. Με επισκέπτονται και εμένα και την κυβέρνηση. Σήμερα με επισκέφθηκαν επενδυτές, οι οποίοι είδαν και τον Πρόεδρο προχθές, και είναι έτοιμοι να έλθουν να βοηθήσουν.
Ρώσοι;
Αμερικάνοι. Τρεις ομάδες Αμερικάνων με επισκέφθηκαν.
Εκτιμάτε ότι η Τουρκία μπορεί να επέμβει στρατιωτικά στο νησί, λόγω φυσικού αερίου;
Από τη στιγμή που έχουμε με το μέρος μας τις ΗΠΑ, δεν φοβόμαστε τίποτε. Αλλάζει η πολιτική της Αμερικής και, άμα τα έχουμε καλά μαζί τους, δεν φοβόμαστε κανέναν. Επίσης, αν συνεργαστούμε με το Ισραήλ, θα πάμε καλά. Το Ισραήλ περιβάλλεται από εχθρούς και η μόνη διέξοδός του είναι η Κύπρος.
Πηγή: Sigma Live