Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Ιησού του Ναυή, ο οποίος διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην Παλαιά Διαθήκη, ως διάδοχος του θεόπτη Μωυσή, και των Αγίων σαράντα γυναικών Μαρτύρων.
Επίσης, σήμερα εορτάζουμε την αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους και προσευχόμαστε για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.
Η ονομασία προέρχεται από τη λατινική λέξη Ινδικτιών και σημαίνει ορισμός. Πρόκειται για το Ρωμαϊκό αυτοκρατορικό διάγγελμα για το φόρο που έπρεπε να πληρώνουν την πρώτη Σεπτεμβρίου, αρχή του οικονομικού έτους, οι υπήκοοι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας για τη συντήρηση του στρατού.
Ένεκα του ότι το μήνα Αύγουστο συμπληρώνεται η συγκομιδή των καρπών του έτους, γι’ αυτό ο μήνας Σεπτέμβριος λογαριάζεται ως η αρχή του νέου έτους.
Η Εκκλησία με ύμνους και δεήσεις προσεύχεται προς τον Κύριο και Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου, όπως χαρίζει κατά τη διάρκεια του νέου έτους κάθε ευλογία και ευκαιρία για τη δημιουργία αγαθών έργων προς δόξα Θεού.
Επίσης σήμερα, εορτάζουμε την ανάμνηση της εισόδου του Ιησού Χριστού στην Εβραϊκή Συναγωγή και η επίδοση σ’ Αυτόν το βιβλίο του Προφήτη Ησαΐα. Τότε, ο Ιησούς, ξεκίνησε να διαβάζει την προφητεία, η οποία αναφερόταν στο απολυτρωτικό έργο του Μεσσία Χριστού. Αφού διάβασε δύο στίχους, είπε στους παριστάμενους ότι οι λόγοι αυτοί του Ησαΐα εκπληρώθηκαν στο πρόσωπό Του.
Ακόμη, σήμερα, α΄ Κυριακή του Σεπτεμβρίου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου όρισε όπως αναπέμπονται ειδικές ευχές και δεήσεις «υπέρ του περιβάλλοντος ημάς στοιχείου και ευσταθείας πάσης της κτίσεως».
Βέβαια, ευχόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους: «υπέρ ευκρασίας αέρων, ευφορίας των καρπών της γης και καιρών ειρηνικών». Δυστυχώς όμως, η αλαζονεία του σύγχρονου ανθρώπου επέφερε την απομάκρυνση από το Θεό, την καταπάτηση του φυσικού περιβάλλοντος και την ανελέητη σπατάλη και μόλυνση των φυσικών πηγών και την εξάντληση των φυσικών πόρων.
Είναι πλέον αποδεκτό, ιδιαίτερα μέσα από την οικονομική ύφεση, ότι, μόνο όταν ο άνθρωπος μετανοήσει και επιστρέψει εις το ένθεο κάλλος, της εν αγίω Πνεύματι βιωτής θα μπορέσει να βρει την ευημερία, συνδυάζοντας τη τεχνολογική εξέλιξη με την εσωτερική και εξωτερική αρμονία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Ας παρακαλέσουμε λοιπόν, τον αναστημένο Κύριο να ευλογήσει το νέο εκκλησιαστικό έτος, χαρίζοντάς μας τον απαραίτητο πνευματικό οπλισμό με νέες δυνάμεις και αντοχές, καθώς και ετοιμότητα για νέους πνευματικούς αγώνες για την αντιμετώπιση των καθημερινών κινδύνων και θλίψεων και με προοπτική τον εν Χριστώ αγιασμό.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου