Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την προστασία της Αγίας Αικατερίνης του Σινά επέβαλε ο στρατός της Αιγύπτου και σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες αστυνομικοί έχουν επανδρώσει τα φυλάκια που οδηγούν στο παλαιότερο ιστορικά Μοναστήρι του χριστιανικού κόσμου.
«Κλείστε τις πύλες και προσέχετε τους προσκυνητές και τους ντόπιους που δέχεστε» είναι οι σαφείς εντολές που δόθηκαν από στελέχη του αιγυπτιακού στρατού στους ελληνικής καταγωγής μοναχούς που εγκαταβιώνουν στο Μοναστήρι. Οπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, η κυβέρνηση φοβάται ένα ενδεχόμενο χτύπημα που στόχο θα έχει να εκθέσει τη χώρα και να προκαλέσει προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ταυτοχρόνως, σε συναγερμό βρίσκονται και οι φυλές των Βεδουίνων που από την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού προστατεύουν το Μοναστήρι από τις επιδρομές και τις επιθέσεις που δέχθηκε η Αγία Αικατερίνη στο διάβα των αιώνων. Για μία ακόμη φορά η φυλή των Ορεινών, οι γνωστοί στην περιοχή ως Γκεμπελία, που κατά την παράδοση μετέφερε από την Αλεξάνδρεια και τον Πόντο και τους εγκατέστησε στο Νότιο Σινά ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός και αργότερα εξισλαμίστηκαν, είναι οι άνθρωποι που κυρίως καλούνται να προστατεύσουν το Μοναστήρι, συνεπικουρούμενοι από τους Ουλάτ Σαΐ και τις άλλες πέντε φυλές που ζουν στην περιοχή.
Η Χερσόνησος του Σινά, χωρισμένη στο βόρειο και στο νότιο τμήμα, καταλαμβάνει μια συνολική έκταση 65 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Στον νότο όπου βρίσκεται η Μονή έχουν δημιουργηθεί μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις και οι κάτοικοι ζουν από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό, ενώ δεκάδες είναι οι οικογένειες που εργάζονται στην Αγία Αικατερίνη.
Τα προβλήματα και οι πληροφορίες που φαίνεται ότι διαθέτει ο στρατός για τα όσα εκτυλίσσονται στον βορρά προκαλούν σκεπτικισμό καθώς, όπως λέγεται, υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εισέλθει στην περιοχή ακραία ισλαμιστικά στοιχεία από τη Λιβύη και άλλες αφρικανικές χώρες. Πρόκειται για άτομα που, όπως σημειώνουν, δεν γνωρίζουν την ιστορία και τον ρόλο που διαδραμάτισε το Μοναστήρι το οποίο αποτελεί Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προστατεύεται από την UNESCO.
Το Μοναστήρι, που φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες χριστιανούς οι οποίοι το επισκέπτονται ακόμη και αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Και παρά τα γεγονότα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Μονή τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκονται έλληνες, ρώσοι και ρουμάνοι προσκυνητές, πάντοτε όμως υπό το άγρυπνο βλέμμα της αιγυπτιακής αστυνομίας.
Δημοσιεύτηκε στο heliosPlus στις 22 Αυγούστου 2013