Ήρθαμε πλησίον Σας ως προσκυνητές
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος συνοδευόμενος από ομάδα κληρικών και λαϊκών προσκυνητών από την Μακεδονία επισκέφθηκαν την Πέμπτη, 22 Αυγούστου την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και συναντήθηκαν με την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο.
Ο Μακαριώτατος τους υποδέχθηκε με πολλή εγκαρδιότητα και εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχεται στο Κέντρο της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου αδελφούς προσκυνητές από τις Σέρρες και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού και τους κοινούς αγώνες και την αδελφική σχέση των Κυπρίων και Μακεδόνων, καθώς και όλων των Ελλήνων στην Ελλάδα, την Κύπρο και ευρύτερα σε ολόκληρη την υφήλιο.
Κατόπιν, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και την Ελλάδα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι οι Έλληνες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, βρίσκονται σε εθνική εγρήγορση και έχουν τη θέληση και το σθένος να ανατρέψουν τις σημερινές οικονομικές και άλλες δυσκολίες που ταλανίζουν τις κοινωνίες των πολιτών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχήθηκε καλή παραμονή στην Κύπρο και καλή συνέχεια στο προσκύνημα στους Αγίους Τόπους. Με την ευκαιρία επισήμανε την παράδοση από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια οι πιστοί διερχόμενοι τη Μεσόγειο, με προορισμό τα Ιεροσόλυμα, συνήθιζαν να εντάσσουν και τα προσκυνήματα και τους ιερούς τόπους της νήσου Κύπρου σε αυτή την ιερή αποδημία. Υπογράμμισε ο Μακαριώτατος τη σημασία αυτής της διεύλευσης από την Κύπρο και τη γνωριμία με την ελληνική αρχαιότητα που διατηρείται στην Κύπρο, αλλά και τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια που επιβιώνει στα Μοναστήρια και τις Εκκλησίας της Κύπρου, παρά τους πολλούς και ποικίλους κατακτητές που πέρασαν από το νησί. Όλοι πήρανε από την Κύπρο, αλλά η Κύπρο εις πείσμα όλων τον κατακτητών παρέμεινε μέσα στους αιώνες Ορθόδοξη κι Ελληνική.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο και μίλησε εκ μέρους της ομάδας των εβδομήντα προσκυνητών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για το χρόνο και την ευκαιρία να έχουν αυτή την ευλογημένη από το Θεό συνάντηση μαζί του, τόσο ο ίδιος όσο και οι κληρικοί που τον συνοδεύουν, καθώς επίσης και η ομάδα των προσκυνητών από την Μακεδονία.
Ο Μητροπολίτης Σερρών αναφέρθηκε στην αποστολική πορεία της Εκκλησίας της Κύπρου και της Ελλάδος και τους ακατάλητους αδελφικούς δεσμούς αίματος, γλώσσας και θρησκείας που συνδέουν τους Έλληνες της Κύπρου της Μακεδονίας και ολόκληρης της Ελλάδας.
Τόνισε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ότι «ήρθαμε πλησίον Σας ως προσκυνητές». Εκθείασε την αξία της παρουσίας του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου και του καθαρού λόγου του χωρίς διπλωματίες φράσεις και περιστροφές. Ένας λόγος αυθεντικός που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι και στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Επισήμανε την προσκυνηματική πορεία της ομάδας αυτό το διήμερο, που βρίσκονται στην Κύπρο, με προοπτική τους ιερούς Τόπους των Ιεροσολύμων. Υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι τόπος του μαρτυρίου και της πίστεως, στην οποία βάδισαν οι Απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και ο Ευαγγελιστής Μάρκος. Αναφέρθηκε στα Μοναστήρια και τον παραδοσιακό μοναχισμό, ο οποίος κυριολεκτικά ανθεί στην Κύπρο. Αναφέρθηκε στο ιερό προσκύνημα που πραγματοποίησαν στις Μονές Κύκκου, Τροοδιτίσσης και Τρικουκκιάς.
Το ιερό αυτό προσκύνημα δεν μπορούσε να μην περιλαμβάνει και τους τόπους της θυσίας και του αγώνα για εθνική αξιοπρέπεια των Ελλήνων, τόσο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όσο και στα Φυλακισμένα Μνήματα. Ενώ αργότερα το απόγευμα, προτού αναχωρήσουν για την Αγία Γη, επισκέφθηκαν τις ιερές Μονές Αγίου Ηρακλειδίου, Παναγίας Μαχαιρά και Σταυροβουνίου, καθώς και το ιερόν ναό του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Τετραήμερου φίλου του Χριστού.
Η συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων και όλοι έλαβαν τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.
Πριν από τη συνάντηση με τον Μακαριώτατο, η ομάδα των προσκυνητών είχαν συνάντηση με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, Διευθυντή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ο οποίος τους ξενάγησε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου και το παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Στη συνέχεια τους μίλησε στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για την ιστορική πορεία της Εκκλησίας της Κύπρου από τα αποστολικά χρόνια μέχρι και σήμερα, κάνοντας ιδιαίτερους σταθμούς στα χρόνια της Λατινοκρατίας, της Τουρκοκρατίας, της Αγγλοκρατίας και στα χρόνια μετά την Ανεξαρτησία μέχρι σήμερα.
Από τη Γραμματεία του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων