Σε ανάμνηση του υπερφυούς θαύματος κατά των Αγαρηνών, του εν αγίοις πατρός ημών Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, τελέστηκε ιερά αγρυπνία την Παρασκευή 9 προς το Σάββατο 10 Αυγούστου 2013, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Στροβόλου (Συνοικισμός Στροβόλου ΙΙ).
Της ακολουθίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος στο τέλος του Μεγάλου Εσπερινού μίλησε για το βίο του Αγίου Σπυρίδωνα, καθώς επίσης και το θαύμα, ως επέμβαση του Θεού στη ζωή των ανθρώπων και κατεξοχήν των πιστών.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος μιλώντας για τον Άγιο Σπυρίδωνα ανέφερε ότι γεννήθηκε στην Άσσια της Μεσαορίας και αναδείχθηκε επίσκοπος Τριμυθούντος και με την όλη ταπεινή του παρουσία και προσφορά η χάρις του Παναγίου Πνεύματος τον καταξίωσε σε οικουμενικό Άγιο. Έτσι ώστε να τιμάται η μνήμη του και να ζητείται συμπαράστασή του από όλους τους Χριστιανούς στα πέρατα της γης.
Επισήμανε, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, την παρρησία της οποίας αξιώθηκε ο Άγιος Σπυρίδωνας έτσι ώστε να επιτελεί μεγάλα θαύματα και εν ζωή και μετά την κοίμησή του, για την παρηγορία των ανθρώπων. Υπογράμμισε ο Θεοφιλέστατος ότι μια θαυμαστή επέμβαση του Αγίου μας, με τη δύναμη του Θεού, είναι η διάσωση της νήσου Κέρκυρας από την τουρκική απειλή τον 18ο αιώνα.
Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, εξήγησε ότι θαύματα γίνονται κάθε μέρα στη ζωή μας, μέσα στην καθημερινότητα που μας περιβάλλει. Ένα μέγιστο θαύμα είναι ο ερχομός μας στον κόσμο, ο οποίος είναι ένα δώρο του Θεού για να περάσουμε με αγώνα και πνευματική αύξηση στην κατά χάριν θέωση. Το γεγονός της Μεταμορφώσεως στο όρος Θαβώρ μάς καλεί και εμάς σε μετοχή, σύμφωνα με τη δύναμη και την υπομονή και την αξιοποίηση των πνευματικών ευκαιριών που μάς προσφέρονται, με ταπείνωση, αγάπη και μετάνοια. Επίσης, το γεγονός της θείας Λειτουργίας είναι ένα διαρκές θαύμα της Βασιλείας του Θεού, που μάς καλεί ο Μέγας Αρχιερέας Χριστός και Σωτήρας του Κόσμου να βιώσουμε μετέχοντας στη θεία Μετάληψη του αναστημένου Σώματος και Αίματός Του.
Ταυτόχρονα, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, επισήμανε ότι καλούμαστε όλοι σε μαθητεία με υπομονή, ταπείνωση και υπακοή στην Εκκλησία να ελέγχουμε τα φαινόμενα εάν είναι από το Θεό ή το διάβολο, ο οποίος προσπαθεί με διάφορα μέσα και διαβολές να γοητεύσει και να ενθουσιάσει τον άνθρωπο κι έτσι να νομίζει ότι ζει θαύματα, σημεία και τέρατα προερχόμενα από το Πανάγιο Πνεύμα, ενώ τελικά να είναι πλανεμένες καταστάσεις και τεχνάσματα του πειρασμού.
Τέλος, κάλεσε όλους τους πιστούς που έφθασαν από την ενορία και την ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας και όλοι μαζί αποτελούμε την ιερή σύναξη, να προσευχηθούμε για όλους τους οικείους της πίστεως, τους εγγύς και τους μακράν. Ο Χριστιανός έχει αυτό το προνόμιο να προσεύχεται για όλη την οικομένη και για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.
Ευχήθηκε ο Επίσκοπος Μεσαορίας να μάς αξιώσει ο Σωτήρας του Κόσμου, Κύριος μας Ιησούς Χριστός, με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου και του Αγίου Σπυρίδωνος, σύντομα σε συνθήκες ελευθερίας να δοξολογήσουμε το Θεό και να ευχαριστήσουμε τον Άγιο Σπυρίδωνα στην Άσσια, την Τρεμετουσιά και σε κάθε σκλαβωμένη περιοχή της τουρκοκρατούμενης σήμερα πατρίδας μας.
Να σημεωθεί ότι η εορτή μετατέθηκε από την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013, το Σάββατο 10 Αυγούστου 2013.
************************************************************************
Ακολουθεί το ιστορικό του θαύματος:
Στις 8 Ιουλίου του 1716, γίνεται απόβαση των Τούρκων στην Κέρκυρα και κατορθώνουν να κυριεύσουν διάφορα οχυρά. Οι επιθέσεις τους συνεχίζονται επί έναν ολόκληρο μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου.
Τις ημέρες εκείνες, ο πιστός λαός του Θεού τελούσε συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές. Πράγματι, στις 9 Αυγούστου του 1716 ξεσπά στο νησί μια καταστρεπτική καταιγίδα. Τότε δημιουργήθηκε πανικός στο στρατόπεδο των Τούρκων, στο οποίο μάλιστα κυκλοφορεί και η είδηση ότι πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα με τη μορφή γέροντος ασκητή να βγαίνει από τον Ιερό Ναό του απειλώντας τους επιτιθέμενους Μουσουλμάνους με αναμμένο πυρσό.
Έτσι, η ραγδαία νεροποντή, και το δέος της παρουσίας του Αγίου, είχε ως αποτέλεσμα να λύσουν οι Τούρκοι την πολιορκία και να αναχωρήσουν πανικόβλητοι.
Έκτοτε, κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, τιμάται ιδιαίτερα ο άγιος Σπυρίδωνας, ως προστάτης της Κέρκυρας και λιτανεύεται το ιερό του λείψανο στην πόλη της.
Η διάσωση της Κέρκυρας από την Τουρκική απειλή κατά τον Ιούλιο – Αύγουστο του 1716 μ. Χ., αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της θερμής πίστεως των Χριστιανών του νησιού, καθώς και τη διαρκή παρουσία του προστάτου της και πολιούχου της αγιοτόκου Κύπρου, οικουμενικού Ιεράρχου, αγίου Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος, του θαυματουργού, ο οποίος γεννήθηκε στην Άσσια της Μεσαορίας.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας