Κυκλοφόρησε το 16ο τεύχος του Περιοδικού «Πνευματική Διακονία», το οποίο εκδίδεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Το τεύχος αυτό αποτελεί αφιέρωμα για τα 1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, γνωστό και ως Διάταγμα της Ανεξιθρησκίας.
Το Διάταγμα αυτό σήμανε και τη λήξη των διωγμών κατά των χριστιανών. Προέβλεπε την ανεξιθρησκία, τη θρησκευτική δηλαδή ελευθερία. Μέσα από το Διάταγμα αυτό κατοχυρώνεται η ελευθερία των πολιτών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας να πιστεύουν και να ανήκουν σε όποια θρησκεία επιθυμούν.
Κύριος εμπνευστής του Διατάγματος ήταν ὁ Μέγας Κωνσταντίνος. Οι λόγοι πού τον οδήγησαν στο σημαντικό αυτό και ιστορικό βήμα ήταν πολλοί, θρησκευτικοί και πολιτικοί. Το 313 ο Μέγας Κωνσταντίνος και ο συναυτοκράτορας του Λικίνιος συναντιούνται στα Μεδιόλανα όπου αποφασίζουν να τηρήσουν ενιαία θρησκευτική πολιτική, η οποία προέβλεπε την πλήρη ανεξιθρησκία. Η θέσπιση της ανεξιθρησκίας είχε φυσικά θετικές συνέπειες για τούς χριστιανούς.
Το πρώτο κείμενο στο Περιοδικό είναι η Πατριαρχική Συνοδική Εγκύκλιος για τη συμπλήρωση 1700 χρόνων από την έκδοση του Διατάγματος της Ανεξιθρησκίας. Στη συνέχεια δημοσιεύεται ο Χαιρετισμός του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατά την Έναρξη των Εργασιών της Ημερίδος επί τη 1700η Επετείω από της Εκδόσεως του Διατάγματος των Μεδιολάνων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Μαΐου 2013.
Το πρώτο κείμενο του αφιερώματος είναι η μελέτη του δρος Θεολογίας και Ιστορίας κ. Ανδρέα Βίττη, Οι Αποφάσεις-Διάταγμα των Μεδιολάνων. Πολιτεία- Εκκλησία και ο σεβασμός της ανεξιθρησκίας, όπου ο συγγραφέας αναλύει την κορυφαία σημασία πού είχε για την ιστορία της ανθρωπότητας το Διάταγμα της Ανεξιθρησκίας, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζει τη διαχρονική επίδραση του Διατάγματος, τόσο στη ζωή της Ρωμαϊκής - Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όσο και στη νεώτερη εποχή.
Στη συνέχεια το άρθρο του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Βασιλείου Κουκουσά, μέ τίτλο: Η θρησκευτική πολιτική του Μεγάλου Κωνσταντίνου, το Διάταγμα της Ανεξιθρησκίας και η εφαρμογή του στο Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αναλύει τη στάση του Μεγάλου Κωνσταντίνου έναντι του χριστιανισμού και των άλλων θρησκειών, πού οδήγησε στη θέσπιση του Διατάγματος των Μεδιολάνων. Επίσης αναφέρεται στην εφαρμογή πού είχε το Διάταγμα από τούς διαδόχους του Μεγάλου Κωνσταντίνου και γενικότερα για τη θρησκευτική τους πολιτική.
Ακολουθεί το κείμενο της Λέκτορος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρίνας Κολοβοπούλου, με τίτλο:Επίσκοπος Μεδιολάνων Αμβρόσιος και Έπαρχος Ρώμης Σύμμαχος. Η διπλή φωνή της Ρώμης στην τελευταία αναμέτρηση της ειδωλολατρίας με τον Χριστιανισμό. Με αφετηρία το παράδειγμα την αντιπαράθεση του αγίου Αμβροσίου Μεδιολάνων με τον ειδωλολάτρη Έπαρχο Ρώμης Σύμμαχο για την απομάκρυνση του βωμού της θεάς Νίκης από τη Σύγκλητο επί αυτοκράτορα Βαλεντιανού Β΄, η κ. Κολοβοπούλου παρουσιάζει την πορεία προς τη σταδιακή αποδυνάμωση της ειδωλολατρίας και την τελική εδραίωση του Χριστιανισμού.
Μέσα από το άρθρο του με τίτλο: Από το Διάταγμα των Μεδιολάνων στη θρησκευτική Ελευθερία του Διαφωτισμού, ὁ Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της ανεξιθρησκίας, όπως αυτή κατοχυρώνεται μέσα από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, κάνοντας παράλληλα τη σύγκριση με την έννοια της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως την διακηρύσσει ὁ Διαφωτισμός.
Ο κ. Γεώργιος Πουλλής, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο επόμενο άρθρο (Το νομικό status της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία), εκθέτει το νομικό πλαίσιο και υπόβαθρο της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως αυτό καταγράφεται στο Σύνταγμα των δύο κρατών, αλλά και με βάση τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συνθήκες, τις οποίες έχουν υπογράψει.
Το άρθρο του κ. Σταύρου Φωτίου, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου,Ανεξιθρησκία και πίστη, προσεγγίζει το θέμα της ανεξιθρησκίας μέσα από την ελευθερία και την κοινωνία αλληλοσεβασμού πού εμπνέει η αληθινή πίστη.
Τελευταίο κείμενο του αφιερώματος είναι η εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου στην Γ΄ Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητροπόλεως μας (9 Μαΐου 2013) με τίτλο: 1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων. Θρησκευτική Ελευθερία και ανεξιθρησκία.
Στο δεύτερο μέρος του παρόντος τεύχους παρουσιάζονται γεγονότα και εκδηλώσεις πού πραγματοποιήθηκαν στη Μητρόπολη μας, όπως η φιλανθρωπική εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας, η Σύναξη των στελεχών της Κατηχητικής Κίνησης της Μητροπόλεως με ομιλητή τον Καθηγητή Γεώργιο Μαντζαρίδη, η μεγάλη φιλανθρωπική καλλιτεχνική εκδήλωση της 24ης Απριλίου για τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και τέλος οι Πανηγυρικοί Εορτασμοί επί τη μνήμη του προστάτη της Μητροπόλεώς μας αγίου Επιφανίου (5-12 Μαΐου 2013), στα πλαίσια των οποίων πραγματοποιήθηκε και η Γ΄ Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας.
Το τεύχος 16 του Περιοδικού «Πνευματική Διακονία» διατίθεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, ενώ θα αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή στην Ιστοσελίδα της Μητροπόλεως (www.imconstantias.org.cy).
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.