Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου προφήτου Ιεζεκιήλ, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγάλους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, και του αγίου Θύρσου ή Θέρισου, επισκόπου Καρπασίας. Επίσης, εορτάζουμε την ανακομιδή των λειψάνων του αγίου ιερομάρτυρος Φωκά, επισκόπου Σινώπης.
Ο Προφήτης Ιεζεκιήλ καταγόταν από ιερατικό γένος και η δράση του τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 6ου αιώνα π. Χ., εποχή κατά την οποία ο ισραηλιτικός λαός, βρισκόταν αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα. Είχε απόλυτη πίστη στο Θεό, γεγονός που βοήθησε όχι μόνο τον ίδιο αλλά και τους Ισραηλίτες, να υπομένουν με ελπίδα τα δεινά της βαβυλώνιας αιχμαλωσίας. Αξιώθηκε να επιτελεί θαύματα, μέσω των οποίων υπενθύμιζε σε Εβραίους και Βαβυλωνίους, τη δύναμη του αληθινού Θεού και έλεγχε με αυστηρότητα την αδικία και κάθε παράβαση του θελήματος του Θεού. Ο ελεγκτικός λόγος του προκάλεσε την αντίδραση συμπατριωτών του, οι οποίοι και τον σκότωσαν από φθόνο.
Ανάμεσα στις προφητείες του ξεχωρίζει αυτή που αναφέρεται στο όραμα με την ανάσταση των ξηρών οστών και η οποία, ως προεικόνιση της Ανάστασης του Χριστού, διαβάζεται στην Εκκλησία τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την περιφορά του Επιταφίου. Η προφητεία αυτή, πέρα από την Έγερση του Ιησού, προμήνυε και την απελευθέρωση των Εβραίων, που με τα δεδομένα της εποχής εκείνης έμοιαζε τόσο αδύνατη, όσο το να ζωντανέψουν τα ξηρά κόκαλα.
Ο άγιος Θύρσος ή Θέρισσος, που τιμούμε επίσης σήμερα, ήταν ένας από τους τρεις Επισκόπους της Καρπασίας των πρώτων αιώνων. Για τη ζωή του δεν γνωρίζουμε αρκετά πράγματα. Παρόλο που είναι άγνωστος στους Κύπριους χρονογράφους και συναξαριστές, η Παράδοση της Εκκλησίας μάς διασώζει την πληροφορία ότι υπήρξε Επίσκοπος Καρπασίας και ασκήτεψε κοντά στην κωμόπολη Αιγιαλούσα, σε χώρο, όπου σήμερα υπάρχει ναός του 14ου αιώνος, αφιερωμένος στο όνομά του. Πλησίον του ιερού προσκυνήματος, υπάρχει αγίασμα προς νίψη, το οποίο θεραπεύει τον ομματόπονο και τα δερματικά νοσήματα.
Την ημέρα εορτής του Αγίου, στην κωμόπολη Αιγιαλούσα γίνεται τοπική πανήγυρις, κατά την οποία αρκετοί πιστοί ζητούν με ευλάβεια τη χάρη του.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου