Με θρησκευτική ευλάβεια εορτάστηκε, την Κυριακή των Αγίων Πάντων 30 Ιουνίου 2013, η εορτή της Συνάξεως των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων και της Αγίας Μαρίας μητρός του Ευαγγελιστού Μάρκου στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Τυχικού στην έσω Γαλάτα, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτου και με παρουσία πλήθους πιστών.
Στο τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, έγινε λιτάνευση των ιερών εικόνων της Συνάξεως των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων και της συνεορταζούσης Αγίας Μαρίας, μητρός του Ευαγγελιστού Μάρκου. Είναι άξιο προσοχής ότι η εν λόγω αγία ήταν διακόνισσα της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας των Ιεροσολύμων και ότι ο Μυστικός Δείπνος του Κυρίου με τους Μαθητές Του και η Πεντηκοστή έλαβαν χώρα στο σπίτι της στη Σιών. Η Αγία Μαρία ήταν Κύπρια στην καταγωγή, αφού υπήρξε αδελφή των Αποστόλων Βαρνάβα και Αριστοβούλου.
Το σημερινό εξωκκλήσι του Αγίου Αποστόλου Τυχικού οικοδομήθηκε δίπλα από τα ερείπια της παλαιάς εκκλησίας του αγίου, στην τοποθεσία που είναι, στις μέρες μας, γνωστή ως Έσω Γαλάτα, καλυπτόμενη από πυκνά περιβόλια. Κατά την παράδοση, στο τόπο αυτό, συναντήθηκαν οι Απόστολοι Παύλος, Βαρνάβας και Μάρκος, στην πρώτη τους αποστολική περιοδεία, μαζί με τον Άγιο Ηρακλείδιο γι’ αυτό και θεωρείται αποστολοβάδιστος.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων, επισήμανε τα εξής: «ο Χριστός δεν έδωσε στους Αποστόλους μόνον τη χάρη να θεραπεύουν ασθένειες, να διώκουν δαιμόνια, αλλά τους έδωσε και κάτι ανώτερο, το Πνεύμα το Άγιο για να συγχωρούν αμαρτίες.
Είναι σημαντικό να ακολουθούμε και εμείς, στη δική μας ζωή, αυτή την αποστολική διακονία, να έχουμε δηλαδή έγνοια πόσο Άγιο Πνεύμα ενεργεί μέσα μας. Όμως, για να ενεργεί το Άγιο Πνεύμα πρέπει να συγχωρούμε. Αν δεν συγχωρούμε τους ανθρώπους που μας πικραίνουν, που μας αδικούν, που μας κατηγορούν, δεν μπορούμε να έχουμε το Πνεύμα το Άγιο».
Καθιερώθηκαν δύο ετήσιες εορτές στο εξωκκλήσι του Αγίου Τυχικού, στις 8 Δεκεμβρίου που είναι η μνήμη του Αποστόλου Τυχικού και στις 30 Ιουνίου που εορτάζεται η Σύναξις των Αγίων Αποστόλων, ως δείγμα ευχαριστίας για την πίστη που μας δώρισαν οι Απόστολοι.
Του διακόνου Φοίβου Παναγιώτου