Δημοσιεύτηκε: Μάρτιος 03. 2009 13:52
Ενημερώθηκε: Μάϊος 08. 2009 16:05
Επίσκεψη της Προέδρου της Λετονίας κας Vaira Vike Freiberga
στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄
Η Πρόεδρος της Λετονίας, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας της, καθώς και δεκαεξαμελή συνοδεία, επισκέφθηκε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄.
Ο Μακαριότατος, αφού την καλωσόρισε, αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία και το ρόλο της Εκκλησίας της Κύπρου και έκανε ειδική μνεία στον εκχριστιανισμό του νησιού από τους Αποστόλους Παύλο, Βαρνάβα και τον Ευαγγελιστή Μάρκο. Μίλησε ακόμη για τη γεωγραφική της θέση και τους διαδοχικούς κατακτητές με τους οποίους συμβιβαζόταν ειρηνικά ο πληθυσμός, ο οποίος έβρισκε καταφύγιο και παραμυθία στην Εκκλησία του. Ούτε και μετά την Οθωμανική κατάκτηση άλλαξε οτιδήποτε, ούτε και υπήρξαν ποτέ θρησκευτικές διαμάχες στην Κύπρο.
Διηγήθηκε κατόπιν πως με τους Τουρκοκύπριους ζήσαμε πάντα ειρηνικά και οι άνθρωποι συμμετείχαν στις χαρές και τις λύπες ενός εκάστου χωρίς διάκριση φυλής ή θρησκείας.
Αυτή την ειρηνική συμβίωση διατάραξε η Τουρκία η οποία, μετά την εισβολή και κατοχή του μισού σχεδόν εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έφερε χιλιάδες εποίκους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου που ουδέν κοινό έχουν με τους Τουρκοκύπριους και αυτό κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου. Μάλιστα με την ταχύτητα αύξησης των εποίκων κινδυνεύουμε να βρεθούμε προ μιας απαράδεκτης δημογραφικής αλλαγής, αν δεν αναγκαστεί η Τουρκία να τους επαναπατρίσει.
Απαντώντας η Λετονή Πρόεδρος αναφέρθηκε δι ολίγων στην ιστορία της χώρας της και τόνισε πως σ αυτήν ο χριστιανισμός επιβλήθηκε μετά από οργανωμένη σταυροφορία το τέλος του 12ου μ.Χ. αιώνα.
Αναφορικά με το Κυπριακό, τόνισε πως αυτό πρέπει να λυθεί πριν από την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία μπορεί η Τουρκία να εισέλθει μόνο αν αποδεχθεί το κοινοτικό κεκτημένο και τις αξίες που αποτελούν το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έπειτα από τις συνομιλίες της και συνοδευόμενη από τον Μακαριότατο επισκέφθηκε το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, όπου ξεναγήθηκε και απέκτησε προσωπική εμπειρία των επαναπατρισθέντων ψηφιδωτών και τοιχογραφιών που κλάπηκαν από Τούρκους αρχαιοκάπηλους από εκκλησίες που βρίσκονται στο Τουρκοκατεχόμενο μέρος της Κύπρου.
Δρ. Ανδρέας Δημητρίου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
4 Ιουνίου 2007