Την πρώτη του επίσκεψη σε πολιτικό κόμμα πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης, 25 Ιουνίου 2013, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, θέλοντας - όπως είπε - να σπάσει τον πάγο που πιστεύεται πως υπάρχει, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει αλλεργία με το ΑΚΕΛ ούτε με άλλο κόμμα.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στην αίθουσα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, ο Μακαριώτατος είπε πως «δηλώνω απερίφραστα τόσο εγώ προσωπικά ως άτομο, αλλά και ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας ότι δεν έχω αλλεργία ούτε με το ΑΚΕΛ ούτε με κανένα άλλο κόμμα».
Ιδιαίτερα, πρόσθεσε, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, σήμερα που ζούμε αυτές τις τραγικές καταστάσεις, πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υπηρετήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο αυτόν το λαό.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για τις φιλοφρονήσεις και για την υποδοχή που μου επεφύλαξε», είπε Αρχιεπίσκοπος.
«Είχαμε μια πρώτη συνάντηση κι εγώ ήθελα να έρθω εδώ στο ΑΚΕΛ γιατί ήθελα να σπάσει αυτός ο πάγος που πολλοί πιστεύουν ότι η Εκκλησία δεν έχει σχέση και δεν πρέπει να έχει σχέση με το ΑΚΕΛ. Όχι, κάθε άλλο, πρέπει να έχουμε σχέσεις με όλους. Πάρα πολλοί Αριστεροί εργάζονται μέσα στην Εκκλησία, είναι εκκλησιαστικοί επίτροποι, έχουμε και παπάδες και ο κόσμος της εργατιάς και εκκλησιάζεται και θρησκεύει και χαιρόμεθα όλως ιδιαιτέρως», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Συνεπώς, είπε, δεν μας χωρίζει τίποτα και συμφωνώ ότι πρέπει να πυκνώσουν οι συναντήσεις να ακούμε τις απόψεις ο ένας του άλλου, να βρίσκεται η χρυσή τομή και να προχωρούμε κι έτσι μπορεί να επέλθει η πρόοδος.
Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι η πρωτοβουλία για αυτή τη συνάντηση ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίον και ευχαρίστησε που επισκέφθηκε τα γραφεία της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Μακαριώτατο γι’ αυτή την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει και να πω ότι σίγουρα θα ξανασυναντηθούμε μελλοντικά», είπε.
Το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό αυτό που έχει γίνει από την πλευρά του, σημείωσε, και θεωρώ ότι στέλλει κάποια μηνύματα ευρύτερα.
«Ξέρετε ότι έχουμε διαφωνίες μεταξύ μας, αλλά ανεξάρτητα από αυτές τις διαφωνίες θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση, και εμείς και η Εκκλησία, να συνεργαστούμε για να δούμε πώς βοηθούμε τον κόσμο αυτή την πολύ δύσκολη και κρίσιμη περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας», πρόσθεσε.
Κύριο θέμα συζήτησης Αρχιεπισκόπου και Άντρου Κυπριανού ήταν η οικονομική κρίση που διέρχεται σήμερα ο τόπος και τρόποι ανακούφισης του λαού.
Αντιλαμβάνεστε, είπε ο κ. Κυπριανού, ότι το κύριο θέμα της συζήτησης μας ήταν η οικονομική κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας, οι αρνητικές προοπτικές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις της οικονομίας και το πώς θα μπορούσαμε πολιτικά κόμματα, Εκκλησία να συνεργαστούμε έτσι που να στηρίξουμε τον απλό κόσμο.
Κι έχουμε συζητήσει, συνέχισε, διάφορα ζητήματα, έχουμε ανταλλάξει απόψεις για όλα αυτά τα θέματα και να πω ότι το ζητούμενο για εμάς είναι να στηρίξουμε τον κόσμο, τον απλό τον κόσμο.
Ως ΑΚΕΛ, σημείωσε, έχουμε καταθέσει μια πρόταση νόμου στη Βουλή εδώ και μερικούς μήνες που αφορά την μη εκποίηση τουλάχιστον της πρώτης κατοικίας κάτι που το θεωρούμε ως πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα προστατεύσει τους ανθρώπους οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι με δάνεια και δεν μπορούν σήμερα να τα αποπληρώσουν.
«Θεωρώ ότι αυτή η πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει θα πρέπει επιτέλους να κατατεθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και να συζητηθεί για να ληφθούν σχετικές αποφάσεις», πρόσθεσε.
Επίσης νομίζω, είπε ο κ. Κυπριανού, ότι είμαστε ομόφωνοι στο ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και οι θέσεις εργασίας δεν μπορούν να προκύψουν μέσα από τα μέτρα που έχει προτείνει η τρόικα.
Πρέπει να υπάρξει, συνέχισε, πρωτοβουλία για την προώθηση μέτρων ανάπτυξης έτσι ώστε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για να εργαστούν οι άνεργοι, που αυξάνονται με μαθηματική ταχύτητα καθημερινά.
«Και θέλω να πω ότι αυτό που ζητά ο κόσμος είναι να έχει δουλειά να εργάζεται. Δεν ζητά οτιδήποτε άλλο περισσότερο και θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα, η Κυβέρνηση, η Εκκλησία να σκεφτούμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι έχουμε ταχθεί όλοι μας να υπηρετήσουμε αυτόν το λαό και πρέπει να το πράξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας.
«Πολλές φορές έχω δηλώσει και συμφωνώ με τον Γ.Γ. ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του φτωχού του κόσμου, μάλιστα είχα το θάρρος να πω και στην τρόικα όταν ήταν εδώ, αλλά και στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ότι ως Εκκλησία θα αντιδράσουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του φτωχού του κόσμου - δεν μπορεί να γίνει αυτό - θα καλέσουμε το λαό να αντιδράσει», πρόσθεσε Αρχιεπίσκοπος.
Γι’ αυτό δεν είναι ανάγκη να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, σημείωσε, καλύτερα ας πάρει το κράτος τις σωστές αποφάσεις για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.
«Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε πρώτιστα για το οικονομικό θέμα να γίνει ανάπτυξη, γιατί χωρίς ανάπτυξη δεν μπορούμε να βγούμε από τα οικονομικά αδιέξοδα, πρέπει να κινηθεί η αγορά και όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, τότε θα έρθει το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων», συμπλήρωσε.
Ως Εκκλησία, είπε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, είμεθα καλά προγραμματισμένοι και θα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Αλλά δεν φτάνει μόνο ο προγραμματισμός της Εκκλησίας, συνέχισε, πρέπει όλοι οι εκπρόσωποι του λαού, όλα τα κόμματα ιδιαίτερα η Κυβέρνηση που έχει και υποχρέωση να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε πως «είναι υπόθεση όλων μας δεν είναι υπόθεση μόνο της Κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων και του λαού και πρέπει να είμεθα καλά, μελετημένοι γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με τον κ. Έρογλου, αλλά έχουμε να κάνουμε με τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, οι οποίοι όπως πολλές φορές έχω τονίσει προγραμματίζουν για ένα ολόκληρο αιώνα τι θα κάμουν και τι δεν θα κάμουν».
Άρα, όλα αυτά που μας απασχολούν, συνέχισε, πρέπει και να τα συζητούμε και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις ούτως ώστε να έλθει εκείνη ώρα που θα βγούμε από όλα τα αδιέξοδα και τα οικονομικά και τα εθνικά για να δει προκοπή αυτός ο τόπος.
Αναχωρώντας, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ «για την ωραία συνάντηση που είχαμε σήμερα κι είμαι ανοικτός σε όλα και θα χαίρομαι οσάκις συναντόμεθα και θα συζητούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός».
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «μου είπε ο Αρχιεπίσκοπος ότι στα γραφεία κανενός άλλου κόμματος δεν έχει πάει και η πρώτη φορά που πάει σε γραφεία κόμματος είναι στο ΑΚΕΛ».
Ο ίδιος ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι όταν υπήρχε το θέμα φορολογίας της Εκκλησίας «πήγαμε τότε στα κόμματα αλλά ήταν συγκεκριμένο θέμα, ήταν άλλη διάσταση, δεν ήταν εφ’ όλης της ύλης».
Σε ερώτηση αν θα επισκεφθεί και άλλα κόμματα, ο Προκαθήμενος είπε πως «αν με προσκαλέσουν γιατί όχι, είμαι ανοικτός σε όλους».
Πηγή: ΚΥΠΕ