Δημοσιεύτηκε: Μάρτιος 03. 2009 13:46
Ενημερώθηκε: Μάϊος 08. 2009 16:04
Επίσκεψη του Ιρανού πρέσβη κ. Ali Reza Bikdeli
στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄
Η Α.Μ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ δέχθηκε στις 7 Ιουνίου 2007 τον πρέσβη της Ιρανικής Δημοκρατίας στην Κύπρο κ. Μπικτελί. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Μακαριότατος μίλησε για το πρόβλημα της Κύπρου τονίζοντας πως ποτέ αυτό δεν είχε θρησκευτικό χαρακτήρα. Αυτό που σήμερα υπάρχει είναι η τουρκική εισβολή και κατοχή καθώς και οι χιλιάδες των εποίκων, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των γηγενών Τουρκοκυπρίων. Η Εκκλησία της Κύπρου και ο ίδιος ο πνευματικός της ηγέτης ζητά την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, με δικαίωμα για κάθε Κύπριο πολίτη να επιλέγει το χώρο που θέλει να ζει, χωρίς όμως να οικειοποιείται περιουσίες άλλων.
Αναφέρθηκε επίσης στην καταστροφή των χριστιανικών μνημείων στο κατεχόμενο από την Τουρκία μέρος της Κύπρου και έκανε μνεία για τις δικές μας προσπάθειες για συντήρηση όλων των μωαμεθανικών χώρων λατρείας στο ελεύθερο μέρος της πατρίδας μας.
Τόνισε ακόμη τις αγαστές σχέσεις που έχουμε όχι μόνο με τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με τις γειτονικές μας της Εγγύς Ανατολής, με τις οποίες η Εκκλησία της Κύπρου θα επιδιώξει να έχει στενότερες επαφές με τους πνευματικούς τους ηγέτες, χριστιανούς και μουσουλμάνους, ώστε να επικρατήσει πνεύμα αλληλοκατανόησης και αγάπης στην περιοχή.
Από τη μεριά του ο Ιρανός πρέσβης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που έχουμε ως έθνη και χαρακτήρισε Έλληνες και Πέρσες ως δύο αρχαιότατους λαούς που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να υπάρχουν και που προσέφεραν πάρα πολλά στον πολιτισμό της ανθρωπότητας.
Μίλησε ακόμη για τον τεράστιο φυσικό πλούτο της χώρας του, τον οποίο για να εκμεταλλευθούν χρειάζονται την πυρηνική τεχνολογία. Αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της παραγωγής οπίου στο Αφγανιστάν, μετά την εκεί παρουσία των Αμερικανών. Οι λαθρέμποροι διακινούν το όπιο κυρίως μέσω του Ιράν και μάλιστα οι Ιρανοί έχασαν μέχρι σήμερα τρεις χιλιάδες άνδρες στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τη διακίνησή του προς τις ευρωπαϊκές χώρες.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Μακαριότατος προσέφερε στον επισκέπτη του βιβλίο με βυζαντινές εικόνες και εκείνος ανταπέδωσε με βιβλίο εκκλησιών που λειτουργούν και σήμερα στο Ιράν.
Δρ. Ανδρέας Δημητρίου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
8 Ιουνίου 2007