Η Εκκλησία ενδιαφέρεται για την ενέργεια και οπωσδήποτε μέσα στους σχεδιασμούς της είναι να επενδύσει στην ενέργεια μέσω της γης, είπε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου.
Ο Υπουργός Άμυνας, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχουν απειλές από πλευράς Τουρκίας με αφορμή τη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση της NOBLE, είπε ότι «φραστικά και άλλως πως, η Τουρκία πάντα προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση».
«Οι αμφισβητήσεις και οι απειλές από πλευράς τους είναι καθημερινές, όμως όσον αφορά την επιβεβαιωτική γεώτρηση, κανένα πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί. Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά και νομίζω ότι εκείνο που πρέπει να συνεχίσουμε να στέλνουμε ως μήνυμα προς την άλλη πλευρά είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι με το μέρος μας και δεν είμαστε εμείς που παρανομούμε, αλλά αυτοί. Η Κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση των σχεδιασμών της όσο αφορά την ενεργειακή της πολιτική και δεν θα σταματήσουμε λόγω των απειλών, των εκβιασμών ή των αμφισβητήσεων των Τούρκων», πρόσθεσε.
Σε παρέμβαση του, ο Μακαριώτατος είπε ότι «μας έχουν κάνει πρόταση εταιρείες που έχουν πάρει οικόπεδα να συμμετάσχουμε και εμείς και μάλιστα μια ολλανδική εταιρεία μας έκανε πρόταση να της δώσουμε γη για να κάνει τερματικό πετρελαίων και η απάντηση μας είναι ότι θέλουμε να μετέχουμε και εμείς της όλης επένδυσης».
«Η Εκκλησία ενδιαφέρεται για την ενέργεια και οπωσδήποτε μέσα στους σχεδιασμούς μας είναι να επενδύσει η Εκκλησία στην ενέργεια μέσω της γης. Ρευστό δεν έχουμε αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.
Οικονομία
Σε ερώτηση ότι χθες στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου συζητήθηκε το θέμα των οικονομικών των Θρόνων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι όλα τα ιδρύματα και η Αρχιεπισκοπή και οι Μητροπόλεις και οι Μονές έχουν ελλείμματα.
«Περνούμε δύσκολες ημέρες, αλλά θα σταθούμε όρθιοι παρόλο που αυτή τη στιγμή είναι πεσμένη η αξίας της γης. Προσπαθούμε να εκποιήσουμε κάποια οικόπεδα που έχουμε. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα δάνειο, γιατί θέλουμε να κάνουμε επενδύσεις, θέλουμε να δώσουμε δουλειά στο λαό μας, θέλουμε την ανάπτυξη, θέλουμε να κινηθεί η αγορά. Επιθυμούμε να έρθει στο πρόσωπο του λαού μας το χαμόγελο», πρόσθεσε.
Σε παρατήρηση αν θα είναι από την Ελληνική, ο Μακαριώτατος είπε ότι θα είναι εξωτερικό δάνειο, «διότι δεν πρόκειται να κάνουμε δάνειο με ψίχουλα». «Θα είναι μεγάλο δάνειο», συμπλήρωσε.
Κλείσιμο ΕΡΤ
Ερωτηθείς για τα όσα τεκταίνονται στην Ελλάδα μετά την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε: «Αν επρόκειτο να κάνω εγώ τις αλλαγές, θα έκλεινα την ΕΡΤ το βράδυ και το πρωί θα ήταν η ΕΡΤ 2 και δεν θα έκλεινε η ΕΡΤ, αλλά θα συνέχιζε τη δουλειά της».
«Θα απομάκρυνα τους πολύ υψηλόμισθους, εκείνους που έχουν υπέρ προνόμια - όπως έχουμε ακούσει-, γιατί η εποχή των παχιών αγελάδων έχει φύγει ανεπιστρεπτί. Πρέπει κάπου όλοι να προσγειωθούμε γιατί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν και δεν πρέπει να αδιαφορούμε. Είχα την ευκαιρία όταν ήταν εδώ, να ακούσει η Τρόικα τις απόψεις μου και εγώ έχω απόψεις και δεν δυσκολεύουμε να τις πω επί καθημερινής βάσεως και στην Κυβέρνηση, στο Υπουργείο Οικονομικών όσο και στην Κεντρική Τράπεζα. Σίγουρα, δεν είμαι ευτυχής γιατί δεν συνεργάζονται οι δύο Αρχές, Κυβέρνηση με την Κεντρική Τράπεζα. Αυτό είναι πολύ αρνητικό και οι απόψεις μου είναι σαφείς. Πρέπει και να συνεργαστούν και επιτέλους πρέπει να δούμε το συμφέρον αυτού του τόπου και αυτού του λαού», ανέφερε.
Πρέπει, συνέχισε, «να βρεθεί η χρυσή τομή να συνεργαστούν γιατί δεν πρόκειται εμείς ως Εκκλησία να ανεχθούμε αυτή την κατάσταση».
«Έχω υπόψη να θέσω εντός των ημερών, ενώπιον τους, ωμά, την όλη πραγματικότητα και δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Έχει δυόμιση μήνες που οι Τράπεζες βρίσκονται υπό αιχμαλωσία. Η ζημιά είναι τεραστίων διαστάσεων. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό το κακό», πρόσθεσε.
Σε παρατήρηση ότι η Τράπεζα Κύπρου θα κάνει διαχωρισμό της Τράπεζας σε δύο: Η μια τράπεζα θα ασχολείται με τη γενική τραπεζική και η άλλη με τα ακίνητα και με τις μη τραπεζικές εργασίες, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος είπε ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις δεν αλλάζουν την ουσία και οφείλουν να σοβαρευτούν οι πάντες.
«Έχω σκοπό να πω και στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και στον Υπουργό Οικονομικών ότι χρειάζεται να προσγειωθούν οι πάντες, να αφήσουν τις τράπεζες ελεύθερες. Ο λαός μας συμπεριφέρθηκε πολύ ψύχραιμα. Δεν μπορούν αυτά τα επιτόκια που υπάρχουν σήμερα να μείνουν. Πρέπει τα καταθετικά να μειωθούν στο 2,5% με 3%, τα χρεωστικά στο 5%, να μπορέσει ο λαός μας να ανταποκριθεί. Δεν μπορεί κανείς να αντέξει ένα επιτόκιο των 10% ή 12% ή και 14%. Είναι εντελώς αδύνατο και δεν έχει όρεξη να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει επιτέλους να μειωθούν και οι μισθοί των υψηλόμισθων τραπεζιτικών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το κακό και είμαι έτοιμος να τα θέσω και μπροστά στην Κυβέρνηση και μπροστά στην Κεντρική Τράπεζα γιατί ο λαός δεν αντέχει πλέον», συμπλήρωσε.
Πυρομαχικά
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Άμυνας, σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με την κατάσταση των πυρομαχικών που βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας, αν επηρεάζουν κατ’ οποιοδήποτε τρόπο την ασφάλεια της περιοχής, ή αν λαμβάνονται μέτρα για την απομάκρυνσή τους, είπε ότι «τη μελέτη του όλου θέματος την έχουν αναλάβει οι εμπειρογνώμονες που έχουμε διορίσει για το σκοπό αυτό».
«Θέλω να στείλω ξανά το μήνυμα ότι δεν δικαιολογείται πανικός και δεν πρέπει να κινδυνολογούμε. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε για την ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά ούτε και περιβαλλοντική ρύπανση. Οι εμπειρογνώμονες θα ερευνήσουν επίσης διάφορα άλλα θέματα, που μπορεί να άπτονται των ενεργειακών μας σχεδιασμών. Αυτοί είναι οι ειδικοί και αυτοί θα μας συμβουλεύσουν και θα μας ενημερώσουν, όταν είναι έτοιμα τα πορίσματά τους», κατέληξε.