Αφιέρωμα: Με την ευκαιρία της εκδημίας του μακαριστού Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας Σενούντα, προβάλλουμε από το αρχείο της επίσημης ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Κύπρου το ρεπορτάζ της επίσκεψης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου το 2007 στην Αίγυπτο.
"Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος εκτέλεσε πενθήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο μεταξύ 22 και 27 Ιουλίου 2007, ως προσκεκλημένος του Πατριάρχη της Ορθόδοξης Κοπτικής Εκκλησίας κ. Shenouda III. Τον Μακαριότατο συνόδευσαν ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου κ. Ιερώνυμος και υπηρεσιακοί παράγοντες. Για την πραγματοποίηση της επίσκεψης συνέβαλαν επίσης ο εδώ πρέσβης της Αιγύπτου κ. Mohammed Abdel-Hakam καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής κ. Γεώργιος Saleh, ο οποίος και συνόδευσε την Κυπριακή Αποστολή σε όλες τις συναντήσεις της. Παρών στην αποστολή ήταν και ο πατήρ Βενιαμίν, ιερέας του Κοπτικού ναού στη Λεμεσό.
Ο Μακαριότατος και η συνοδεία του έφθασαν στο Κάιρο το βράδυ της 22ας Ιουλίου και κατέλυσαν στον Ξενώνα του Αγίου Μάρκου που ανήκει στην Κοπτική Εκκλησία. Στο αεροδρόμιο του Καΐρου υποδέχθηκαν τον Μακαριότατο ο Πατριάρχης των Κοπτών κ. Shenuda, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος και ο πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Π. Ευτυχίου.
Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και της Συνοδείας του στον Πατριάρχη κ. Shenouda. Χαρακτηρίζεται ως ιστορική, γιατί έγινε 41 χρόνια έπειτα από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα και σ αυτήν τονίστηκε ο ρόλος που διαδραμάτισε η Αίγυπτος στην Παλαιά αλλά και στην Καινή Διαθήκη, όταν ο Κύριός μας ως νήπιο βρήκε καταφύγιο στη χώρα του Νείλου. Ο Αρχιεπίσκοπος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι Εκκλησίες Κύπρου και Αιγύπτου συνδέονται από της ιδρύσεώς τους με στενότατους δεσμούς, αφού θεμελιώθηκαν από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Μάρκο, οι οποίοι είχαν μεταξύ τους στενή συγγένεια. Η επίσκεψη έκλεισε με προσκύνημα στη λάρνακα όπου φυλάσσονται τα λείψανα του αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου, στον ομώνυμο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας.
Ακολούθησε η επίσκεψη στην Ορθόδοξη μονή του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο, όπου ανέμενε τον Μακαριότατο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος. Αφού αρχικά εψάλη δοξολογία στο ναό, ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο που φυλακίστηκε ο ʼγιος Γεώργιος, αλλά και στα υπόλοιπα αρχαιολογικά κατάλοιπά της. Εψάλη επίσης επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Πατριαρχών Αλεξανδρείας Παρθενίου και Πέτρου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε επίσκεψη στο μοναστήρι Μπισόι (Αγίου Παϊσίου), όπου φυλάσσεται το σκήνωμά του. Η υποδοχή που επεφυλάχθη από τους μοναχούς στον Μακαριότατο ήταν συγκινητική. Κωδωνοκρουσίες, ψαλμωδίες, σεβασμός διάχυτος προς το πρόσωπό του και χαρά απροσμέτρητη για την τιμή της επίσκεψης. Παρόμοιας υποδοχής έτυχε και στα άλλα μοναστήρια που επισκέφθηκε, αλλά και σε ενοριακούς ναούς της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο.
Το βράδυ η Κυπριακή Κοινότητα Καΐρου παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Μακαριοτάτου.
Την Τρίτη 24 Ιουλίου, ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε στο γραφείο του τον Μεγάλο Ιμάμη της Αιγύπτου δρα Μωχάμετ Tantawi. Το κλίμα ήταν φιλικό και ο Μακαριότατος, αφού τόνισε πως στην Κύπρο ουδέποτε υπήρξε θρησκευτικό πρόβλημα, πρόσφερε στον οικοδεσπότη λεύκωμα φωτογραφιών με μουσουλμανικούς χώρους λατρείας στην Κύπρο, οι οποίοι διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, σε αντίθεση με τους δικούς μας χώρους λατρείας στις κατεχόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές, οι οποίοι είναι λεηλατημένοι, φθείρονται συνεχώς, ενώ κάποιοι άρχισαν να καταρρέουν.
Για να μη συμβεί το τελευταίο, ζήτησε τη βοήθεια του Μεγάλου Ιμάμη, ώστε σε όσα ισλαμικά συνέδρια συμμετέχει να υποστηρίζει την αλήθεια, όπως εξετέθηκε σ αυτόν με αδιάσειστα τεκμήρια.
Ο Μέγας Ιμάμης απήντησε πως θα προσπαθήσει για την αγάπη και την ειρήνη στην Κύπρο, υποσχόμενος πως θα μεταφέρει παντού το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου και θα το υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις.
Το βράδυ ο πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Πέτρος Ευτυχίου, ο οποίος συνόδευε την αποστολή σε όλες τις επίσημες επισκέψεις της, παρέθεσε δείπνο στην οικία του προς τιμήν του Μακαριοτάτου και της Συνοδείας του, στο οποίο παρευρέθηκαν οι δύο Πατριάρχες κ.κ. Θεόδωρος και Shenouda, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο και μέλη της ελληνικής παροικίας.
Η Τετάρτη, 25 Ιουλίου, αφιερώθηκε σε επίσκεψη σε δυο μοναστήρια, αυτό του Αγίου Αντωνίου που είναι το αρχαιότερο μοναστήρι της Χριστιανοσύνης και αυτό του ασκητή Αγίου Παύλου. Και τα δύο βρίσκονται κοντά στην Ερυθρά θάλασσα. Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Μακαριότατο ήταν συγκινητική.
Αργά το απόγευμα, ο Μακαριότατος προσφώνησε την εβδομαδιαία σύναξη πιστών της Κοπτικής Εκκλησίας, κάπου 7.000 χιλιάδες, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στο Κάιρο, όπου έτυχε θερμότατης υποδοχής από το πλήθος.
Το πρωινό της Πέμπτης, 26 Ιουλίου, αναλώθηκε στην επίσκεψη των ιερών ναών του Αγίου Αθανασίου και της Παναγίας του Ζεϊτούν στο Κάιρο, όπου προ σαράντα σχεδόν χρόνων (το 1968) εμφανίστηκε επανειλημμένα η Παναγία. Το μεσημέρι δεξιώθηκε την αποστολή ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής κ. Γεώργιος Σάλεχ.
Το απόγευμα έγινε και η προγραμματισμένη επίσκεψη στον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Χόσνι Μουμπάρακ, του οποίου οι θέσεις στο Κυπριακό ήταν ξεκάθαρες. Αποχώρηση Τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, σωστή λύση του Κυπριακού με εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και σεβασμός στην κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της αναμονής μας στο προεδρικό μέγαρο επισκέφθηκε τον Μακαριότατο ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης στο νησί μας και διατηρεί τις καλύτερες των εντυπώσεων για την Κύπρο. Το ίδιο έπραξε και ο πρέσβης της Ισπανίας στην Αίγυπτο, ο οποίος συναντήθηκε προηγουμένως με τον κ. Μουμπάρακ και θέλησε να χαιρετίσει τον Μακαριότατο προτού εγκαταλείψει το χώρο, όταν πληροφορήθηκε για την εκεί παρουσία του.
Αργά το απόγευμα το πρόγραμμα διαλάμβανε επίσκεψη στην «Πάτμο». Το όνομα της ιερής ελληνικής νήσου έδωσε η Κοπτική Εκκλησία σε μια έκταση εκατόν εκταρίων πολύ πλησίον του Καΐρου, όπου δρα το ΄Ιδρυμα ʼγιος Ιωάννης ο Ηγαπημένος. Στο μέρος αυτό η Κοπτική Εκκλησία έχει ενεργοποιηθεί συν τοις άλλοις, σε έργα κοινωνικής, μορφωτικής και οικονομικής ανάπτυξης. Βοηθούνται κατ εξοχήν οι άποροι, οι άνεργοι και οι περιθωριοποιημένοι, ώστε να διδαχθούν κάποιο επάγγελμα που θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν. Βοηθούνται επίσης ηλικιωμένα άτομα, καθώς και άτομα με φυσικά ή διανοητικά μειονεκτήματα. Στην «Πάτμο» είναι υπό ανέγερση νοσηλευτική σχολή, νοσοκομείο, ενώ λειτουργεί ήδη Σχολείο Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης συμβλημένο με παρόμοιο αμερικανικό σχολείο, καθώς και Εκδοτικός Οίκος για έκδοση βιβλίων και άλλων κειμένων που απαιτεί το έργο της Κοπτικής Εκκλησίας.
Εδώ εδρεύει επίσης ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Εκκλησίας που φέρει το ελληνικό όνομα Aghapy (=Aγάπη), ο οποίος καλύπτει δορυφορικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία. Το προσωπικό της Αγάπης κινηματογράφησε βήμα προς βήμα όλες τις συναντήσεις και τα προσκυνήματα του Μακαριοτάτου.
Στο χώρο της Πάτμου δεν ήταν δυνατό να απουσιάζουν οι εκκλησίες. Η πρώτη που ολοκληρώθηκε είναι αφιερωμένη στον ʼγιο Ιωάννη Θεολόγο, ή όπως τον ονομάζουν ʼγιο Ιωάννη τον Ηγαπημένο, μια δεύτερη, είναι αφιερωμένη στην Αποκάλυψη, μια τρίτη σε σχήμα καραβιού είναι αφιερωμένη στον ʼγιο Φιλοπάτορα και μια ακόμη στον ʼγιο Μερκούριο.
Για να ολοκληρωθεί το γιγάντιο αυτό έργο της Κοπτικής Εκκλησίας θα χρειαστεί άλλη μια δεκαπενταετία περίπου, ίσως και περισσότερο. Όταν όμως ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει πρότυπο χριστιανικής φιλαλληλίας, έργοις και όχι λόγοις. Το συγκινητικό για μας τους Έλληνες είναι η χρήση ελληνικών ονομάτων παντού, ενώ χρησιμοποιούν για τη γραφή της κοπτικής γλώσσας το ελληνικό αλφάβητο, στο οποίο προσθέτουν άλλους οκτώ χαρακτήρες για να την αποδίδουν καλύτερα.
Στο τέλος της επίσκεψης ο Επίσκοπος της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Botros (=Πέτρος), ο οποίος προΐσταται του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Αγάπη» και συνόδευε συνεχώς την κυπριακή αποστολή, παρέθεσε δείπνο στο χώρο της Πάτμου.
Η 27η Ιουλίου αφιερώθηκε αρχικά στο συλλείτουργο που τελέστηκε στον Ορθόδοξο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο, κατά το οποίο συλλειτούργησαν ο Πατριάρχης Θεόδωρος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος συμπαραστατούμενοι από Επισκόπους και Ιερατείο.
Με τη λήξη του συλλείτουργου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄ με την ύψιστη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου. Τίμησε επίσης και τον Πανιερότατο Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιο καθώς και τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου κ. Ιερώνυμο με τον Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.
Ακολούθησε επίσκεψη στο κτίριο του Πατριαρχείου και στο κατάλυμα του Αγίου Νεκταρίου. Αργότερα ο Πατριάρχης Θεόδωρος παρέθεσε αποχαιρετιστήριο γεύμα στον Μακαριότατο και τη Συνοδεία του και η αποστολή αναχώρησε για Κύπρο νωρίς το απόγευμα.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
9 Αυγούστου 2007".