Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος τη Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013, το εσπερας, θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος την Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013, το βράδυ, θα προστεί της ακολουθίας του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας σε αγρυπνία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο συνοικισμό Στρόβολος 3.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Τρίτη, 21 Μαΐου 2013, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
15 Μαΐου 2013
************************************************
Блажененйший Архиепископ Кипрский Хризостом в Субботу 18 мая 2013 г. совершит Всенощное Бдение с Божественной Литургией, а также освящение храма апостола Андрея р-на Строволос 3. Служба начнется в 20:00 и закончится около 2:30 утра в Воскресение. В понедельник 20 Мая 2013 г. совершит праздничную Вечерню в храме святых Константина и Елены на Новом Кладбище Никосии.
Преосвященный епископ Карпасийский Христофор в воскресенье 19 мая 2013 г. совершит Утреню и Божественную Литургию, а также произнесет проповедь в храме апостола Марка. В понедельник 20 мая 2013 г. совершит Всенощное Бдение с Божественной Литургией в храме апостола Андрея р-на Строволос 3.
Преосвященный епископ Месаорийский Григорий во вторник 21 мая 2013 г. совершит праздничную Утреню и Божественную Литургию в храме святых Константина и Елены на Новом Кладбище Никосии.
Кипрская Архиепископия
15 мая.
************************************************
Τη μνήμη των αγίων θεοστέπτων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης τιμά σήμερα η αγία μας Εκκλησία.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη τιμώνται ιδιαίτερα από τους Κυπρίους γιατί, με την παρακίνηση και την οικονομική στήριξη του πρώτου και τη φυσική παρουσία της δεύτερης, ιδρύθηκαν στο νησί μας ονομαστές μονές και ναοί, όπως του Σταυροβουνίου, του Ομόδους, της Τόχνης και των Λευκάρων, όπου και θησαυρίστηκαν τεμάχια του Τιμίου Σταυρού.
Ο Μ. Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 274 μ. Χ. στη Ναϊσσό, που βρίσκεται στη σημερινή Σερβία, και έλαβε χριστιανική ανατροφή από τη μητέρα του. Διαδέχθηκε τον πατέρα του Κωνστάντιο σε ύπατα αξιώματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η νίκη του επί του Μαξεντίου, με την εμφανή βοήθεια του Χριστού, όπως μαρτυρούσε η αποκάλυψη του Τιμίου Σταυρού με τη φράση «εν τούτω νίκα» στον ουρανό, ήταν η απαρχή της επίσημης μεταστροφής του στον Χριστιανισμό.
Ως πρώτος Χριστιανός αυτοκράτορας επέβαλε την ανεξιθρησκία, με το Διάταγμα των Μεδιολάνων το 313.
Το Διάταγμα αυτό παραμένει σταθμός στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Αυτές τις ημέρες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και σε όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, γιορτάζουμε τη συμπλήρωση 1700 ετών από τον ιστορικό αυτό σταθμό της θρησκευτικής ελευθερίας, για την Χριστιανοσύνη και τον κόσμο ολόκληρο.
Μετά το Διάταγμα μέσα στην όλη διορατικότητά του ως χαρισματικού ηγέτη, ο Μέγας Κωνσταντίνος, έκτισε περικαλλείς ναούς, καθιέρωσε την αργία της Κυριακής, καταπολέμησε τις αιρέσεις συγκαλώντας την Α’ Οικ. Σύνοδο στη Νίκαια, το 325. Έδωσε δημόσια αξιώματα στους καταξιωμένους Χριστιανούς και κυρίως, έδωσε ώθηση στην εξάπλωση της νέας πίστης και του ιερού Ευαγγελίου με την προσέλευση και του ιδίου στο Μυστήριο του Βαπτίσματος.
Δίκαια, λοιπόν, θεωρούνται ο Άγιος Κωνσταντίνος και η μητέρα Άγία Ελένη θεόστεπτοι βασιλείς και μάλιστα μεγάλοι ισαπόστολοι, αφού συνέβαλαν τα μέγιστα στην εξάπλωση και καθιέρωση του Χριστιανισμού.
Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου