ΒΑΥΑΡΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος δέχθηκε στο γραφείο του χθές Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2007, μεγάλη αποστολή του Κοινοβουλίου της Βαυαρίας, η οποία εκτελεί ανεπίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο Πρόεδρός του κ.Alois Glück. Στην αποστολή συμμετείχαν δυο αντιπρόεδροι και οκτώ βουλευτές καθώς και πέντε ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Την αποστολή συνόδευε και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο κ. Ρόλφ Κάιζερ.
Αφού ο Μακαριότατος ανέλυσε την καταστροφή που υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται τα χριστιανικά μνημεία της Κύπρου, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα των εικόνων που κατακρατούνται στο Μόναχο και παρατήρησε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να μην έλθει αρωγός στην προσπάθεια διάσωσης αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία εν τελευταία αναλύσει ανήκει σ΄ολόκληρη την Ευρώπη και στο παγκόσμιο.
Ο κ. Glück, μιλώντας εξ ονόματος της αντιπροσωπείας, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκονται στην Κύπρο και ανέφερε πως επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, γιατί αυτό αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Η άφιξή τους στην Κύπρο σκοπό έχει την απόκτηση προσωπικής εμπειρίας γι αυτά που συμβαίνουν στο νησί μας. Πιστεύουν πως η θρησκεία δίνει μιαν άλλη διάσταση στη ζωή των ανθρώπων, γι' αυτό και οι ίδιοι όντες χριστιανοί είχαν πάντα μεγάλη επιθυμία να βοηθήσουν την Κύπρο να διασώσει τους θρησκευτικούς της θησαυρούς.
Όσον αφορά την πιθανή μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Glück τόνισε πως για να γίνει αυτό πρέπει, μεταξύ πολλών άλλων, να υπάρξει πραγματική ανεξιθρησκία στη χώρα και ανάλογος σεβασμός στις θρησκευτικές μειονότητές της. Στην Ευρώπη ζουν σήμερα γύρω στα τριάντα εκατομμύρια μουσουλμάνοι, οι οποίοι έχουν πλήρη θρησκευτική ελευθερία και ανάλογη πρέπει να είναι η στάση της Τουρκίας προς τους χριστιανούς υπηκόους της.
Τελειώνοντας, προσκάλεσε τον Μακαριότατο σε μεγάλο πολιτικό-θρησκευτικό συνέδριο στο Μόναχο το 2010, στο οποίο θα προεδρεύσει ο ίδιος ο κ. Glück, και η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.
Μετά τη συνάντηση οι Βαυαροί βουλευτές επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Μακαρίου και θαύμασαν από κοντά τα εκθέματα, μεταξύ των οποίων ήταν τα επαναπατρισθέντα ψηφιδωτά της Κανακαριάς καθώς και μέρος των τοιχογραφιών της μονής του Αντιφωνητή.
Δρ. Ανδρέας Δημητρίου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, 22 Νοεμβρίου 2007