Του Δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου
Ανάσταση στην γενέθλια γη
Στην Ίμβρο την « παιπαλόεσσα», σύμφωνα με τον Όμηρο, το νησί του Ερμού, του ουρανού και των δακρύων θα διέλθει όλη την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η Ίμβρος είναι ο τόπος της καταγωγής του , όπου γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου του 1940 στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι, γιατί , είναι δύο οι τιμώμενοι Άγιοι , ο άγιος Θεόδωρος ο Τήρων και ο άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης.
Από προχθές ο κ. Βαρθολομαίος βρίσκεται στο πολύπαθο νησί του, το οποίο υπεραγαπά και λατρεύει. Την εποχή , που ήταν μικρός, οι Έλληνες στην Ίμβρο ήταν η πλειοψηφία περίπου οκτώ χιλιάδες ψυχές . Οι Τούρκοι μετριούναν στα δάκτυκλα του ενός χεριού. Από το 1964 όμως με την πολιτική , που εφάρμοσε η Άγκυρα , τα πράγματα αντιστάφηκαν. Η Ίμβος, ένα ένα βραχώδες νησί του ΒΑ Αιγαίου, άρχισε, μετά την συνθήκη της Λωζάνης του1923 να πλημμυρίζει, όπως και η γειτονική της Τένεδος από Τούρκους. Το αποκορύφωμα του βίαιοιυ εκπατρισμού των Ελλήνων έγινε το 1964, με αποτέλεσμα σήμερα σε όλη την Ίμβρο να ζούν ολόχρονα περίπου 300 Έλληνες. Πολλά κομμάτια γης δημεύτηκαν για τις ανάγκες του Κράτους. Εκλεισαν τα ελληνικά σχολεία. Εγκατέστησαν ένα σωφρονιστήριο στο Σχοινούδι , του οποίου οι κρατούμενοι δούλευαν τη γη. Η επίβλεψή τους ήταν πλημμελής και τρομοκρατούσαν τις ελληνίδες γυναίκες. Η φυγή υπήρξε μαζική.
Η μετάβαση του κ. Βαρθολομαίου στην Ίμβρο αυτές τις μέρες αποτελεί ιστορικό γεγονός. Οι πολλοί παλιοί στο Φανάρι δεν θυμούνται άλλο Οικουμενικό Πατριάρχη να μην προίσταται αυτές τις μέρες των Ακολουθιών στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου.
Υπάρχουν και άλλοι άξιοι αδελφοί να με αντικαταστήσουν αυτές τις μέρες στο Φανάρι , δήλωσε στον «Φ» ο κ. Βαρθολομαίος.
Σε μια αποκλειστική συνομιλία , που είχαμε πριν δύο βδομάδες στην Πόλη , μας είπε: «Νομίζω ότι δικαιούμαι μου να κάνω μια Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση στο νησί μου ως πρώτος Ίμβριος Πατριάρχης».
Αυτό, τόνισε, το νιώθω ως ψυχική ανάγκη και πρόσθεσε : « ξέρετε πόσο αγαπώ την Ίμβρο και την κρατώ ως πολύτιμο θησαυρό μέσα στην ψυχή μου».
Ο Πατριάρχης , ο οποίος επισκέπτεται όσο πιο συχνά μπορεί την Ίμβρο, συνέχισε: «Επίσης, θέλω τέτοιες μέρες με την παρουσία μου να ενισχύσω τους συμπατριώτες μου, όσους έμειναν εκεί και όσους θα έρθουν επ’ ευκαιρία των Αγίων Ημερών».
Στη συνέχεια μιλά για την Άνοιξη στην ο νησί του πολύ γλαφυρά: «η Ίμβρος είναι ντυμένη στα ανθισμένα ρούχα της. Παντού υπάρχει πρασινάδα, στις βουνοκορφές, στους κάμπους, και πάρα πολλά λουλούδια και από τους φιλανθείς κατοίκους της, αλλά και αγριολούλουδα στη φύση. Σας θυμίζω ότι και πριν γίνω Πατριάρχης και αφότου έγινα Πατριάρχης προσπαθώ την Άνοιξη να βρίσκω λίγο χρόνο και να έρχομαι στο νησί και στο χωριό μου για να απολαύσω το τοπίο . Είναι κάτι το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό με τις ακακίες, τα τριαντάφυλλα, τους κρίνους. Εγώ πάντα αγαπώ τη φύση. Νιώθω ότι βρίσκομαι σ’ ένα επίγειο παράδεισο».
Φέτος, προσθέτει, ένας επιπλέον λόγος είναι και το θέμα του ελληνικού σχολείου στο χωριό μου, όπου έμαθα τα πρώτα μου γράμματα.
Το σχολείο είχε καεί. Πρόσφατα δόθηκε από τις Τουρκικές αρχές άδεια και επισκευάστηκε πλήρως.
«Τώρα οι τάξεις περιμένουν τους μαθητές, τους οποίους και προσπαθούμε να βρούμε από οικογένειες Ιμβρίων της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών. Υπάρχουν αρκετές οικογένειες, που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον, και νομίζω ότι, όταν τον Σεπτέμβριο με την άδεια των Τουρκικών αρχών, αρχίσει η σχολική χρονιά, τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα», σημειώνει ο κ. Βαρθολομαίος.
Επίσης μας πληροφόρησε ότι διορίσθηκε διευθύντρια η Ίμβρια φιλόλογος κ. Μπερπέρη, η οποία είναι συγχωριανή του και ότι , λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα άρχισαν να επαναπατρίζονται αρκετοί συμπατριώτες , ιδιαίτερα αυτοί, που έχουν πάρει τη σύνταξη τους στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, προσθέτει, υπάρχει μια τάση να επισκευάζουν τα σπίτια τους για να έρχονται τουλάχιστον τους θερινούς μήνες. «Αυτό τώρα γίνεται σε πιο έντονη μορφή και μας χαροποιεί. Είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον της Ίμβρου. Γι’ αυτό δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα και να καταθέτουμε τα πνευματικά μας όπλα, αλλά να έχουμε αγωνιστικό φρόνημα. Επειδή αντέξαμε όλα αυτά τα χρόνια και κάναμε υπομονή, τώρα ο Θεός μας στέλνει καλύτερες μέρες και ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον», υπογραμμίζει.
Τον ρωτήσαμε από πότε έχει να κάνει ανάσταση στην Ίμβρο «Πριν γίνω Πατριάρχης ως Μητροπολίτης δεν θυμάμαι να είχα πάει τέτοιες μέρες στην Ίμβρο λόγω των καθηκόντων μου στην Κωνσταντινούπολη», απαντά .
Τώρα, προσθέτει, χαίρομαι ακόμη περισσότερο, γιατί θα είναι μαζί και τα τρία αδέλφια μου, η Ζαχαρώ , ο Αντώνης και ο Νίκος, και θα γιορτάσουμε στο ανακαινισμένο πατρικό σπίτι.
Θυμάμμαι ότι το 2001 το πατρικό σπίτι ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Με πήρε και το επισκεφθήκαμε . Μέσα υπήρχαν κάποια παλιά έπιπλα και τα εικονίσματα. Επίσης, μου είχε δείξει το πρεβάζι ενός παραθύρου, που το χρησιμοποιούσε για να διαβάζει . Φυσικά , το βράδυ χρειαζόταν λάμπα πετρελαίου.
Αυτές τις μέρες ο ακάματος Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει τις Ιερές Ακλουθίες πρωί και βράδυ σε όλες τις ενορίες της Ίμβρου , αλλά τιμητικά στο χωριό του θα είναι τρεις δύο φορές και στην πρωτεύουσα Παναγιά δύο φορές. Την Μ. Πέμπτη το πρωί θα χοροστατήσει κατά τήν Θείαν Λειτουργία στους Αγίους Θεοδώρους και το βράδυ στην Ακολουθία των Παθών στην Παναγιά. Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί θα κάνει την Αποκαθήλωση στον ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Ευλάμπιο και το βράδυ θα είναι στην Ακολουθία του Επιταφίου στο χωριό του. Το πρωί του Μ. Σαββάτου θα χοροστατήσει στην Αγία Μαρίνα , στο μαρτυρικό Σχοινούδι . Το βράδυ στην Ανάσταση θα λειτουργήσει στο χωριό του. Την Κυριακή του Πάσχα το πρωί θα προστεί στον Εσπερινό της Αγάπης στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγιά.
ΕΝΘΕΤΑ:
Ιστορικό γεγονός, καθώς οι παλιοί στο Φανάρι δεν θυμούνται άλλο Οικουμενικό Πατριάρχη να μην προίσταται των Ακολουθιών στον πατριαρχικό ναό.
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ:
«Αγαπώ την Ίμβρο και την κρατώ ως πολύτιμο θησαυρό μέσα στην ψυχή μου».
*Δημοσιεύτηκε στον «Φιλελεύθερο» Κύπρου στις 28.4.13