Το Σάββατο, 27 Απριλίου 2013. Σάββατο του Λαζάρου, η κατά Κίτιον Εκκλησία εορτάζει τον πρώτο επίσκοπό της τον Δίκαιο Λάζαρο τον Τετραήμερο, ο οποίος μετά την έγερσή του από τους νεκρούς επισκέφθηκε την πατρίδα μας και αναδείχθηκε Επίσκοπος Κιτίου. Ποίμανε το λαό του Θεού για τριάντα χρόνια, μέχρι το 62 μ. Χ..
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, του οποίου προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από το Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο και τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, ο οποίος πολύ εμπεριστατωμένα, αναφέρθηκε στο θεολογικό περιεχόμενο της ευαγγελικής περικοπής, η οποία αναφερόταν στην ιστορική πορεία των πραγμάτων, ο διάλογος του Ιησού με τους μαθητές του και η πληροφορία ότι ο φίλος του Λάζαρο απέθανε μέχρι την έλευση του Χριστού στη Βηθανία, όπου ζούσε ο φίλος του Λάζαρος και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία και η επίσκεψή του στο τάφο του τετραήμερου και η ανάκλησή του από τον άδη στο νεκρό σώμα του.
Ανέλυσε, ο Μόρφου Νεόφυτος, το θεολογικό νόημα της τετραήμερης ανάστασης του Λαζάρου και της τριήμερης Ανάστασης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού σε αναφορά με την σωτηρία και την προσδοκία της εκ νεκρών αναστάσεως όλων των ανθρώπων.
Επίσης, τόνισε την ιστορική και εκκλησιαστική αξία για την πατρίδα μας της έλευσης του φίλου και μαθητή του Χριστού, του Αγίου και Δίκαιο Λαζάρου, στην Κύπρο. Με την παρουσία των μαθητών και των αποστόλων στην Κύπρο μετετράπη από νησί της Αφροδίτης και του δωδεκάθεου σε νήσο των Αποστόλων, των Αγίων και Μαρτύρων της Πίστεως. Αναφέρθηκε στις ιστορικές αναφορές των Αγίων Επιφανίου Σαλαμίνος και Θεόδωρου Στουδίτου. Υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Μόρφου, την αξία του μεγαλοπρεπή βυζαντινού ναού του Αγίου Λαζάρου, ο οποίος οικοδομήθηκε με δαπάνες του αυτοκράτορα Λέοντα του Στ΄ του Σοφού (886-912).
Να σημειωθεί ότι ο ναός του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, μαζί με το καθολικό της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, στη Σαλαμίνα, παραμένουν τεκμήρια της μεγάλης ανάπτυξης της εκκλησιαστικής βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην πατρίδα μας.
Τέλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, ευχήθηκε με τις πρεσβείες του Αγίου Λαζάρου, η πατρίδα μας να ξεπεράσει τους κινδύνους και τις δοκιμασίες. Και ο καθένας μας να βιώσει «τα πάθη τα σεπτά… ως φώτα σωστικά» και έτσι να αξιωθούμε της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος τίμησε τον ρώσο ευεργέτης του ναού του Αγίου Λαζάρου κ. Guriev Andrey Grigorievich, τη με το χρυσό παράσημο του Αγίου Λαζάρου. Στη σύζυγό του Ευγενία και την οικογένειά τους, ο Μητροπολίτης Κιτίου προσέφερε βυζαντινή εικόνα του Αγίου Λαζάρου. Παραθέτουμε το Επισκοπικό Γράμμα της τιμητικής διάκρισης. «Η κατά Κίτιον Εκκλησία, διά του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου αυτής Χρυσοστόμου, απονέμει το Δίπλωμα τούτο μετά της ανωτάτης διακρίσεως του χρυσού μεταλλίου του Αγίου Λαζάρου εις τον ευλαβέστατον μέγαν ευεργέτην Guriev Andrey Grigorievich, μέλος του Συμβουλίου της ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανθ’ων υπέρ του ιερού ναού αγίου Λαζάρου έπραξε. Εν Λάρνακι Κύπρου τη 27η Απριλίου 2013. † Ο ΚΙΤΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ».
Τέλος, ο κ. Guriev Andrey Grigorievich ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου, τον π. Σπυρίδωνα Σταυρή και όλους τους συνεργάτες του στο ναό, για την τιμητική διάκριση και τόνισε τη μεγάλη ευλάβεια που έχει ο ίδιος και η οικογένειά του στον Άγιο Λάζαρο, καθώς επίσης στον Άγιο Σπυρίδωνα επίσκοπο Τριμυθούντος της Κύπρου.
Το απόγευμα, τελέστηκε ο Εσπερινός της εορτής των Βαΐων και η λιτάνευση της ιερής εικόνας και των ιερών Λειψάνων του Αγίου Λαζάρου.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας