H Δ΄ Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη στον Όσιο Ιωάννη της «Κλίμακος», του οποίο τη μνήμη εορτάζουμε και στις 30 Μαρτίου.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης έζησε τον 6ο αιώνα μ.Χ. αιώνα. Γεννήθηκε, κατά πάσα πιθανότητα, στην Παλαιστίνη και από την ηλικία των δεκαέξι ετών ανέβηκε στο Όρος Σινά, όπου ο έμπειρος Γέροντας Μαρτύριος, με εντολή του Ηγουμένου της Μονής, ανέλαβε την πνευματική του καθοδήγηση. Μετά από πολυετή άσκηση, έφυγε από τη Μονή και κατέφυγε στην ερημική «ησυχία», όπου έμεινε για σαράντα χρόνια σε ένα σπήλαιο. Τότε, σε ηλικία περίπου 75 ετών, μετά από προτροπές, αναλαμβάνει Ηγούμενος της Μονής του Σινά. Ο Άγιος Ιωάννης, αναδείχθηκε σε τεράστια πνευματική προσωπικότητα. Αξιώθηκε μεγάλων εμπειριών και θαυματουργικών χαρισμάτων ενώ ακόμη ζούσε.
Είναι ο συγγραφέας της «Κλίμακος», δηλαδή της πνευματικής σκάλας, που ξεκινά από τα πρώτα στάδια της ασκητικής ζωής και φθάνει στα υψηλότερα και τελειότερα, δηλ. την ένωση κατά χάριν με τον Θεό.
Μέσα από τα 30 κεφάλαια και τους αντίστοιχους 30 Λόγους, εκφράζεται η νηπτική πατερική Παράδοση και διαφαίνεται το μέγεθος της οσιακής προσωπικότητας του Αγίου καθώς περιγράφει μια αρετή. Οι τίτλοι κάποιων από αυτούς είναι: «Περί της του ματαίου βίου βιαίας αποταγής», «Περί ξενιτείας», «Περί αοργησίας και πραότητας», «Περί πολυλογίας και σιωπής», «Περί διακρίσεως λογισμών, παθών και αρετών», «Περί της ιεράς μητρός των αρετών προσευχής» κ.ά. Στην κορυφή της «Κλίμακος», ο Άγιος Ιωάννης τοποθέτησε την αγάπη, ως τη σημαντικότερη των αρετών, την οποία βιώνουν οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι. Η «Κλίμακα» του Αγίου Ιωάννη του Σιναΐτη αναγιγνώσκεται στις συνάξεις στα μοναστήρια, συνήθως κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής, ένεκα της μεγάλης ψυχοφέλειας που προσφέρει.
Οι λόγοι του Αγίου Ιωάννη του Σιναΐτη είναι επίκαιροι και για τους απλούς χριστιανούς, γιατί και στη σημερινή εποχή, όπως τότε, ο άνθρωπος βυθίζεται μέσα στην τύρβη της καθημερινότητας και αδιαφορεί για τα πνευματικά αγαθά, επειδή αποκάμνει από την αλαζονεία και την απληστία το κυνηγητό των υλικών αγαθών, προκειμένου να αποκτήσει όσον το δυνατόν περισσότερα.
Μέσα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή προβάλλεται το ανάστημα ενός σπουδαίου θεολόγου και ασκητή, ο οποίος εμπειρικά και βιωματικά έκανε την υπέρβαση από τη θεωρία στην πράξη. Καλείται και σήμερα ο χριστιανός να αγωνιστεί από εκεί που βρίσκεται με προοπτική τη χριστιανική πορεία ένωσης του με τον Θεό.
Επιμέλεια: Ε.Μ.Γρ.