Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος δήλωσε ότι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο είναι ζοφερότατη και υπάρχει μια γενική απαισιοδοξία» και επισήμανε ότι «αν καταρρεύσει η Τράπεζα Κύπρου τότε θα καταρρεύσει το σύστημα της Μεγαλονήσου και ο λαός θα δεινοπαθήσει και θα συρρικνωθούν τα πάντα. Θα πάμε 100 χρόνια πίσω», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ανέφερε δε ότι «τα πράγματα είναι χειρότερα από το \'74», γιατί -όπως είπε- «τότε υπήρχε αλληλοβοήθεια, είχαν κοπεί οι μισθοί στο 50%, κάτι που δεν το δέχονται τώρα οι πολίτες, όμως αν τα πράγματα συνεχίσουν να είναι αρνητικά τότε θα καταλήξουν στο 1/2 οι μισθοί, «είτε μας αρέσει είτε όχι».
Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η Ε.Ε ήθελε να τιμωρήσει την Κύπρο, χωρίς όμως να γνωρίζει το λόγο, όπως είπε, ενώ καταλόγισε ότι ευθύνες και στην προηγούμενη κυβέρνηση της Κύπρου αλλά και στους τραπεζίτες. Μάλιστα τόνισε ότι μεγάλη ευθύνη φέρει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.
Για το άνοιγμα των Τραπεζών ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Κύπριοι θα δείξουν πατριωτισμό και δεν θα τρέξουν να πάρουν τις καταθέσεις τους, κάτι που πιστεύει ότι θα κάνουν και οι ξένοι καταθέτες. Επίσης, ανέφερε ότι έχει προσκαλέσει σε γεύμα εργασίας Ρώσους επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν off shore εταιρείες, ώστε να μην φύγουν από τη μεγαλόνησο. Ερωτηθείς για πιθανή έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει στο απώτερο μέλλον, σημειώνοντας πως η Ευρωζώνη θα διαλυθεί εάν οι εταίροι δεν αλλάξουν συμπεριφορά. Για τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης στο Eurogroup, δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών φάνηκε απροετοίμαστο και αμελέτητο.
Τέλος ερωτηθείς για την απόφασή του να διαθέσει την εκκλησιαστική περιουσία στο κράτος, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι η περιουσία ανήκει στο λαό, γιατί η εκκλησία είναι ο λαός, ενώ διευκρίνισε ότι μιλά για την περιουσία της Αρχιεπισκοπής. Επισήμανε δε ότι η περιουσία είναι ιερότατατη και πως είναι θεματοφύλακές της, γι΄αυτό και θα είναι πολύ προσεκτικοί στο πως και με ποιον τρόπο θα εκμεταλλευθεί.