30 Ιουλίου 2008
Ο Μακαριώτατος, την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Μάριο Καρογιάν. Η συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε μέσα σε φιλικό κλίμα και αφορούσε, κυρίως, το εθνικό μας πρόβλημα.
Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε ότι με τον Μακαριώτατο είχαν μια εγκάρδια, φιλική και πολύ ουσιαστική συνομιλία. Αντάλλαξαν απόψεις, μοιράστηκαν προβληματισμούς και έγνοιες. Συνεχίζοντας ο κ. Καρογιάν είπε: ''Ταυτόχρονα είχαμε την ευκαιρία να δούμε και τις ενδεχόμενες προοπτικές σε σχέση με αυτό το νέο κύκλο που ανοίγει προς την κατεύθυνση επίτευξης λύσης του Κυπριακού. Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις θέσεις του ΔΗΚΟ, τις απόψεις και τις προσεγγίσεις μας σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις και βέβαια να επαναλάβω τις σταθερές, διαχρονικές θέσεις του ΔΗΚΟ σε ό,τι αφορά το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, αλλά και τις αρχές που πρέπει να διέπουν την όποια λύση του Κυπριακού. Κάθε φορά που συναντιέμαι με τον Μακαριώτατο φεύγω πιο σοφός, γιατί και η εμπειρία και οι γνώσεις του είναι ωφέλιμες για όλους εμάς όταν έρχεται η ώρα να σταθμίσουμε, να αξιολογήσουμε δεδομένα, αλλά και παραμέτρους”.
Σε ερώτηση εάν η εσωτερική κρίση στην Τουρκία θα επηρεάσει το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι: ''αναμφίβολα η εσωτερική κρίση που χαρακτηρίζει την Τουρκία όλους αυτούς τους μήνες έχει αντανακλάσεις ουσιαστικές και σε σχέση με το κλίμα εδώ στην Κύπρο, αλλά και σε σχέση με τα περιθώρια που προσφέρονται για να υπάρξει μια ουσιαστική εξέλιξη σε σχέση με τις συνομιλίες...
Αυτή η διελκυστίνδα ανάμεσα στο βαθύ κράτος και την Κυβέρνηση Ερντογάν, έχει αναπόδραστα και αντανακλάσεις συγκεκριμένες και με το τι συμβαίνει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και η δική μας εκτίμηση είναι ότι θα επηρεάσει ουσιαστικά και τις συνομιλίες αυτές, αφού είναι γνωστό ότι το βαθύ κράτος έχει σκληρύνει τη στάση του...Ένα επιπρόσθετο στοιχείο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει, είναι ότι το κλειδί της λύσης είναι στην Άγκυρα και όχι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα...Άρα, λοιπόν, το τι θα επισυμβεί, ποια θα είναι τα γεγονότα, η πορεία, η εξέλιξη και η έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο βαθύ κράτος και την Κυβέρνηση Ερντογάν θα επηρεάσει ουσιαστικά και τις επόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό. Δυστυχώς''.
Ο Μακαριώτατος, ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για το εθνικό θέμα και πρόσθεσε: ''Ποιες είναι οι θέσεις του κόμματος του και ποιες είναι ακόμη και οι θέσεις οι προσωπικές, οι δικές του. Είχαμε μια όμορφη ανταλλαγή απόψεων. Συμφωνώ πλήρως. Οι θέσεις είναι θέσεις αρχών και ακριβώς η Εκκλησία αυτές τις θέσεις επιζητεί και υποστηρίζει και πρέπει να επικρατήσουν γιατί μόνο με αυτή την πορεία τη σωστή, την εθνική θα μπορέσει να επιβιώσει ο λαός μας στη γη των πατέρων του. Στην πορεία σίγουρα θα υπάρχουν δυσκολίες, δεν εθελοτυφλούμε, ούτε είμεθα πρωτάρηδες πάνω στο εθνικό θέμα, κανείς δεν είναι πρωτάρης. Έχει μισό αιώνα που ζούμε το εθνικό μας θέμα και πρέπει σε αυτή την πορεία να εμμένουμε σε αυτές τις θέσεις αρχών για να πετύχουμε το ελάχιστο εκείνο που θα δώσει την ευκαιρία στο λαό μας να ζήσει στη γη των πατέρων του και η λύση να είναι βιώσιμη''.
Όταν ο Μακαριώτατος ρωτήθηκε κατά πόσο η Εκκλησία στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου στη νέα διαδικασία που αρχίζει στις 3 Σεπτεμβρίου, απάντησε πως η Εκκλησία σίγουρα στηρίζει την έναρξη συνομιλιών διότι άνευ συνομιλιών δεν μπορεί να λυθεί το εθνικό μας θέμα. Και συνεχίζοντας είπε: ''Ηδη έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας κάνει μία ενημέρωση πάνω στο εθνικό θέμα και θα έχω αύριο το πρωί συνάντηση, όπως και θα ζητήσω και από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων ενημέρωση πάνω στο εθνικό θέμα. Θα τους δω όλους τον καθένα ξεχωριστά για να έχω μία πλήρη εικόνα των θέσεων των πολιτικών της Κύπρου αλλά και της Κυβέρνησης''.
Σε άλλη ερώτηση εάν αυτός ήταν ο λόγος που συναντήθηκε και με τον Έλληνα Πρεσβευτή, ο Μακαριώτατος ανέφερε πως θα δει και τους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρέσβη κινήθηκε μέσε σε αυτά τα πλαίσια.
Τέλος, σε ερώτηση που αφορούσε στο ότι δεν έχουν γίνει και πολλά πράγματα στην τεχνική Επιτροπή, που ασχολείται με το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, εκτός από μία συμφωνία που προβλέπει να γίνει εκατέρωθεν επιδιόρθωση ενός ναού στα κατεχόμενα και ενός τεμένους στις ελεύθερες περιοχές, ο Μακαριώτατος είπε: ''Κάναμε ένα κατάλογο και ζητήσαμε από την Επιτροπή να συζητήσουν για αρκετούς ναούς που είναι αξιόλογα μνημεία και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και θέλαμε την άμεση επέμβαση και συντήρηση αυτών των μνημείων. Δεν είναι ένα, τώρα κατά πόσο θα πετύχουμε ή όχι δεν μπορώ να το ξέρω. Έχουμε εμπειρίες με τους Τούρκους. Είναι δύσκολοι. Θα πιέσουμε όσο μπορούμε τα πράγματα για να βάλουμε μπροστά όλα τα μνημεία. Τώρα εάν θα πετύχουμε ή όχι, δεν μπορώ να το ξέρω''.
Πηγή πληροφοριών: ΚΥΠΕ