Την Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 και ώρα 10.00΄ π. μ., πραγματοποιήθηκε, στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Τελετή Βράβευσης των μαθητών, που διακρίθηκαν στο ΣΤ΄ Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό.
Ως γνωστό, ο διαγωνισμός αυτός προκηρύχθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, και διεξήχθηκε σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.
Θέμα του Διαγωνισμού, στον οποίο έλαβε μέρος μεγάλος αριθμός μαθητών, ήταν: «Ο καταναλωτισμός ως ψευδαίσθηση ευτυχίας και η χρήση των αγαθών του κόσμου κατά την ορθόδοξη χριστιανική θεολογία».
Η βράβευση των μαθητών πραγματοποιήθηκε από την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και τον έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκο Κενεβέζο.
Στην Τελετή Βράβευσης παρέστησαν, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης κ. Ζήνα Πουλλή, καθώς επίσης Επιθεωρητές, οι Διευθυντές των σχολείων, γονείς και εκπαιδευτικοί.
========================================================
Ακολουθεί το καλωσόρισμα, κατά την έναρξη της τελετής, εκ μέρους του Γυμνασιάρχη κ. Αλέξη Αλεξάνδρου, υπεύθυνου του Μαθητικού Διαγωνισμού.
Εκ μέρους της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου σας καλωσορίζω στο Μέγα συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
«Ο άνθρωπος είναι ό,τι τρώει», σημείωνε με έμφαση γνωστός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, ενθαρρύνοντας την αλόγιστη αύξηση του καταναλωτισμού. Μόνο που δεν προέβλεψε ότι στην πορεία της η τάση αυτή θα γινόταν μια λαιμητόμος. Μια αδηφαγία. Και ο άνθρωπος- καταναλωτής ένα θύμα. Θα έμπαινε στο φαύλο κύκλο που σκοτίζει το νου και αδειάζει την τσέπη. Στη σύγχυσή του θα συνέδεε την απόκτηση όσο περισσότερων αγαθών με την ευτυχία. Σάμπως η ευτυχία να μπορεί να χωρέσει στους πάγκους των εμπόρων του κόσμου. Σάμπως να μην είναι η ευτυχία απλή σαν τη σκέψη ενός παιδιού.
«Ψώνιζε και μη ερεύνα». Γνωστό δόγμα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας ίσαμε λίγο καιρό πριν. Και ξαφνικά εκδηλώνεται η κρίση του χρήματος. Και ο μέχρι πτώσεως καταναλωτής φτάνει ως δω χωρίς αποσκευές. Η ευτυχία του μετατρέπεται σε εφιάλτη, η πλησμονή γίνεται στέρηση, το όνειρο καταδικάζεται σε φυλάκιση, μπορεί και ισόβια. Η φτώχεια που τον ταλανίζει γίνεται η πιο μεγάλη βία. Και είναι φτώχεια το απλήρωτο νοίκι της φαμίλιας, η άδεια τσέπη του πατέρα, η απογοήτευση του παιδιού που ανοίγει το ψυγείο για έκτη φορά και σ’αυτό δεν βρίσκει τίποτα, ο εφιάλτης του νέου χωρίς δουλειά για τον οποίο ο ποιητής συνιστά «μην του μιλάτε είναι άνεργος, τα χέρια στις τσέπες του σαν δυο χειροβομβίδες».
Οι μαθητές μας πρέπει να μάθουν. Να μάθουν τα παλιά για να ξέρουν τα καινούρια. Μέσα από τη σοφία της εκκλησίας και το λόγο του Χριστού, να υιοθετήσουν στάσεις ζωής ή μάλλον αντιστάσεις ζωής. Για να μπορούν να αξιολογούν τα αγαθά του κόσμου και να δίνουν σ’αυτά τις σωστές προτεραιότητες.
Καλώ το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο εμπνευστή και σταθερό υποστηρικτή του διαγωνισμού αυτού, όπως χαιρετήσει την εκδήλωση, οριοθετώντας το θέμα, του οποίου ο τίτλος παραπέμπει συνειρμικά στην εποχή μας και τα μεγάλα ηθικά και υλικά της ελλείμματα.
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013.