Η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αποστόλου Ερμού, εκ των εβδομήκοντα Αποστόλων, και των Οσίων Θεοφυλάκτου, επισκόπου Νικομηδείας και Παύλου του ομολογητού.
Επίσης, σήμερα, Β΄ Κυριακή των Νηστειών, η Εκκλησία καθιέρωσε να τιμάται πέρα από την ημέρα μνήμης του (14 Νοεμβρίου) ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Τούτο καθιερώθηκε ακριβώς για παιδαγωγία των πιστών που εισήλθαν με υπομονή και ταπείνωση στο στάδιο των αρετών, τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, και ήδη έχουν ολοκληρώσει τις δύο πρώτες εβδομάδες.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς υπήρξε ένας αγωνιστής ποιμενάρχης, σπουδαίος θεολόγος της Εκκλησίας που έζησε τον 14ο μ.Χ. και έκανε πράξη την θεωρεία της πνευματικής πορείας προς την αγιότητα.
Μας άφησε πνευματική κληρονομιά σπουδαίο θεολογικό συγγραφικό έργο, ως συνεχιστής του έργου των Καππαδόκων Πατέρων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Γρηγορίου επισκόπου Νύσσης.
Σύμφωνα με τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ο Θεός αποκαλύπτεται, στον άνθρωπο που πιστεύει, δια των ενεργειών Του, ενώ η ουσία του Θεού παραμένει αμέθεκτος για τον πεπερασμένο άνθρωπο.
O όσιος Θεοφύλακτος, έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα του Δ’. Λόγω της ευρύτατης παιδείας του απέκτησε φήμη σοφού και δημιούργησε φιλικές σχέσεις με ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους, καθώς και με τον μετέπειτα Πατριάρχη Ταράσιο.
Εξελέγη επίσκοπος Νικομηδείας και από τη θέση αυτή διέπρεψε, με σύνεση και διάκριση, σε έργα εκκλησιαστικής και κοινωνικής πρόνοιας και ευποιΐας. Έκτισε ναούς, νοσοκομεία, γηροκομεία, πτωχοκομεία. Ο ίδιος έδινε το παράδειγμα της διακονίας, επισκεπτόμενος και περιποιούμενος προσωπικά τους πάσχοντες αδελφούς του.
Επί βασιλείας Λέοντος του Ε΄, όταν αναζωπυρώθηκε ο αγώνας των εικονομάχων και ξεκίνησε νέος διωγμός κατά των χριστιανών, ο άγιος Θεοφύλακτος καταδικάστηκε σε εξορία, όπου μαζί με άλλους αρχιερείς και πιστούς υπέμενε αγόγγυστα τα δεινά, τις στερήσεις και τις κακουχίες της εξορίας.
Προσευχόταν αδιαλείπτως για τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας, τον οποίον όμως δεν αξιώθηκε να δει, διότι κοιμήθηκε εν Κυρίω το έτος 840 μ.Χ..
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου