14 -16 Μαΐου 2007
Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ στις Βρυξέλλες οφειλόταν σε επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόσο, ο οποίος έστειλε παρόμοιες προσκλήσεις σε άλλους 23 Ευρωπαίους θρησκευτικούς ηγέτες που προέρχονταν από τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, δηλαδή από τον χριστιανισμό, τον μουσουλμανισμό και τον ιουδαϊσμό.
Κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες τον Αρχιεπίσκοπο παρέλαβε ο εκεί πρέσβης της Κύπρου κ. Κ. Ηλιάδης, ο οποίος το βράδυ της ίδιας μέρας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του.
Σκοπός της συνάντησης των θρησκευτικών ηγετών ήταν η συζήτηση για την Ευρώπη της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας σε συνάρτηση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συζήτηση ξεκίνησε με συνάντηση στρογγύλης τράπεζας στον 13ο όροφο του κτιρίου Berlaymont της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεχίστηκε με γεύμα εργασίας στο ίδιο κτίριο.
Της συνάντησης προήδρευσαν οι επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή ο κ. Ζιοζέ Μπαρόσο εκ μέρους της Επιτροπής και οικοδεσπότης της εκδήλωσης, η Καγκελάριος της Γερμανίας και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κα. ʼγγελα Μέρκελ καθώς και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Γερμανός Ευρωβουλευτής κ. Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ.
Το κλίμα στο οποίο μίλησαν οι θρησκευτικοί ηγέτες ήταν φιλικό και αυτό έδωσε την ευχέρεια για μια αυθόρμητη έκφραση απόψεων που συνέτειναν τα μέγιστα στην κατανόηση των υπαρχόντων ή διαφαινόμενων προβλημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τελικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η συνάντηση ήταν πως δεν φτάνει η ανοχή για τη διαφορετικότητα του άλλου αλλά πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, δηλαδή στην αποδοχή με αγάπη της διαφορετικότητας και πως προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προσανατολιστούμε.
Κατά τη δική του παρέμβαση, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε σε ήρεμους τόνους και αφού ευχαρίστησε τον κ. Μπαρόσο για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση της Κύπρου ως γέφυρας τριών ηπείρων, θέση που είχε ως αποτέλεσμα το πέρασμα από το έδαφός της πολλών λαών ως κατακτητών. Ο Κυπριακός λαός συμβιβαζόταν με τη μοίρα του και συνεργαζόταν με τους κατακτητές του ειρηνικά, χωρίς ποτέ να δημιουργούνται θρησκευτικές διαμάχες. Η συμβίωση ήταν πάντα ειρηνική και παρέθεσε ως παράδειγμα τα δικά του προσωπικά βιώματα και τις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας, όταν μικρός έπαιζε ανέμελα με συνομίληκά του παιδιά Τουρκοκυπρίων, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, γι' αυτό και σήμερα νοσταλγεί τις ωραίες εκείνες μέρες. Δυστυχώς σήμερα, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, στο βόρειο μέρος του νησιού που έθεσε υπό την κατοχή του ο τουρκικός στρατός καταστράφηκαν όλοι οι ναοί που είναι άνω των 500. Συλήθηκαν και βεβηλώθηκαν, οι εικόνες τους καταστράφηκαν ή κλάπηκαν και έγιναν αντικείμενο εμπορίου σε Ευρώπη και Αμερική και ούτε οι τοιχογραφίες τους γλύτωσαν ούτε και τα ψηφιδωτά τους.
Τελειώνοντας κατέληξε επί λέξει: «Ζητώ τη βοήθεια όλων, ιδιαίτερα των αδελφών μου μουσουλμάνων που βρίσκονται εδώ, για να συμβάλουν ώστε να δοθεί τέρμα σ΄ αυτή την καταστροφή και να επιτραπεί η αποκατάσταση και η συντήρηση των εκκλησιών μας με τις οποίες ο λαός μας είναι στενά συνδεδεμένος σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ζωής του.»
Όταν προς το τέλος του γεύματος οι τρεις συμπρόεδροι συνόψισαν τα συμπεράσματά τους, ο καθένας ξεχωριστά αναφέρθηκε κατά τρόπο συγκεκριμένο στο θέμα της καταστροφής των χριστιανικών μνημείων των κατεχομένων τονίζοντας πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί πια να συνεχιστεί.
Μετά το γεύμα ακολούθησε δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία η Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιστοιχισμένη από τους θρησκευτικούς ηγέτες έκανε δηλώσεις. Στη δική της αναφορά η κα. Μέρκελ τόνισε εμφαντικά πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να κλείνουμε τα μάτια, όταν καταστρέφονται εκκλησίες ή άλλα θρησκευτικά οικοδομήματα σε κάποιες χώρες, όπως αυτό που γίνεται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου». Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο κ. Μπαρόσο και ο κ. Πέτερινγκ.
Και οι τρεις τόνισαν πως οι συναντήσεις των θρησκευτικών ηγετών πρέπει να συνεχιστούν και δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση στην Κύπρο και πως η Τουρκία οφείλει όχι μόνο να σταματήσει αυτά που γίνονται αλλά και να αλλάξει συμπεριφορά. Η κα. Μέρκελ υπενθύμισε τη δήλωση του Βερολίνου και τις βασικές αξίες επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας πως «εμείς ως πολιτικοί δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη όλες τις συνιστώσες, και η θρησκευτική συνιστώσα είναι πολύ σημαντική στην κοινωνίας μας».
Μετά την ολοκλήρωση της δημοσιογραφικής διάσκεψης τον Αρχιεπίσκοπο παρέλαβε εκπρόσωπος του Κύπριου Επιτρόπου κ. Μάρκου Κυπριανού και τον οδήγησε στο γραφείο του για ανταλλαγή απόψεων. Έπειτα αναχώρησε για τα γραφεία της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου είχε συνάντηση με τον πρέσβη κ. Αιμιλίου καθώς και με Κύπριους δημοσιογράφους.
Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν του Μακαριοτάτου ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Επίσκοπος Αχαΐας Αθανάσιος, ένας εξαίρετος ιεράρχης, ο οποίος επιτελεί κατά τρόπο αξιοθαύμαστο το έργο που έχει επωμισθεί. Στενός του συνεργάτης είναι ο καθ' όλα άξιος Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης.
Στη δεξίωση ήσαν παρόντες Έλληνες Ευρωβουλευτές και ανώτερα και ανώτατα στελέχη ελληνικής καταγωγής που εργοδοτούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρωινό της 16ης Μαΐου επισκέφθηκε τον Μακαριότατο στο ξενοδοχείο ο Κύπριος Ευρωβουλευτής κ. Παναγιώτης Δημητρίου και αμέσως μετά ο Άγιος Αχαΐας. Η συζήτηση των δύο ιεραρχών περιεστράφη κυρίως γύρω από τη χρησιμότητα της εκπροσώπησης της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος βλέπει θετικά.
Δρ. Ανδρέας Δημητρίου