160 Αυστριακοί προσκυνητές από την επισκοπική περιφέρεια του Linz (Ληντς) της Άνω Αυστρίας, με επικεφαλής το Σεβασμιότατο Επίσκοπο Willy Viedoeck, πραγματοποίησαν επταήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Κύπρο. Την τελευταία ημέρα της επίσκεψής τους στην Κύπρο (Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013) επισκέφθηκαν την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου ο υπεύθυνος του Γραφείου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για τις προσκυνηματικές περιηγήσεις, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος τους ξενάγησε.
Στη συνέχεια οι προσκυνητές συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, όπου βυζαντινή χορωδία της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και χορωδία των προσκυνητών έψαλλαν εκκλησιαστικούς ύμνους.
Ακολούθησε ομιλία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Μεσαορίας για ενημέρωση των προσκυνητών για την ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου και τις δραστηριότητες του Γραφείου της Συνόδου για τις προσκυνηματικές περιηγήσεις. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας προβάλλονταν φωτογραφίες από μνημεία της Κύπρου και δραστηριότητες του Γραφείου.
Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι στην Κύπρο, λόγω της γειτνίασής της με την Παλαιστίνη και την παρουσία κατοίκων της Κύπρου στην Παλαιστίνη (Απόστολος Βαρνάβας) και κατοίκων της Παλαιστίνης στην Κύπρο η παρουσία του Ιησού Χριστού στην Παλαιστίνη θα είχε γίνει γνωστή.
Η ενημέρωση αυτή αυξάνεται μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής και μάλιστα ιδιαίτερα μετά το λιθοβολισμό του πρωτομάρτυρα Στεφάνου, όταν κάποιοι χριστιανοί κατέφυγαν στην Κύπρο. Στην Κύπρο το 45 μ.Χ. κήρυξαν το Χριστιανισμό οι απόστολοι Παύλος, Βαρνάβας και Μάρκος, οι οποίοι χειροτόνησαν επισκόπους σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων και τον τετραήμερο Λάζαρο στο Κίτιον (σημερινή Λάρνακα). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην τότε πρωτεύουσα της Κύπρου, την Πάφο, πίστεψε στο Χριστό και ο Ρωμαίος Διοικητής της Κύπρου ανθύπατος Σέργιος Παύλος. Έτσι η Κύπρος ήταν η πρώτη περιοχή που είχε χριστιανό διοικητή.
Η σύζευξη του Χριστιανισμού με τον ελληνικό πολιτισμό της Κύπρου επέτρεψε τη συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτισμού του νησιού. Παρά τους πολλούς κατακτητές και επιδρομές, που λεηλάτησαν τον πλούτο του, το νησί παρέμεινε πιστό στη θρησκεία του και, μετά από έναν απελευθερωτικό αγώνα απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1960.
Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο έγινε το 1974, με τραγικές συνέπειες για το νησί. Η Τουρκία κατέλαβε το 37% του νησιού, 5000 περίπου χριστιανοί (Ελληνοκύπριοι) σκοτώθηκαν και 160.000 χριστιανοί εκδιώχθηκαν από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου και 40.000 μουσουλμάνοι με πιέσεις της ηγεσίας τους πήγαν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Επίσης 1500 περίπου χριστιανοί αγνοούνταν. Τελευταία ανακαλύπτονται τα λείψανά τους: οι πλείστοι, μεταξύ των οποίων, ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, είχαν δολοφονηθεί μετά τη σύλληψή τους από τις Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισβολής. Εκατοντάδες εκκλησίες λεηλατήθηκαν: ο κινητός διάκοσμός τους απομακρύνθηκε από Τούρκους αρχαιοκάπηλους και πωλήθηκε από Τούρκους λαθρέμπορους στο εξωτερικό. Ακόμη απομάκρυναν και τοιχογραφίες και μωσαϊκά. Ελάχιστες εκκλησίες διέφυγαν τη συστηματική λεηλασία και χρησιμοποιούνται από τις κατοχικές αρχές ως μουσεία. Αρκετές εκκλησίες καταστράφησαν, άλλες μετατράπηκαν σε τζαμιά, κέντρα διασκέδασης, αποθήκες, μάνδρες ζώων κ.ά.
Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για πραγματική λύση του Κυπριακού, προσπαθεί να διαλύσει το Κυπριακό Κράτος, μετέφερε εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους εποίκους στο νησί, για να αλλάξει την πληθυσμιακή σύνθεσή του, και δεν τήρησε καμιά από τις συμφωνίες που έκανε για την Κύπρο. Οι ορθόδοξοι της Κύπρου έχουν καλές σχέσεις με όλους τους άλλους Κυπρίους: Λατίνους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, μουσουλμάνους. Το πρόβλημα στην Κύπρο δεν είναι θρησκευτικό. Είναι η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.
Στη συνέχεια ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας ενημέρωσε τους παρισταμένους για τις προσπάθειες της Εκκλησίας της Κύπρου για ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων της Κύπρου και την προώθηση των προσκυνηματικών περιηγήσεων και του θρησκευτικού τουρισμού.
Το Θεοφιλέστατο ευχαρίστησε ο επικεφαλής των προσκυνητών Σεβασμιότατος επίσκοπος Λήντς Willy Viedoeck, ο οποίος πρόσφερε στο Θεοφιλέστατο αναμνηστικό δώρο.
Ακολούθησε δεξίωση προς τιμή των προσκυνητών, στους οποίους διανεμήθηκε διαφωτιστικό υλικό (εκδόσεις της Εκκλησίας της Κύπρου και του Κ.Ο.Τ.).
Με την ευκαιρία της επίσκεψης των Αυστριακών προσκυνητών ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας προέβη σε δηλώσεις σε αυστριακά μέσα ενημέρωσης.
Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Ανδρέας Χριστοδούλου