Μέγας Εσπερινός της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου από τους πρόσφυγες της Κυθρέας
Οι Κυθρεώτες, την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013, τέλεσαν Πανηγυρικό Εσπερινό, με την ευκαιρία της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου και της Παναγίας της Οδηγήτριας, στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα. Ακολούθως, τέλεσαν Παράκληση ενώπιον της εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Οδηγήτριας της Κυθρέας.
Του Εσπερινού και της Παρακλήσεως προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
1 Φεβρουαρίου 2013.
============================================================
Το συναξάρι της εορτής
Η Εκκλησία μας τιμά την Υπαπαντή του Κυρίου, δηλ. την υποδοχή του Κυρίου στο ναό.
Το γεγονός αυτό εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς. Συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να αφιερώσουν το βρέφος στο Θεό, σύμφωνα με την παράδοση, που έλεγε: «πάν άρσεν διανοίγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) άγιον τω Κυρίω κληθήσεται». Ταυτόχρονα έπρεπε να προσφέρουν ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια στο ναό.
Στο ιερό του ναού δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας ιερέας Συμεών, που μόλις τον είδε παρεκάλεσε το Θεό να τον πάρει κοντά του, λέγοντας: «Νυν απολύοις τον δούλον σου δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου ό ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ». Τώρα πλέον μπορείς να πάρεις το δούλο σου Κύριε, διότι τον αξίωσες να δει και να κρατήσει στην αγκαλιά του τον Σωτήρα του κόσμου, σύμφωνα με τον αψευδή σου λόγο. Τον Σωτήρα, ο οποίος θα φανερωθεί φώς για τα έθνη και δόξα και τιμή για τον περιούσιο λαό του Θεού.
Ο δίκαιος Συμεών δοξολογεί με τα λόγια αυτά το Θεό, που του χάρησε ξεχωριστή ευλογία και χαρά. Τι θα πρέπει να πούνε οι πιστοί, ο νέος λαός του Θεού στον οποίο αποκαλύφθηκε ο Θεός, ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος;
Ο Χριστός προσέλαβε και θεράπευσε την εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο. Αυτό, το αναστημένο σώμα και αίμα του Ιησού Χριστού μεταλαμβάνουν οι πιστοί, οι οποίοι πραγματικά ζουν την αιωνιότητα για την οποία κατασκεύασε τον άνθρωπο ο δημιουργός Θεός.
Δίκαια λοιπόν οι χριστιανοί σήμερα αναφωνούν με αγαλλίαση ψυχής:
«Χαῖρε Κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, φωτίζων τοὺς ἐν σκότει. Εὐφραίνου καὶ σὺ Πρεσβῦτα δίκαιε, δεξάμενος ἐν ἀγκάλαις τὸν ἐλευθερωτὴν τῶν ψυχῶν ἡμῶν, χαριζόμενον ἡμῖν καὶ τὴν Ἀνάστασιν».
Του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου
=============================================================================
Η εκκλησία της Παναγίας Χαρδακιώτισσας στη κατεχόμενη Κυθρέα της επαρχίας Λευκωσίας
Η κατεχόμενη από τους Τούρκους κωμόπολη της Κυθρέας ανήκει στην επαρχία της Λευκωσίας και βρίσκεται δώδεκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Λευκωσίας στη γεωγραφική περιφέρεια της Μεσαορίας.Εκκλησιαστικά ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.
Είναι κτισμένη στις νότιες υπώρειες του Πενταδακτύλου, με τα βόρεια σύνορα της να ταυτίζονται με τα σύνορα των επαρχιών Λευκωσίας και Κερύνειας.
Στην Κυθρέα υπάρχουν πολλές εκκλησίες. Μια από αυτές είναι και η εκκλησία της Παναγίας της Χαρδακιώτισσας η οποία κτίστηκε κοντά σε παλαιότερη εκκλησία που έπαψε να λειτουργεί. Ο ναός είναι μονόκλιτος σταυρεπίστεγος με έξι εγκάρσια κλίτη, κυλινδρική αψίδα και καμπαναριό. Κτίστηκε με εθελοντική εργασία των ενοριτών από το 1878 και τελείωσε σε 16 χρόνια. Εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύριλλο το 1912. Σήμερα χρησιμοποιείται ως τζαμί από τους Τούρκους.
Στην εκκλησία της Παναγίας της Χαρδακιώτισσας βρισκόταν η αργυρεπίχρυση εικόνα της Παναγίας έργο του Ιωαννίνιου Αρχιμανδρίτου το 1814. Η εικόνα αυτή μεταφέρθηκε στην Κυθρέα από την Κωνσταντινούπολη από κάποιο Χορδάκη που πιθανό σ' αυτό να οφείλεται η ονομασία Χαρδακιώτισσα ή Χορδακιώτισσα.
Η εικόνα διασώθηκε από τον επίτροπο Μιχαήλ Κυριάκου και μεταφέρθηκε στην προσφυγιά κατά την εισβολή του 1974 και τον εκτοπισμό. Κατά τη συντήρηση της εικόνας στο εργαστήρι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής βρέθηκε κάτω από το κάλυμμα μια άλλη εικόνα. Εκείνη της Παναγίας της Οδηγήτριας, έργο του 16ού αιώνα, και φυλάσσεται σήμερα στον Ιερό ναό της Παναγίας στην Παλλουργιώτισσα.
The church of Panagia Chardakiotissa in Turkish occupied Kythrea at the district of Nicosia
The Turkish occupied town of Kythrea belongs to the province of Nicosia, and is located twelve kilometers northeast of the city of Nicosia in the geographic region of Mesaoria. It is built on the southern slopes of the Pentadaktylos mountain range, with its northern border coinciding with the borders of the provinces of Nicosia and Kyrenia.
There are many churches in Kythrea. One of these churches is the church of Panagia Chardakiotissa which was built near an older church that ceased to function. It's an one aisled cross-vaulted church in six bays with cylindrical apse and belfry. It was built by volunteer parishioners who started in 1878 and finished 16 years later. It was inaugurated by Archbishop Cyril in 1912. Currently it is used as a mosque by the Turks.
The icon of Panagia Chardakiotissa was kept in the church which was encased in a silver-gold gilt cover. It was an art work made by Archimandrite Ioannikios in 1814. This icon was transferred to Kythrea from Constantinople by a man named Chordakis and it is likely that the name Chardakiotissa or Chordakiotissa derives from him.
The icon was rescued by the commissioner Michael Kyriakou and was moved to the free areas and into refugee statues after the 1974 Turkish invasion and displacement of Kythrea's residents. During the restoration of the icon in the workshop of the archbishopric of Nicosia, another icon appeared under the encased cover. It was that of Panagia Hodegetria, an art work of the 16th century which is now kept in the church of the Virgin Mary (Panagia) in Pallourgiotissa.
(Posted by NOCTOC)