Παρουσίαση του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στο Σύνδεσμο Πρακτόρων Κύπρου και κοπή της Βασιλόπιττας του Συνδέσμου
Την Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013, μέσα σε ευχάριστη και γιορταστική ατμόσφαιρα ο Γενικός Διευθυντής και μέλη του Συνδέσμου Πρακτόρων Κύπρου, υποδέχθηκαν το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, .
Μετά από σύντομη προσφώνηση του Γενικού Διευθυντή, κ. Γιάννη Μιχαηλίδη, το βήμα παραχωρήθηκε στο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας. Ο Θεοφιλέστατος ευθύς εξαρχής εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πρόσκληση να βρίσκεται ανάμεσα στους επαγγελματίες, που φροντίζουν την καλή και ασφαλή περιήγηση στα Ιερά Προσκυνήματα της πατρίδας μας. Παράλληλα, μετέφερε τις πατρικές ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου προς το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου. Ταυτόχρονα, ευχήθηκε θερμά σε όλους καλή επιτυχία στο επιτελούμενο έργο τους, για την καλύτερη προσφορά προς το ταξιδιωτικό κοινό, από και προς την Κύπρο και κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς 2013.
Ακολούθως, παρουσίασε σε μορφή Power Point, τη διάλεξη, με θέμα: «Το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου. Σχεδιασμοί και προοπτικές συνεργασίας με τους ενδιαφερόμενους Φορείς».
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στο σκεπτικό ιδρύσεως του εν λόγω Γραφείου, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και των μελών της Ιεράς Συνόδου, τον Απρίλιο του 2012.
Ανέφερε συνοπτικά ότι, κύριος σκοπός του εν λόγω Γραφείου είναι η ενημέρωση, προβολή και προώθηση των ιερών προσκυνημάτων της νήσου μας, καθώς και η διευκόλυνση όλων των ενδιαφερομένων μερών, δηλ. των κληρικών, των μοναχών (Μοναστήρια, Προσκυνήματα και Εκκλησίες), υπευθύνων Μουσείων και Σκευοφυλακίων, των αρμοδίων του ΚΟΤ, των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, των Ξεναγών, των Προσκυνητών (ντόπιων και ξένων) και εν γένει όλων όσων συμβάλουν ή εμπλέκονται στην όλη θεματική των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.
Κατόπιν, εκθείασε την καλή συνεργασία με τον ΚΟΤ, η οποία ιστορικά, ξεκινά από το 2008. Η πρώτη μορφή συνεργασίας ήταν οι εκδηλώσεις παρουσίασης του οδηγού «Κύπρος, Νήσος Αγίων», στη Λευκωσία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μόσχα.
Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, περιέγραψε τους τομείς δράσεις και προσφοράς του Γραφείο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Γραφείου της Εκκλησίας σε Εκθέσεις, Συνέδρια, Ημερίδες, Διαλέξεις σε κοινότητες, σχολικές μονάδες κ. α. Δε δίστασε να αναφέρει πόσο σημαντικό είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύει το κοινό για τον θρησκευτικό πολιτισμό της Κύπρου.
Ακολούθως, περιέγραψε το εκδοτικό έργο και υπογράμμισε τη σημασία και την αξία των χαρτών που κυκλοφορούν από το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, τόσο του χάρτη για τις εντός των τειχών της Λευκωσίας Εκκλησίες, όσο και του Παγκύπριου χάρτη με τα Μοναστήρια και τα ιερά Προσκυνήματα ευρύτερα της Κύπρου.
Στο σημείο αυτό επισήμανε την ανταπόκριση, τόσο του κοινού (των προσκυνητών), όσο και των επαγγελματιών, στο να αποκτήσουν και να αξιοποιήσουν τον Παγκύπριο χάρτη, ο οποίος αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί στην ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την αξία των πληροφοριών και την εξυπηρέτηση που προσφέρει ο εν λόγω χάρτης στους προσκυνητές, σύμφωνα και με τα σχόλια τα οποία φθάνουν στο αρμόδιο Γραφείο.
Δεν παρέλειψε ο Επίσκοπος Μεσαορίας να ευχαριστήσει για ακόμη μια φορά, τους χορηγούς της έκδοσης του χάρτη, οι οποίοι με πολλή ενθουσιασμό ανέλαβαν τη χρηματοδότηση της παρούσας έκδοσης. Επίσης, δημόσια ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του Γραφείου. Τους ειδικούς επιστήμονες και τους αντιπροσώπους των ιερών Μητροπόλεων, καθώς επίσης και τους πολλούς εθελοντές συνεργάτες του.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, προσκάλεσε όλους τους επαγγελματίες Πράκτορες σε συνεργασία για τον ίδιο στόχο που είναι η διατήρηση, προβολή και γνωριμία με τους ιερούς τόπους της πατρίδας, οι οποίοι μας καθιστούν υπερήφανους, αλλά και υπεύθυνους απέναντι στους εαυτούς μας, τους προγόνους και τους επιγόνους. Υπογράμμισε στο σημείο αυτό, ότι με καλή συνεργασία και σεβασμό στο αντικείμενο, δηλ. τους ιερούς τόπους της πατρίδας μας, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Το όλο εγχείρημα θέλει αγάπη, μεθοδικότητα και όραμα για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Μόνον τότε θα ξεφύγουμε από τον ατομικό ωφελιμισμό που ενδεχομένως μας οδηγεί σε κοντόφθαλμες επιδιώξεις λησμονώντας ότι πρόκειται για πολύτιμο οικουμενικό θησαυρό, που ανήκει σε όλους και απαιτεί πρώτα το δικό μας σεβασμό και τη δική μας εκτίμηση και αποτίμηση.
Απευθυνόμενος προς τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τόνισε ότι οφείλουμε όλοι με σοβαρότητα, ιερότητα και επαγγελματισμό, να προσφέρουμε κυριολεκτικά αναψυχή στον επισκέπτη προσκυνητή. Αυτή η αναψυχή είναι κάτι το οποίο προσφέρει με πολλή εγκαρδιότητα ο κύπριος σε κάθε φιλοξενούμενο, μέσα από τον πνευματικό κόσμο της Παραδόσεως της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι το Γραφείο της Εκκλησίας θέλει να προσφέρει με κάθε προσφερόμενο μέσο ένα κώδικα συνεργασίας και συμπεριφοράς προς όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτή είναι η καλύτερη οδός, η οποία θα φέρει και την επιτυχία, όπως φάνηκε και στη συζήτηση που ακόλούθησε.
Στη συνέχεια ο Επίσκοπος Μεσαορίας απάντησε σε ερωτήματα των παρευρισκομένων. Συμφώνησε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Το σημαντικό είναι ότι όλοι περίμεναν αυτή την ενημέρωση από πλευράς της Εκκλησίας και εξέφρασαν την καλή διάθεση όλοι να συμβάλουν προς την σωστή κατεύθυνση. Η επικοινωνία και συνεργασία πλέον άνοιξε και το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων βρίσκεται στη διάθεση όλων για παροχή ενημέρωσης και διευκόλυνσης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με Δέηση και κοπή της Βασιλόπιττα με ανταλλαγή ευχών και μικρή δεξίωση.
Από το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων