Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013, ο Μέγας Εσπερινός της εορτής του Αγίου Γρηγορίου αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Θεολόγου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Της Ακολουθίας προέστη ο εορτάζων, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Μιλώντας προς το εκκλησίασμα, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, ο Θεοφιλέστατος, αναφέρθηκε στη ζωή και τους αγώνες του «αετού της Θεολογίας» κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ., το χρυσό αιώνα της Θεολογίας και των αγώνων για τη διατύπωση του ορθοδόξου δόγματος και την κατοχύρωση των αποφάσεων και των όρων Πίστεως της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου (Νίκαια 325) και της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου (Κωνσταντινούπολη 381).
Μάλιστα, επισήμανε ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ότι ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος υπήρξε πρόεδρος των εργασιών της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου, μέχρι τη παραίτησή του από τα καθήκοντα αυτά και τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης, λόγω του φθόνου και της ακαταστασίας που επικρατούσε εκείνη την εποχή.
Επισήμανε, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, την ταύτιση του Μεγάλου Ιεράρχου Γρηγορίου του Θεολόγου με το λόγο της Παλαιάς Διαθήκης, στα αναγνώσματα του Εσπερινού, ότι δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο από την σύνεση και τη σωφροσύνη, την δικαιοσύνη και την ανδρειωσύνη. Πράγματι, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος έκανε πράξη με την άσκηση, τη σπουδή, την πίστη και την αφοσίωση στην Εκκλησία, όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τον αληθινό άνθρωπο. Παραμένοντας παράδειγμα και υπόδειγμα των επιγόνων αυτού.
Τέλος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, τέλεσε μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Κυρηνείας Γρηγορίους (1974-1994) και όλων των προαπελθώντων ευεργετών αυτού.
Ανήμερα της εορτής, την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε στον ίδιο Καθεδρικό Ναό.
Τόσο μετά τον Εσπερινό, την Πέμπτη, όσο και μετά τη Θεία Λειτουργία, την Παρασκευή, δέχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή τις ευχές των χριστιανών που έσπευσαν να εκφράσουν το σεβασμό και την αγάπη τους προς τον Επίσκοπο Μεσαορίας.
Από την πλευρά του, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας όλους, και τους εγγύς και τους μακράν, που με κάθε προσφερόμενο τρόπο εξέφρασαν τις ευχές τους προς το πρόσωπό του.
Ευχαριστεί και προσεύχεται να τους ευλογεί ο Θεός όλους, με τις πρεσβείες πάντοτε του Αγίου Γρηγορίου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Θεολόγου.
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας
============================================================
Το συναξάρι του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου
Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη μεγάλου εκκλησιαστικού Πατέρα και Διδασκάλου, του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου ή Νανζιανζηνού, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
Από της μεγαλύτερες μορφές της χριστιανοσύνης ο άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε στην Αριανζό της Καππαδοκίας το έτος 330 μ.Χ.. Από τον πατέρα του επίσκοπο Νανζιανζού, επίσης Γρηγόριο, διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα και από τη μητέρα του Νόννα έλαβε θεοπρεπή ανατροφή. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συνδέθηκε φιλικά με τον Μ. Βασίλειο και μαζί του συνασκήτεψε για κάποιο διάστημα στο Ασκητήριο που οι ίδιοι δημιούργησαν πλησίον του Ίρη ποταμού στον Πόντο. Οι μεγάλες ανάγκες της Εκκλησίας και τα προβλήματα που δημιουργούσαν οι διάφορες αιρέσεις, επέβαλαν την επιστροφή του στην Καππαδοκία, όπου χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος και παρά τη θέλησή του, επίσκοπος Σασίμων.
Ο ενάρετος βίος, η ρητορική του δεινότητα, τα καταπληκτικά ποιήματα (Έπη) και δογματικά συγγράμματά του, οι αγώνες του κατά των Αρειανών, συνέτειναν ώστε να αναδειχθεί σε αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως και να διακριθεί κατά τις εργασίες της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου, ως πρόεδρος αυτής, που καταδίκασε τους πνευματομάχους. Παραιτήθηκε από το θρόνο της Κωνσταντινούπολης και την προεδρία της Συνόδου, όταν διαπίστωσε ότι κάποιοι συνεπίσκοποί του τον αμφισβητούσαν, γινόμενος με τον τρόπο αυτό υπόδειγμα ταπεινοφροσύνης και αληθινής αγάπης προς την Εκκλησία. Μετά το Θάνατό του το 390, η Εκκλησία, εκτιμώντας το ήθος , το έργο και τους αγώνες του για την ορθοδοξία, τον ονόμασε Θεολόγο, όπως είχε πράξει μέχρι τότε, μόνο για τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή.
Ένας σύγχρονος θεολόγος-μελετητής του έργου του αγίου Γρηγορίου τον χαρακτηρίζει «πληγωμένο αετό της θεολογίας». Υπήρξε αετός της θεολογίας πραγματικός, αλλά και πληγωμένος από τον φθόνο και την αλαζονία των ανθρώπων.
Αυτή είναι η κοινή πορεία των μεγάλων ανδρών της Εκκλησίας μέσα στους αιώνες. Δε ταυτίζονται ούτε με το ψέμα, ούτε με την υποκρισία, ούτε με τους επαίνους. Αντίθετα, ζουν την υπομονή, τη σταθερότητα και το φως που πηγάζει από το ανεπανάληπτο παράδειγμα της θυσίας του Λυτρωτή και των μιμητών του Αγίων, όπως του μεγάλου Πατέρα και Διδασκάλου της Εκκλησίας Γρηγορίου του Θεολόγου.
**************************************************************************************
Ανακοίνωση
Την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013, εορτή του Αγίου Γρηγορίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Θεολόγου, άγει τα ονομαστήριά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Το απόγευμα της Πέμπτης, 24ης Ιανουαρίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού (ώρα έναρξης: 5:00 μ.μ.) στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας.
Την Παρασκευή, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ο Θεοφιλέστατος θα χοροστατήσει στον όρθρο και θα προστεί της Θείας Λειτουργίας, στον ίδιο Ιερό Καθεδρικό Ναό.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, θα δέχεται ευχές στο Γραφείο του, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ακολουθία του Εσπερινού και την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου, αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έως τις12:30, καθώς επίσης και το απόγευμα, από τις 16:30 έως τις 19:00.
Διεύθυνσις: Ἱερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Τ.Θ. 21130, 1502 Λευκωσία.
Τηλέφωνα: (00357) 22554600 καί 22554611.
Τηλεομοιότυπα: 22346254, 22431796.
Ἠλεκτρονικό Ταχυδρομεῖο: [email protected]
Ἠλεκτρονική Διεύθυνσις: www.churchofcyprus.org.cy
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
22 Ιανουαρίου 2013.