Το λόγο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Α΄ χαρακτήριζε η ενάργεια, η ιστορική τεκμηρίωση αλλά και η πρόβλεψη της επόμενης ημέρας
Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από δηλώσεις του που αποδεικνύουν τα ανωτέρω.
• Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (19/09/1997):
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συναντάται με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ - Ο Μακαριότατος τόνισε στον κ. Κάρτερ ότι εξακολουθούν να παραμένουν στο νησί οι χιλιάδες των Τούρκων στρατιωτών και των εποίκων, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται κατάφωρα, οι κατεχόμενες εκκλησίες και οι ιεροί χώροι βεβηλώνονται από τους Τούρκους κατακτητές και κινδυνεύει ο χριστιανισμός και ο ελληνισμός στο νησί. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απηύθυνε έκκληση προς τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ να βοηθήσει με το δικό του τρόπο ώστε να προστατευθεί η Εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα και ο ελληνισμός της Κύπρου, από το συνεχιζόμενο εποικισμό που στοχεύει στην αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού. Από την πλευρά του, ο κ. Κάρτερ είπε ότι τώρα μόνο ηθική βοήθεια μπορεί να προσφέρει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι αμερικανικές προσπάθειες θα οδηγήσουν σε μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ευχήθηκε στο Μακαριότατο “όλα να πάνε καλά“.
Απαντώντας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε στον κ. Κάρτερ ότι οι ευχές δεν είναι αρκετές γιατί οι ΗΠΑ, που με τα όπλα της οποίας οι Τούρκοι εισέβαλαν στο νησί, έχουν υποχρέωση να ενεργήσουν προκειμένου τα κατοχικά στρατεύματα και οι έποικοι να αποχωρήσουν και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κύπρου, Ελλήνων και Τούρκων.
• Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (16/08/1998):
Χρυσόστομος: Ενότητα για τη δικαίωση του Αγώνα - Πρόσθεσε δε ότι “από τη δική μας αντίσταση εξαρτάται η περαιτέρω εξέλιξη” του εθνικού προβλήματος. “Θα πρέπει“, επεσήμανε, “να σταθούμε ενωμένοι, σταθεροί και ανυποχώρητοι στη διεκδίκηση των δικαίων μας, ώστε να πείσουμε πρωτίστως τους ξένους να προβληματιστούν και να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη και το δίκαιο”.
• Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (28/10/1998):
Αρχιεπίσκοπος - Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου - Δηλώσεις - Τον κίνδυνο να αρχίσει η μεταφορά κι εγκατάσταση εποίκων στην Κύπρο, επεσήμανε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αναφερόμενος στη λύση ομοσπονδίας. Μιλώντας ύστερα από την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Μακαριότατος είπε ότι εάν επιτευχθεί λύση ομοσπονδίας δεν θα μπορεί κανείς πλέον να κάνει ο,τιδήποτε, διότι θα έχει τον έλεγχο η τουρκική πλευρά. Αναφερόμενος στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι “είναι η ανάμνηση τέτοιων ημερών που το έθνος αγωνίστηκε πράγματι για να εξασφαλίσει την ελευθερία του“. Είπε, επίσης, ότι η σημερινή ημέρα “μας κάνει περισσότερο να συνειδητοποιήσουμε κατά βάθος και το δικό μας πρόβλημα, για να αντιμετωπίσουμε όλοι ενωμένοι τον κίνδυνο που για πρώτη φορά η Κύπρος αντιμετωπίζει, διότι μπορεί να περάσαμε κατοχές, ερημώσεις μέσα στους αιώνες, αλλά ποτέ δεν έρχονταν ξένοι ομαδικά να εγκατασταθούν εδώ“.
Ο Μακαριότατος σημείωσε ότι “τώρα επιχειρείται η αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου και πρέπει να το έχουμε υπόψη μας“, επισημαίνοντας ότι η διζωνική ομοσπονδία “σημαίνει ότι θα επακολουθήσει μεταφορά εποίκων κι εγκατάσταση εδώ, και δεν θα μπορέσει κανείς να τους εμποδίσει να έρθουν, διότι θα είναι πλέον κάτω από έναν έλεγχο δικό τους“. “Γι’ αυτό“, τόνισε, “χρειάζεται η ενότητα της Κύπρου, η ενότητα όλων μας και να επιδιώξουμε την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Ε/Κ και τους Τ/Κ, αφού φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι“.
• Ο Λόγος (20/12/1998):
Δηλώσεις Αρχιεπίσκόπου για διζωνική - Στους σοβαρούς εθνικούς κινδύνους που εγκυμονεί η λύση διζωνικής ομοσπονδίας, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Μιλώντας το πρωί προς το εκκλησίασμα του ιερού ναού Παναγίας Χρυσαϊφυλιώτισσας, στην Αγία Φύλα, όπου προέστη αρχιερατικής λειτουργίας, ο Μακαριώτατος διερωτήθηκε με ποιούς θα κάνουμε διζωνική ομοσπονδία αφού οι έποικοι στα κατεχόμενα αυξάνονται, ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν καταστεί μειοψηφία. Δεν μπορούμε, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, να ξεχάσουμε τα πατρογονικά μας εδάφη.
• Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (08/03/1999):
ΥΠΕΞ Αρμενίας - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Από την πλευρά του, ο Μακαριότατος δήλωσε ότι υποδέχθηκε με “μεγάλη χαρά” τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας “ενός λαού ο οποίος πράγματι δοκίμασε και αυτός αρκετά από τους εισβολείς που ζούμε κι εμείς στην Κύπρο, τους Τούρκους“. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος χαρακτήρισε τους Αρμένιους “συμπαραστάτες και συνεργάτες” του Ελληνισμού, όχι μόνο λόγω θρησκείας αλλά και των αγώνων τους για ελευθερία.
• Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (03/04/2000):
Απορρίπτει την λύση Διζωνικής Ομοσπονδίας ο Αρχιεπίσκοπος - Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι δεν προσυπογράφει τη διζωνικότητα της Κύπρου και απορρίπτει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν συμφωνεί πλήρως με την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη που έκαμε χθες το πρωί εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας κατά την δοξολογία που τελέστηκε στη Λευκωσία με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου. Ο Μακαριότατος εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι δεν είπε πως συμφωνεί με τη λύση ομοσπονδίας αλλά με τη λύση που θα αποκαθιστά πράγματι τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την άποψη ότι μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία δεν μπορεί να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα διότι θα προνοεί εδαφικό διαχωρισμό. Θα δεχόμουν λύση ομοσπονδίας, κατέληξε, εάν αυτή κατοχύρωνε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
• Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (03/05/2000):
Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Κυπριακό - Το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί με την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των Ε/Κ όσο και των Τ/Κ και με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη διαφωνία του με τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. “Από τη στιγμή που η ομοσπονδία είναι διζωνική, η Τουρκία θα φέρνει εδώ εποίκους και θα τους εγκαθιστά και μια μέρα μπορεί να γίνουμε και μειονότητα“, υποστήριξε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι μπορεί οι έποικοι αυτοί να έρχονται σκόπιμα και στην Ε/κ πλευρά με σκοπό να κλέβουν και να σκοτώνουν για να αναγκάσουν το ελληνικό στοιχείο να φύγει από το νησί.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας