ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Η ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 1974»
3 Νοεμβρίου 2012
Αναμφίβολα η σημερινή Έκθεση δεν είναι μια συνηθισμένη έκθεση ανάδειξης καλλιτεχνικών δεξιοτήτων κάποιου καλλιτέχνη. Είναι μια κατάθεση ψυχής κάθε Μαρωνίτη, για τον πόνο, το δράμα και την απόγνωση, που προκαλεί η καταστροφή της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία, του σημαντικότερου Ιστορικό-Θρησκευτικού Μνημείου των Μαρωνιτών της Κύπρου, από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής το 1974.
Η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία αποτελεί σημαντικότατο δείγμα της παράδοσης των Μαρωνιτών και βασικό ορόσημο στην ιστορική διαδρομή και παρουσία της Μαρωνιτικής Κοινότητας στη νήσο μας. Αυτό, γιατί υπήρξε το πνευματικό εκείνο φρούριο, που συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση και την επιβίωση της Μαρωνιτικής Κοινότητας στην Κύπρο, η οποία κατά τον 17ο -18ο αιώνα είχε σχεδόν φτάσει στην ολοκληρωτική εξόντωση.
Συνεπώς, η καταστροφή της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Μαρωνιτών συνιστά βεβήλωση της πολιτιστικής ταυτότητας όχι μόνο των Μαρωνιτών αλλά και ολόκληρου του Κυπριακού λαού καθότι αυτό το μνημείο, όπως και τα υπόλοιπα χριστιανικά μνημεία μας, αποτελούν την ουσία τη ψυχής μας, τεκμήρια της ύπαρξής μας και δείγματα της οντότητάς μας. Χωρίς αυτά, η ύπαρξη και η παρουσία μας, σ’ αυτή τη γη, που είναι φορέας χιλιάδων χρόνων πολιτισμού και ιστορίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης.
Έτσι, αναγκαστικά οι σκέψεις μας, τούτη τη στιγμή, τρέχουν και στον Απόστολο Ανδρέα καθώς και στους υπόλοιπους ιερούς ναούς μας και στις ιερές μονές μας, που έχουν γίνει έρμαια της καταστροφής και λεηλασίας των κατοχικών στρατευμάτων εισβολής αλλά και του εκεί παράνομου καθεστώτος. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα μνημεία μας έχουν λεηλατηθεί, άλλα έχουν αφεθεί έρμαια στη φθορά του χρόνου και άλλα έχουν μετατραπεί σε τζαμιά. Οι ιεροί τάφοι των προγόνων μας έχουν πέσει και αυτοί θύματα της καταστροφικής μανίας των εισβολέων, και έχουν καταστραφεί εντελώς.
Ανάμικτα είναι τα αισθήματα που μας διακατέχουν, και τα οποία μας προκαλεί η εγκαινιαζόμενη αυτήν την ώρα Έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής «Η κατεχόμενη Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία των Μαρωνιτών πριν και μετά το 1974»! Ο εσωτερικός πόνος και η ψυχική οδύνη μας συνέχουν και μας συνθλίβουν. Και όλα αυτά, γιατί οι φωτογραφίες τούτες, που βρίσκονται μπροστά μας, προκαλούν όχι μόνο τις δικές μας συνειδήσεις, αλλά και τις συνειδήσεις κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, για το μεγάλο και απερίγραπτο έγκλημα που έγινε στην Κύπρο, εν προκειμένω σε βάρος του ανεκτίμητου θησαυρού της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς των Μαρωνιτών και γενικότερα ολόκληρου του Κυπριακού λαού.
Εν πάση περιπτώσει, ο λαός μας δεν αφήνει την απογοήτευση να τον καταβάλει, όσες δυσκολίες και εμπόδια και αν συναντά στην πορεία του και συνεχίζει πεισμωμένος το δίκαιο αγώνα του, μέχρι την άγια μέρα της απελευθέρωσης και της επιστροφής στα κατεχόμενα σήμερα χωριά και στις πόλεις μας, στους ιερούς μας ναούς, στα όσια και στα ιερά μας. Είμαστε, βέβαιοι, ότι στη συνείδηση του κάθε Μαρωνίτη, η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία αποτελεί σύμβολο αυτού του αγώνα.
Συμβολική, λοιπόν, έκφραση αυτής της αγωνιστικότητας του λαού μας, της αντίστασής του ενάντια στον εισβολέα και της αποφασιστικής εμμονής του για την απόδοση δικαιοσύνης και στη μαρτυρική μας νήσο αποτελεί και η εγκαινιαζόμενη Έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής για την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Μαρωνιτών πριν και μετά το 1974.
Θερμά συγχαίρουμε Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Μαρωνιτών πατέρα Ιωσήφ Μιχαηλίδη, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Στροβόλου και γενικά όλους, όσοι εργάστηκαν και κοπίασαν για τη διοργάνωση της σημερινής Έκθεσης. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί έκφραση της έμπρακτης αγάπης τους προς τη μαρτυρική μας Κύπρο, αλλά και του ζωηρού ενδιαφέροντός τους για τη διαφύλαξη, προστασία και σωτηρία του ανεκτίμητου θησαυρού της μοναδικής θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην Έκθεση και όπως ο Κύριος μας αξιώσει, ώστε σύντομα, με τη δική Του χάρη και ευλογία, να εορτάσουμε και τη δικαίωση του αγώνα μας, με τη νήσο μας ελεύθερη και ενωμένη.
Ευχέτης προς Κύριον
† ο Κύπρου Χρυσόστομος
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
3 Νοεμβρίου 2012.
Ομιλία του Π. Ιωσήφ Λακκοτρύπη Μιχαηλίδη Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Μαρωνιτών...