Με την ευκαιρία της άσκησης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και στα πλαίσια των εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει η Εκκλησία της Κύπρου προβάλλοντας το σημαντικό αυτό γεγονός, την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012, στις 7:00μ.μ. πραγματοποιήθηκε Συναυλία Χορωδιών Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και απηύθυνε χαιρετισμό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, παρέστησαν δε μέλη της Ιεράς Συνόδου, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΕΠ΄ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
4 Νοεμβρίου 2012
Η ίδρυση και η σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί για την Παγκόσμια ιστορία ένα ανεπανάληπτο γεγονός εξαιρετικής σημασίας. Και τούτο, γιατί, η ιδέα και το όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης ξεπήδησαν μέσα από την οδύνη, τις στάχτες και την πυρίκαυστη εποχή των δύο Παγκοσμίων πολέμων. Οι συνεχείς και οι ανελέητες συγκρούσεις που αιματοκύλισαν την Ευρώπη στοίχισαν εκατομμύρια νεκρούς.
Βασισμένο, λοιπόν, στην αδήριτη ανάγκη των πολιτών και των κρατών της Ευρώπης να οικοδομήσουν ένα ευτυχέστερο κοινό μέλλον, προέβαλε το όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης, το οποίο να βασίζεται πάνω στις αξίες του αλληλοσεβασμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ο αγώνας για πλήρη ενοποίηση της Ευρώπης υπήρξε όντως δύσκολος, ανάντης, δαιδαλώδης και πέρασε μέσα από λεπτεπίλεπτες και αμφιλεγόμενες πτυχές και φάσεις. Σήμερα, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης, ίσως, πρόκλησης από τότε που ιδρύθηκε και καλείται να αντιμετωπίσει και να βρει τις λύσεις για τη δυσχερή οικονοµική κατάσταση, που επικρατεί σε πολλά κράτη του Ευρωπαϊκού νότου. Έτσι, κατά τα δύο τελευταία έτη από την Ελλάδα μέχρι και την Πορτογαλία, από την Ιταλία μέχρι και τη Γερμανία, γίνεται καθημερινά λόγος για διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το Eurogroup, με την Τρόϊκα, για χρέη και ομόλογα. Οι επαΐοντες, οικονομολόγοι και αναλυτές, κλιμάκια διαφόρων ειδών και δανειστές προτείνουν αποσβέσεις και επιμηκύνσεις, δάνεια και δόσεις, σκληρά μέτρα και λιτότητα.
Ως Εκκλησία πιστεύουμε ότι έχει γίνει λανθασμένη εκτίμηση σε ότι αφορά τα αίτια του προβλήματος και ως εκ των πραγμάτων και οι λύσεις που προτείνονται βρίσκονται σε λανθασμένη βάση. Αυτό, γιατί οι διέξοδοι από την τρέχουσα κατάσταση, δεν μπορούν να αναζητηθούν αποκλειστικά και μόνο, ούτε σε οικονομικούς, ούτε σε πολιτικούς παράγοντες. Θεωρούμε ότι τα αιτία, τα οποία δημιούργησαν την οικονομική κρίση, είναι πολύ πιο βαθιά και πολύ πιο ουσιαστικά. Είναι κατά την άποψή μας, ο πνευματικός και ηθικός του εκφυλισμός του Ανθρώπου. Στο κέντρο της σύγχρονης κοινωνίας μας δεν βρίσκεται ο άνθρωπος αλλά το χρήμα. Τα πάντα μετριούνται και υπολογίζονται σε οικονομικά μεγέθη, νούμερα και ποσοστά. Οι διαχρονικές ηθικές αξίες πάνω στις οποίες βασίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς και τα διδάγματα των Πατέρων της Εκκλησίας μας, αποτελούν, δυστυχώς, για τον σύγχρονο άνθρωπο παρωχημένες αρετές.
Επίσης, η καταναλωτική μανία της εποχής μας και το όραμα της ευδαιμονίας και του εύκολου κέρδους, δεν αφήνουν περιθώρια για ανθρωπιά. Μέσα σε τούτο τον καταναλωτικό μονόδρομο, η επιθυμία μας για περισσότερα αγαθά αντιστρατεύεται την εκλογίκευση και οδηγεί στη με κάθε τρόπο εκμετάλλευση του συνανθρώπου. Ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να κερδίσει, χάνει τις αναστολές του και υψώνει ως λάβαρο αυτής του της μανίας την αντίληψη «ο θάνατός σου η ζωή μου».
Μέσα σε αυτήν, λοιπόν, την κατάσταση οι σχέσεις μεταξύ των ατόμων έγιναν υπολογιστικές και κάθε προσέγγιση, αποβλέπει τις περισσότερες φορές, στο υλικό συμφέρον. Άνθρωποι και καταστάσεις αντιμετωπίζονται με καχυποψία και το ειλικρινές άνοιγμα της καρδιάς θεωρείται επικίνδυνη επιπολαιότητα. Η έλλειψη ανθρωπιάς, η ηθική αναλγησία, η κυνική αδιαφορία, η ανειλικρίνεια και αδιαφορία για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι μόνο λίγα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν τη χαλάρωση της πνευματικής και ηθικής συνείδησης.
Ως πνευματικοί άνθρωποι, πιστεύουμε ότι πάνω απ’ όλα επιβάλλεται, όπως οι λύσεις να αναζητηθούν μέσα στο πνεύμα της Χριστιανικής αλληλεγγύης, της αλήθειας και της αγάπης. Ασφαλώς και το ζητούμενο, στις δύσκολες τούτες στιγμές, είναι μια Ευρώπη που να βασίζεται στην ανάπτυξη, στην αλληλεγγύη και στην κοινωνική συνοχή. Όμως, μια τέτοια ανάπτυξη θα πρέπει να βασίζεται και να αγγίζει την έννοια Άνθρωπος και να προσδιορίζει όλο το πλάτος και το βάθος της. Είμαστε άνθρωποι, έχει πει κάποιος διανοητής, όταν γινόμαστε συνάνθρωποι και δε θεωρούμε τίποτε από τα ανθρώπινα ξένα προς εμάς.
Τονίζουμε, λοιπόν, ότι οι λύσεις που αναζητούμε δεν πρέπει να είναι έξω ούτε από το πνεύμα ούτε και από τις διδαχές της χριστιανικής μας πίστης. Γιατί είναι αυτές, ακριβώς, οι αξίες, οι οποίες αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού τον οποίο και διαμόρφωσαν στο πέρασμα του χρόνου. Επομένως, οι αειθαλείς πνευματικοί, πολιτιστικοί και οικονομικοί πόροι της Ευρώπης, θα συνεχίσουν να αποφέρουν καρπούς, εάν συνεχίσουν να γονιμοποιούνται από το όραμα της αξίας τού Ανθρώπου, ως του τελειότερου δημιουργήματος τού Θεού, και όχι ως μέσο επίτευξης οικονομικών στόχων και βελτίωσης της οικονομίας.
Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι όταν το πνεύμα του Ευαγγελικού λόγου καθοδηγεί τις πράξεις του ανθρώπου και ότι όταν τα οράματα των αξιών της ζωής, όπως ο σεβασμός της αξίας τού Ανθρώπου, της αγάπης και της αλληλεγγύης ενυπάρχουν στις ψυχές των ανθρώπων, τότε τα εμπόδια -όσο δύσκολα κι αν είναι- υπερνικώνται και ο άνθρωπος μπορεί να πραγματοποιήσει και τους πιο υψηλούς οραματισμούς του!
Με αυτές τις σύντομες σκέψεις, επιθυμούμε ως Εκκλησία Κύπρου να εκφράσουμε από κέντρου καρδίας τα συγχαρητήριά μας για την επιτυχημένη μέχρι τώρα άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία όλους αυτούς τους μήνες εργάστηκε μεθοδικά και προγραμματισμένα, έτσι ώστε να επιτευχθούν όλοι οι επιδιωκόμενοι στόχοι και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Η Εκκλησία μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει συμβάλλει με διάφορες εκδηλώσεις, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, στην παρουσίαση και την προβολή του πολιτισμού και της κουλτούρας της νήσου μας, καθώς και του πνευματικού πλούτου της Εκκλησίας μας, μέσα στα Ευρωπαϊκά δρώμενα, για να καταδείξει την ιστορικότητα, την πνευματικότητα και τον διαχρονικό πολιτισμό αυτού του νησιού. Να αποδείξει ότι η Κύπρος υπήρξε, μέσα στην Ιστορία, η Πύλη τού Χριστιανισμού της Ευρώπης, υπήρξε δια μέσου των αιώνων μια πηγή των Ευρωπαϊκών ιδεών και ότι σήμερα αποτελεί για την Ευρώπη μια ιστορική πρόκληση για εμπέδωση και εφαρμογή των αρχών, για τις οποίες ιδρύθηκε και αγωνίζεται.
Η σημερινή, λοιπόν, εκδήλωση δεν αποτελεί εξαίρεση. Η συνάντηση αυτή των Βυζαντινών Χορωδιών της Εκκλησίας μας, έχει ακριβώς ως στόχο να αναδείξει την πλούσια παράδοση της Εκκλησίας μας στη Βυζαντινή μουσική. Εκφράζουμε προς τούτο τις θερμές μας ευχαριστίες προς όλες τις χορωδίες που συμμετέχουν στη σημερινή Συναυλία: τη Χορωδία "Αγιοσοφίτες", τη Βυζαντινή Χορωδία Παγκύπριας Ένωσης Ιεροψαλτών "Ιωάννης Κουκουζέλης", τη Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, τη Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού "Ρωμανός ο Μελωδός", τη Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και το Χορό των Ιεροψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου "Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός".
Περαίνοντας, ευχόμαστε από μέσης καρδίας κάθε επιτυχία στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευόδωση των Υψηλών στόχων αυτής. Διαπύρως δε προσευχόμαστε, όπως αυτή αποφέρει τους προσδοκώμενους καρπούς, για το καλό ολόκληρου τού Κυπριακού λαού και όλων των λαών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως!
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
4 Νοεμβρίου 2012.
Στη Συναυλία συμμετείχαν και παρουσίασαν πλήθος εκλεκτών βυζαντινών ύμνων οι ακόλουθες βυζαντινές χορωδίες:
Α. Ο Χορός Ιεροψαλτών ΑΓΙΟΣΟΦΙΤΕΣ
Β. Η Βυζαντινή Χορωδία της Παγκύπριας Ένωσης Ιεροψαλτών «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ»
Γ. Η Βυζαντινή Χορωδία της Ι.Μ. Λεμεσού «ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ»
Δ. Ο Χορός Ιεροψαλτών της Ι.Μ. Τριμυθούντος
Ε. Ο Βυζαντινός Χορός της Ι.Μ. Κύκκου και
ΣΤ. Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ».
Πρωτοπρεσβύτερος Σάββας Χατζηιωνάς
Ακολουθεί ο χαιρετσιμός του Μακαριωτάτου: