Λευκωσία, 14 Οκτωβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 το επιστημονικό Συμπόσιο «Κύπρος – Μικρασία» εξ’αφορμής της συμπλήρωσης 90 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και το Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου στην κατάμεστη αίθουσα της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος της Εταιρείας, δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου, καλωσόρισε τους παρισταμένους, τονίζοντας τη βαρύνουσα σημασία του πρώτου Μικρασιατικού Συμποσίου στην Κύπρο και την ανάγκη συγγραφής του κεφαλαίου της έλευσης των Μικρασιατών προσφύγων στην Κύπρο το 1922. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, εκπαιδευτικός και λογοτέχνης, Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου αναφέρθηκε στην πλούσια δραστηριότητα του νεοϊδρυθέντος Συνδέσμου, ο οποίος προγραμματίζει για τον επόμενο μήνα μεγάλη έκθεση Μικρασιατικών κειμηλίων στο Βυζαντινό Μουσείο στη Λευκωσία. Ο πρέσβυς της Ελλάδος στην Κύπρο, Βασίλειος Παπαϊωάννου, δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το πρώτο αυτό Συμπόσιο, δηλώνοντας την αμέριστη στήριξη της Πρεσβείας σε σχετικές δράσεις των διοργανωτών. Τη σημασία της πρωτοβουλίας για τη θεματική ενός τέτοιου συμποσίου από τους διοργανωτές εξήρε και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Μάριος Μαυρονικόλας, ο οποίος τόνισε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Εταιρεία και τη διάθεσή του για περαιτέρω επιστημονικές συνέργειες. Τις από αρχαιοτάτων χρόνων στενές σχέσεις Κύπρου και Μικρασίας στη φιλοσοφία, ιστορία και θεολογία τόνισε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, κ. Νικηφόρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις μακρές σχέσεις της Ιεράς Μονής Κύκκου με τους Μικρασιατικούς πληθυσμούς, τις καραμανλίδικες εκδόσεις και τη διάδοση της τιμής της Παναγίας Κυκκωτίσης στο Μικρασιατικό κόσμο και κήρυξε τις εργασίες του Συμποσίου, τις οποίες παρακολούθησε μεγάλος αριθμός συνέδρων.
Δεκαπέντε ομιλητές ανέπτυξαν θεματικές σχετικές με τη μικρασιατική βυζαντινή καὶ μεταβυζαντινή τέχνη καὶ κειμήλια (Χ. Χοτζάκογλου Ιω. Ηλιάδης, Χρ. Χατζηχριστοδούλου), με αρχειακές μαρτυρίες, (Π. Παπαπολυβίου, Χ. Κυριακίδης, Δ. Ταλιαδώρος, Τ. Χατζηδημητρίου), μεσαιωνική ιστορία (Ν. Παταπίου), αγιολογία (Ν. Ορφανίδης), ιστορία (Ε. Ματθοπούλου, Αν. Χάματσου, Ἀρχιεπίσκοπος Ἀρμενίων Κύπρου, κ. Βαρουζιάν), φιλοσοφία (Κλ. Ιωαννίδης), προφορικές μαρτυρίες (Χρ. Αριστείδου). Τις εργασίες συντόνισαν οι δρ Ελευθέριος Αντωνίου, Καθ. Δημ. Τριανταφυλλόπουλος και η Επισκέπτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ευαγγ. Μπαλντά, η οποία συνόψισε και τα συμπεράσματα του Συμποσίου.
Το Συμπόσιο, το οποίο είχε ενταχθεί στις εκδηλώσεις της Προεδρίας της Κύπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πλαισιώθηκε από μουσική εκδήλωση με μικρασιατικούς σκοπούς και τραγούδια και ενισχύθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, από την Πρεσβεία της Ελλάδος, τον ΚΟΤ και τα Αρτοποιεία Ζορπά.