Την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012, στις 6:00 μ.μ., ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αγίου Φωκά στην Αθηένου.
Στην ακολουθία παρέστη και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος κατάγεται από την κοινότητα Αθηένου.
Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού έγινε λιτάνευση της εικόνας και του ιερού λειψάνου του Αγίου Φωκά. Πλήθος πιστών συνάχθηκε για να πανηγυρίσει την εορτή του Αγίου και να ζητήσει τη χάρη και την ευλογία του Θεού, με τις πρεσβείες του Ιερομάρτυρα Φωκά επισκόπου Σινώπης.
Ο επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος απευθυνόμενος προς τους πιστούς που συνέρευσαν στην εορτή του Αγίου Φωκά μίλησε για τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου και κατόπιν ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα, τους Ιερείς και την εκκλησιαστική επιτροπή για την πρόσκληση να προστεί του πανηγυρικού Εσπερινού.
Αναφερόμενος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, στον Ιερομάρτυρα Φωκά, τόνισε την αξία των αγίων της Εκκλησίας μας και το διαχρονικό παράδειγμα του Αγίου Ιερομάρτυρα Φωκά, ο οποίος παιδιόθεν αγάπησε τον Χριστό, έμαθε τα ιερά γράμματα με την προτροπή και τη φροντίδα των γονέων του, κήρυξε τον Χριστό και το ιερό Ευαγγέλιο, αξιώθηκε να υπηρετήσει το λαό του Θεό ως ποιμένας και διδάσκαλος, από τη θέση του επισκόπου Σινώπης και τέλος σφράγισε με μαρτυρικό θάνατο την επίγεια ζωή του και την αγάπη του στο Χριστό και την Εκκλησία.
Με πύρινο λουτρό, στο οποίο των έβαλαν οι διώκτες, έφθασε μέχρι το μαρτύριο ο άγιος Φωκάς και έδωσε την καλή ομολογία ενώπιον των διωκτών του Χριστού.
Η παρρησία του προς τον Θεό τον αξίωσε με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος να γίνει συγκάτοικος των αγγέλων και αντίπαλος των δαιμόνων. Επίσης, καταξιώθηκε να επιτελεί πολλά θαύματα προς παρηγορία των ανθρώπων. Οι πιστοί μέσα στους αιώνες τον τιμούν και τον θεωρούν δυνατό και σταθερό πρεσβευτή τους στο θρόνο του Θεού.
Το δοξαστικό των εσπερίων ακριβώς αυτή την ομολογία των πιστών διδάσκει:
"Εκ βρέφους εγένου του Κυρίου εραστής, Φωκά παμμακάριστε, Ιερομάρτυς Χριστού, το γαρ όπλον του Σταυρού επ\' ώμων αράμενος, ακλινώς επορεύθης την οδόν της σωτηρίας, δι\' ης των Αγγέλων συνέστιος γέγονας, δαιμόνων αντίπαλος, και του κόσμού πρεσβευτής ώφθης διαπρύσιος".
Ολοκληρώνοντας την ομιλία ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχήθηκε, και κάλεσε και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο και όλους τους Ιερείς να εύχονται, του χρόνου τέτοια μέρα να είναι πάλι όλοι μαζί στην πανήγυρη του Αγίου Φωκά, αλλά να έρχεται στην Αθηένου από το δρόμο της Άσσιας, της Βατυλής, της Λύσης, της Κοντές, από τον όμορφο κάμπο της Μεσαορίας.
Το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου, τελέστηκε στον ίδιο πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Φωκά Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Πανιερωτάτους Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιο και Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα.
******************************************************************************
Ο βίος του Αγίου Φωκά (εορτάζει την 22α Σεπτεμβρίου)
Υιός του ναυπηγού Παμφίλου και της Μαρίας, από τη Σινώπη του Πόντου. Έλαβε από πολύ νεαρή ηλικία χριστιανική αγωγή και διακρίθηκε για τα πνευματικά του χαρίσματα και το ηθικό του ανάστημα.
Αναδείχθηκε Επίσκοπος Σινώπης και ευτύχησε να έχει το χάρισμα της επιτέλεσης θαυμάτων στο όνομα του Τριαδικού Θεού.
Ανέπτυξε έντονη ιεραποστολική δραστηριότητα στην περιοχή της Επισκοπής του, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο σε κάποιους φανατικούς ειδωλολάτρες. Πράγματι, ο Έπαρχος Αφρικανός, διέταξε την σύλληψή του και τον έριξαν σε καυτό λουτρό, όπου και παρέδωσε το πνεύμα του, επί των χρόνων του αυτοκράτορος Τραϊανού 98-117 μ. Χ.
Απο το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας