«Αν ζούσε ο Μακάριος θα απέρριπτε τελικά και την Ομοσπονδία που αποδέχθηκε»
Την θέση ότι «ο Μακάριος αν ζούσε λίγο ακόμη, θα απέρριπτε τελικά και την ομοσπονδία που αποδέχτηκε», διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ σε ερώτηση δημοσιογράφων, μετά το πέρας του Τρισαγίου στο μνημείο ηρώων της κοινότητας Στατός - Άγιος Φώτιος. «Θα την έπαιρνε πίσω», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος την τελευταία ομιλία του Εθνάρχη Μακαρίου στον Προμαχώνα (20 Ιουλίου 1977), που είχε διαβλέψει την τουρκική αδιαλλαξία.
Μιλώντας στο Στατό – Άγιο Φώτιο μετά το πέρας του μνημοσύνου των ηρώων της κοινότητας, στο οποίο προέστη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος Β΄ δήλωσε ότι «η Ομοσπονδία Μακαρίου δεν έχει καμία σχέση με την Ομοσπονδία για την οποία συζητούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Με βάση τη συμφωνία κορυφής του 1977, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επεδίωκε την ελεύθερη εγκατάσταση, διακίνηση και το δικαίωμα περιουσίας σε όλη την επικράτεια».
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είπε ακόμη ότι «τότε δεν υπήρχαν έποικοι και ο Μακάριος ποτέ δε μίλησε για διπεριφερειακή ομοσπονδία». Συνεχίζοντας, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ότι «η Ομοσπονδία που συμφώνησε ο Μακάριος ήταν δικοινοτική, και όπως έλεγε και δημόσια, ο ίδιος προτιμούσε μια πολυπεριφερειακή Ομοσπονδία. Καμία σχέση δεν έχει εκείνο που επιθυμούσε ο Μακάριος με αυτό που συζητούν σήμερα».
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ σημείωσε «αν ζούσε σήμερα ο Μακάριος, η συμβουλή που θα έδινε θα ήταν η Κύπρος να είναι όπως οι άλλες χώρες της Ε.Ε., επανατοποθετώντας το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής. Θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα της σωστής λύσης, ότι δηλαδή η Ε/Κ πλευρά δε ζητά τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο από τα σπίτια μας και τους τάφους των προγόνων μας» κατέληξε ο Μακαριώτατος.
Πηγή ενημέρωσης: ΚΥΠΕ, Δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Λαζάρου
O Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, την Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στην κοινότητα Στατός – Άγιος Φώτιος, στην Πάφο.
Κατόπιν, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος προέστη του ετήσιου μνημοσύνου των ηρώων της κοινότητας, που έπεσαν υπέρ της Κυπριακής Ελευθερίας, Κωστάκη Π. Σαββίδη και Φίλιππου Ι. Κρητιώτη.
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής «η Κυπριακή Πολιτεία τιμά όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας του λαού μας. Τιμά όσους αντιστάθηκαν ενάντια στον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή, μνημονεύει τους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους και θυμάται και αγωνίζεται για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και για την επανένωση της πατρίδας μας».
Αναφερόμενος στους τιμώμενους ήρωες, είπε χαρακτηριστικά «ο Κωστάκης Σαββίδης (19 χρονών) έπεσε ηρωικώς μαχόμενος στις μάχες της Αγλαντζιάς εναντίον των Τούρκων στις 16 Αυγούστου 1974». Ενώ ο Φίλιππος Κρητιώτης (19 χρονών) «με την εκδήλωση του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 1974, βρισκόταν με κανονική άδεια στο χωριό του, το Στατό. Στην προσπάθειά του να μεταβεί στη μονάδα του, συλλαμβάνεται από τους πραξικοπηματίες στη Λεμεσό, οι οποίοι στις 16 Ιουλίου 1974 τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ, αφού πρώτα τον κακοποίησαν άγρια μαζί με άλλους τρείς άνδρες του εφεδρικού σώματος».
Ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε την αμετάθετη δέσμευση «Ούτε η διαιώνιση του στάτους κβο, ούτε η νομιμοποίηση των τετελεσμένων, ούτε η διχοτόμηση μπορούν ποτέ να αποτελέσουν τη λύση. Πρώτοι εμείς επειγόμαστε για λύση στο Κυπριακό. Πρώτοι εμείς θέλουμε τον άμεσο τερματισμό της τραγωδίας του τόπου μας, την επανένωση του λαού και της χώρας μας, την κατοχύρωση της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό όμως επ\' ουδενί σημαίνει οτι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε λύση και για απεμπόληση των συμφωνημένων αρχών λύσης του Κυπριακού».
Κατέληξε ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενότητας. «Ο τόπος μας σήμερα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και σ\' ό,τι αφορά το εθνικό μας πρόβλημα και σ\' ό,τι αφορά την οικονομία. Απαραίτητη προϋπόθεση να ξεπεράσουμε με επιτυχία τις δύσκολες ώρες και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών είναι η ενότητα όλων. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες κανένας δεν περισσεύει, η ενότητα όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων είναι επιβεβλημένη».
Η ημέρα μνήνης των ηρώων της κοινότητας Στατός – Άγιος Φώτιος, στην Πάφο, ολοκληρώθηκε με Τρισάγιο, που τέλεσε ο Μακαριώτατος στο Μνημείο, το οποίο βρίσκεται στην αυλή της Εκκλησίας, και κατάθεση στεφάνων.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.