Σήμερα είναι η απόδοση της εορτής του Πάσχα, δηλ. ολοκληρώνονται οι 40 ημέρες από την Ανάσταση του Κυρίου. Τιμάται επίσης η μνήμη του μάρτυρος Θαλλελαίου και εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας.
Για μια ακόμη φορά, κατά το παρόν εκκλησιαστικό έτος, συμπληρώνεται ο κύκλος των σαράντα ημερών της Ανάστασης και γίνεται η απόδοση-ολοκλήρωση, όπως ονομάζεται, της εορτής του Πάσχα. Βέβαια, κάθε Σάββατο απόγευμα με τον Εσπερινό, και κάθε Κυριακή με τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, οι Χριστιανοί ζουν διαρκώς το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού.
Ο Άγιος Θαλλέλαιος έζησε στα χρόνια του βασιλέως Νουμεριανού και καταγόταν από το Λίβανο της Φοινίκης.
Σπούδασε ιατρική και διακονούσε με αγάπη, υπομονή και φιλανθρωπία τον πάσχοντα συνάνθρωπό του. Καταγγέλθηκε στον άρχοντα Θεόδωρο για την χριστιανική του ιδιότητα και τον κάλεσε προσωπικά ο ίδιος να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Άγιος αντιστάθηκε με απαράμιλλη παρρησία και πίστη στον Αναστημένο Κύριο. Αποτέλεσμα ήταν να συρθεί στο μαρτύριο. Δέχθηκε με ανδρεία πολλά και φρικτά βασανιστήρια. Τέλος, αφού τον κρέμασαν, κι ενώ πίστευαν πως είχε ξεψυχήσει, εκείνος ζούσε δοξολογώντας τον Τριαδικό Θεό.
Οι δήμιοι, Αλέξανδρος και Αστέριος, βλέποντας το θαύμα, πίστεψαν και οι ίδιοι στο Χριστό, με αποτέλεσμα ο ηγεμόνας να τους βασανίσει μέχρι μαρτυρικού θανάτου για την χριστιανική τους ομολογία.
Στη συνέχεια, ο ειδωλολάτρης ηγεμόνας αποφάσισε να πάει ο ίδιος να βασανίσει τον άγιο Θαλλέλαιο, αλλά αμέσως κόλλησε το σώμα του στο θρόνο και αδυνατούσε να σηκωθεί. Τότε ο Άγιος τον λυπήθηκε και προσευχήθηκε για αυτόν.
Με το θαύμα αυτό πολλοί έλληνες πίστεψαν στον αληθινό Θεό και αποστράφηκαν τα είδωλα. Ο δε ηγεμόνας, με αλαζονεία και ζηλοφθονία παρέμεινε στην απιστία του. Διέταξε τότε να ρίξουν τον Άγιο στη θάλασσα, διεσώθη όμως, και στη συνέχεια τον έριξαν στα άγρια θηρία με το ίδιο αποτέλεσμα.
Τέλος, τον αποκεφάλισαν και έτσι έλαβε το στεφάνι της δόξης του Θεανθρώπου, αρχηγού της ζωής και του θανάτου.
Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου