Στις 28 Μαΐου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρα Ευτυχίου Επισκόπου Μελιτινής και, με την ευκαιρία αυτή, πανηγυρίζει το μικρό φερώνυμο εκκλησάκι, που βρίσκεται στην οδό Αρσινόης, πάροδος Λήδρας, στην Παλαιά Λευκωσία. Το εκκλησάκι αυτό ανήκει στην ενορία Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Τρυπιώτη.
Εφέτος η εορτή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28 Μαΐου και το πρωί της 29ης Μαΐου 2012. Το απόγευμα της Δευτέρας, 28 Μαΐου, τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός και. το πρωί της Τρίτης, 29 Μαΐου, τελέστηκε ο Ορθρος και η Θεία Λειτουργία. Των Ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Ο Θεοφιλέστατος, σε ομιλία του κατά τον Εσπερινό, αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Ιερομάρτυρος Ευτυχίου Επισκόπου Μελιτινής, καθώς και στην ιστορία του μικρού ναού. Το ναΐδριο οικοδόμησαν οι μακαριστοί Ευτυχία και ο σύζυγός της Διονύσιος, στο σημείο όπου οι παλαιότεροι Λευκωσιάτες θυμούνται ένα μικρό προσκυνητάρι του Αγίου Ευτυχίου. Η μακαριστή Ευτυχία ήταν θεία της κ. Νιόβης Λιβέρα, η οποία φροντίζει σήμερα το εκκλησάκι, το οποίο βρίσκεται στην αυλή της οικίας της. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι για τη ζωή των χριστιανών η ύπαρξη ενός Ναού, ενός Θυσιαστηρίου, ανεξάρτητα από το μέγεθός του και, ασφαλώς, πόσο μεγαλύτερη είναι η ευλογία και η χάρη του Θεού, όταν αυτό λειτουργείται για τη δόξα του Θεού και την ωφέλεια των πιστών.
Ο Μεσαορίας Γρηγόριος μίλησε και κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, οπότε και αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Ευτυχίου και στα χαρίσματα που λαμβάνει ο Χριστιανός από το Πανάγιο Πνεύμα. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη χαρά που διακατείχε τους Αποστόλους, κατά την Ανάληψη του Κυρίου, ένεκα της επαγγελίας και της προσδοκίας για την έλευση του Παρακλήτου Πνεύματος και την ευλογία, με την οποία τους σφράγισε ο Κύριος, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι Αυτός είναι ο Λυτρωτής του κόσμου.
Κατά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκαν, επίσης, τα ιερά μνημόσυνα των κτιτόρων του Ναού, καθώς και του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και όλων όσων τελειώθηκαν κατά το Μάϊο του 1453 στην Επτάλοφον Πόλιν, την Κωνσταντινούπολη.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας