Από τον περασμένο χρόνο με Πατριαρχικές Επιστολές, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, προσκάλεσε τους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών να συμμετάσχουν, δι’εκπροσώπων, στο πανίερο γεγονός της προπαρασκευής και του καθιαγιασμού της νέας ποσότητας Αγίου Μύρου, στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2012.
H Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος ενημέρωσε, με επιστολή, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη ότι την Εκκλησία της Κύπρου και τον ίδιο, θα εκπροσωπούσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Το Σάββατο του Λαζάρου, 7 Απριλίου 2012, ο Θεοφιλέστατος με ομάδα τεσσάρων προσκυνητών έφθασαν στη Βασιλεύουσα και την Κυριακή των Βαίων, εκκλησιάστηκαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία χοροστάτησαν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, παρεπιδημούντες ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου και ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Κατά τη διάρκεια του Όρθρου ( στο «Πάσα Πνοή»), ο Οικουμενικός Πατριάρχης, διάβασε την ειδική ευχή των Βαίων και κατόπιν, με την ευχή «Καλή Ανάσταση», διένειμε άνθη στους συγχοροστατούντες Ιεράρχες, σε ανάμνηση του γεγονότος της Εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα.
Μετά τη Δοξολογία, ο Παναγιώτατος και αφού κλήθηκαν ενώπιόν του, οι Μυρεψοί, διάβασε ειδική ευχή και τους έδωσε την Πατριαρχική Ευλογία. Οι Μυρεψοί είναι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι αναλαμβάνουν με ιεροπρέπεια το έργο της φροντίδας παρασκευής, της ευθύνης της έμψησης και ορθής δοσολογίας των διαφόρων υλικών, στερεών και υγρών, που αποτελούν το Άγιο Μύρο, το οποίο χρησιμοποιείται για τις ποιμαντικές ανάγκες των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατρίαρχης δέχθηκε το Θεοφιλέστατο και τη συνοδεία του στην Αίθουσα του Θρόνου, μετά δε το γεύμα, κάλεσε σε ξεχωριστή ακρόαση τον Θεοφιλέστατο στο Πατριαρχικό Γραφείο.
Κατά τη συνάντηση ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο και του μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, των μελών της Ιεράς Συνόδου, καθώς επίσης του κλήρου και του λαού της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Παναγιώτατος, επέδειξε, όπως πάντα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ποιμαντικό έργο που επιτελείται, σε όλους τους τομείς, από μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου, για την πρόοδο και προκοπή του ποιμνίου της.
Το απόγευμα της Κυριακής των Βαίων, κατά την Ακολουθία του Νυμφίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας και η ομάδα των προσκυνητών εκκλησιάστηκαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο τέλος δε, κατόπιν προσκλήσεως του Παναγιωτάτου, είχαν συνάντηση μαζί του.
Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, 9 Απριλίου 2012, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, όπως και τις δύο επόμενες ημέρες εκκλησιάστηκε, κατά τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου ο Παναγιώτατος χοροστάτησε από το Παραθρόνιο.
Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, μετά την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, όλοι οι παρευρισκόμενοι ιεράρχες, αντιπρόσωποι Εκκλησιών και ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, με προεξάρχοντα τον Παναγιώτατο, πορεύθηκαν προς το Μυροφυλάκιο, το οποίο βρίσκεται στα βορειοδυτικά της αυλής του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου. Η τελετή ξεκίνησε με Αγιασμό, που τέλεσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, παρουσία των ιεραρχών, του κλήρου και του λαού. Οι Μυρεψοί βρίσκονταν στη θέση τους, δίπλα απο τούς λέβητες με τα διάφορα εύοσμα υλικά παρασκευής του Αγίου Μύρου.
Μετά την ολοκλήρωση του Αγιασμού και της ειδικής ευχής, που διάβασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, έγινε η απόλυση της Ακολουθίας του Αγιασμού και ο Πατριάρχης ράντισε τους λέβητες με Αγιασμό. Ακολούθως, έριξε σταυροειδώς, στα μεγάλα δοχεία παρασκευής του Μύρου, ποσότητα ελαίου, κρασιού και ροδοπέταλα. Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ο Πατριάρχης άναψε τη φωτιά στους λέβητες με το δικηροτρίκηρο. Από τη στιγμή εκείνη ξεκίνησε η έμψηση των διαφόρων υλικών παρασκευής του Αγίου Μύρου.
Στη συνέχεια, πρώτος ο Πατριάρχης και κατά τάξη οι Ιεράρχες ανέγνωσαν Ευαγγελικές Περικοπές, αρχίζοντας από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο.
Τα απογεύματα της Μεγάλης Δευτέρας και της Μεγάλης Τρίτης, κατόπιν πατριαρχικής ευλογίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας χοροστάτησε, κατά την ακολουθία του Νυμφίου, στον Καθεδρικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, στην περιοχή Σταυροδρομίου, στο Πέραν.
Το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, 10 Απριλίου, μετά την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε στον Νάρθηκα του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Ιερά Παράκληση ενώπιον της Εικόνας της Θεοτόκου με την χαρακτηριστική επωνυμία «Η ελπίς των απηλπισμένων». Κατά τη διάρκεια της δεήσεως μνημονεύτηκαν τα ονόματα των Προκαθημένων, των ιεραρχών, των κληρικών και λαικών που βοήθησαν ή προσέφεραν υλικά και χρήματα για την ετοιμασία και παρασκευή της νέας ποσότητας του Αγίου Μύρου.
Μετά την απόλυση της ιεράς Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο, επαναλήφθηκε στο Μυροφυλάκιο, από τον Πατριάρχη και τους ιεράρχες, το ίδιο τελετουργικό, όπως και το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας. Κατά την επανάληψη της διαδικασίας μετά την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Τετάρτης, ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των Ευαγγελίων, με περικοπή από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον.
Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό, το ιερό Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012, πραγματοποιήθηκε στο Πατριαρχικὀ Παρεκκλήσιο του Απ. Ανδρέα, ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης (Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος), όπου ο Παναγιώτατος και οι Αρχιερείς περιεβλήθηκαν άπασαν την Αρχιερατικήν στολήν. Μετά την ολοκλήρωση του Όρθρου, οι Ιεράρχες εισήλθαν εν πομπή, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου, στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, για τον Εσπερινό μετά Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου και τον καθαγιασμό της νέας ποσότητας του Αγίου Μύρου.
Στην Πατριαρχική Πομπή προηγούντο ο Τίμιος Σταυρός με τα Εξαπτέρυγα και ακολουθούσαν οι Πατριαρχικοί Χοροί, ο Μέγας Πριμικήριος, δύο Εξωτερικοί Διακόνοι με τα Διακονικά Εξαπτέρυγα, εικοσιτέσσερις Αρχιμανδρίτες και Ιερομόναχοι, κρατούντες ανά δύο, μεγάλους ασημένιους αμφορείς γεμάτους με νέο Μύρο, οι Αρχιδιάκονοι των Ιερών Μητροπόλεων Χαλκηδόνος, Δέρκων και Πρoικοννήσου με θυμιαστήρια και δικηροτρίκηρα, οι Συνοδικοί Αρχιερείς, καθώς επίσης οι Ιεράρχες εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, κρατούντες, ανά δύο, μικρά ασημένια δοχεία γεμάτα με νέο Μύρο, τα οποία προσέφερε στον κάθε Ιεράρχη ο ίδιος ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης. Την πομπή, ακολουθούσαν ο Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας κ. Λέων με το Μητροπολίτη Εσθονίας κ. Στέφανο φέροντες αλαβάστρινα δοχεία, ο μεν Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας με Προηγιασμένο Μύρο, ο δε Μητροπολίτης Εσθονίας με νέο Μύρο, το οποίο δεν είχε ακόμα καθαγιασθεί. Ακολουθούσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με μικρή Μυροθήκη, ανά χείρας, περιστοιχισμένος από τον Πρωτοσυγκελλεύοντα, τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου και τους τέσσερις Πατριαρχικούς Διακόνους.
Τα δώδεκα ασημένια δοχεία με το νέο Μύρο τοποθετήθηκαν έξω από το Ιερό Βήμα, μπροστά από το εικονοστάσιο, ενώ τα μικρά δοχεία, που έφεραν οι Αρχιερείς τοποθετήθηκαν σε μικρή ειδική Τράπεζα, πίσω από την Αγία Τράπεζα. Τα δύο αλαβάστρινα δοχεία τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα.
Στη Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εισόδου, οι Ιερείς μετέφεραν τα ασημένια δοχεία με το νέο Μύρο μέσα στο Ιερό Βήμα, όπου τελέσθηκε η Ιερά Ακολουθία του Καθαγιασμού του Αγίου Μύρου. Μετά το πέρας της Ακολουθίας αυτής, συνεχίσθηκε η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Μετά την Απόλυση, το Άγιο Μύρο μεταφέρθηκε, εν λιτανεία, στο Μυροφυλάκιο του Πατριαρχείου, προς φύλαξη.
Ακολούθως, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανήλθε στον εξώστη του Πατριαρχικού Μεγάρου, από όπου και ευλόγησε τους πιστούς, οι οποίοι είχαν κατακλύσει το προαύλιο του Πατριαρχείου.
Πέτρος Μαυρίδης