Δημοσιογραφική διάσκεψη, 28 Μαρτίου 2012, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή
Την διαβεβαίωση ότι η Εκκλησία δεν θα υποστείλει τη σημαία, αντίθετα θα συνεχίσει να βρίσκεται στις αγωνιστικές επάλξεις, πιστή στο καθήκον, για την εξακρίβωση της ζωής και του τελευταίου αγνοουμένου, καθώς και για την απόδοση δικαιοσύνης σε αυτό το μαρτυρικό τόπο, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, με την ευκαιρία του 28ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων.
Ο Μακαριώτατος τόνισε πως «38 χρόνια μετά την εισβολή το καθαρά ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων μας δεν έχει οδηγηθεί ακόμα προς τη λύση του».
«Ως Εκκλησία», ανέφερε, «θεωρούμε το πρόβλημα των αγνοουμένων ως ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρχών και καλούμε τις κατοχικές δυνάμεις να συνεργαστούν ειλικρινά με τους αρμόδιους φορείς και τα Ηνωμένα Έθνη, για την επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων μας».
Ευχήθηκε, τέλος, όπως ο Κύριος δίνει δύναμη και παρηγοριά στους συγγενείς των αγνοουμένων και όπως το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα οδηγηθεί σύντομα στην επίλυση του.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εφετινών εκδηλώσεων, ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής του Ιδρύματος Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων Δήμος Θωμά είπε ότι στα πλαίσια του φετινού 28ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, από τις 26 Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, που στόχο έχουν την ενημέρωση γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων και την ανθρωπιστική ανάγκη επίλυσης του.
Όπως είπε ο κ. Θωμά, την Πέμπτη 29 Μαρτίου θα γίνει συνάντηση με ξένους ανταποκριτές δημοσιογράφους στη Λευκωσία και ακολούθως αντιπροσωπείες από συγγενείς Αγνοουμένων, θα επιδώσουν υπομνήματα σε πρεσβείες ξένων κρατών στη Λευκωσία.
Προγραμματίζονται, επίσης, συναντήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο αγγλικό Κοινοβούλιο, ενώ θα πραγματοποιηθεί σειρά διαβημάτων προς αρμόδιους φορείς και παράγοντες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σχετίζονται με θέματα ακούσιων εξαφανίσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Επιπλέον, την Κυριακή 1η Απριλίου θα αναγνωσθεί αρχιεπισκοπική εγκύκλιος σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Κύπρου, για το θέμα των αγνοουμένων και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα γίνουν ενδοσχολικές εκδηλώσεις για το θέμα των αγνοουμένων.
Λουκάς Α. Παναγιώτου
29 Μαρτίου 2012
**********************************
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗ΄ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΓΑΠΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ
28 Μαρτίου 2012
Αγαπητοί μας,
Η σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη έχει ως στόχο της να προβάλει, μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, προς το λαό μας τον εικοστό όγδοο (ΚΗ΄) Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων, που θα διεξαχθεί την Κυριακή, 1η Απριλίου 2012, καθώς και τις σχετικές εκδηλώσεις, που θα γίνουν μέσα στα πλαίσια του Μαραθωνίου.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την προθυμία σας να ανταποκριθείτε στην πρόσκλησή μας. Η παρουσία σας εδώ αποδεικνύει το ενδιαφέρον σας για το μεγάλο αυτό ανθρωπιστικό πρόβλημα της διακρίβωσης της ζωής όλων των Αγνοουμένων μας, και συμβάλει στην περαιτέρω προβολή του.
Τριανταοκτώ σχεδόν χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 στη νήσο μας, δυστυχώς, το καθαρά ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων μας δεν έχει οδηγηθεί ακόμη προς τη λύση του. Ως Εκκλησία, αλλά και μεις προσωπικά, θεωρούμε το πρόβλημα των αγνοουμένων ως ζήτημα σεβασμού βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρχών και καλούμε τις κατοχικές δυνάμεις να συνεργασθούν ειλικρινά με τους αρμόδιους φορείς και τα Ηνωμένα Έθνη για την επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων μας.
Επ’ ευκαιρία, του φετινού Μαραθωνίου τιμούμε την Αθλητική Ομοσπονδία, Κέντρο Νεότητος Επαρχίας Λεμεσού (Α.Ο.Κ.Ν.Ε.Λ.) καθώς και όλους τους πρωτεργάτες του Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, αγαπητούς μας Άλβη Κωνσταντινίδη, Ανδρέα Ευμείδη, Ανδρέα Σωκράτους, Νεοκλή Θωμά, Τάκη Χριστοφίδη και Τάκη Χριστοφόρου, για την ενεργό συμβολή τους τόσο στη διοργάνωση του πρώτου Μαραθωνίου Αγάπης όσο και για την όλη προσφορά τους στην προβολή του προβλήματος των Αγνοουμένων μας.
Αναφέρουμε ότι οι τιμώμενοι, τον Ιούλιο του 1983 έλαβαν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν τον πρώτο Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων από τη Λεμεσό στη Λευκωσία και να δείξουν, με αυτόν τον τρόπο, την έμπρακτη υποστήριξή τους προς τις οικογένειες των αγνοουμένων μας και να προβάλουν το πρόβλημα αυτό.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων έχει γίνει πλέον θεσμός με στόχο αφ’ ενός μεν να κρατηθεί ζωντανή η θύμηση όλων μας στο πρόβλημα των Αγνοουμένων μας, και αφ’ ετέρου να δοθούν όσο γίνεται πιο έντονα τα σωστά μηνύματα στο διεθνή χώρο για την ανάγκη τερματισμού της κατοχής και της παραβίασης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας.
Ως Εκκλησία διακηρύσσουμε ότι δεν θα υποστείλουμε τη σημαία. Αντίθετα, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στις αγωνιστικές επάλξεις και πιστοί στο καθήκον για την εξακρίβωση της ζωής και του τελευταίου Αγνοούμενού μας, καθώς και για την απόδοση δικαιοσύνης σ’ αυτόν τον μαρτυρικό τόπο.
Ευχόμαστε όπως ο Κύριος δίνει δύναμη και παρηγοριά στους συγγενείς των Αγνοουμένων και όπως το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα των Αγνοουμένων μας οδηγηθεί σύντομα στην επίλυσή του. Ευχαριστούμε.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
28 Μαρτίου 2012.