Εγκάρδια και θερμότατη υποδοχή επεφύλαξε ο Μητροπολίτης Κίτιου κ. Χρυσόστομος, οι βουλευτές της επαρχίας, οι αρχές και εξουσίες της περιοχής, οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων της πόλης, ο κλήρος και ο θεοσεβής λαός της Λάρνακος στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τη Συνοδεία του, οι οποίοι έφθασαν το πρωί στην πόλη, συνοδευόμενοι από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Μητροπολίτη Μόρφου, και τους Επισκόπους Καρπασίας και Μεσαορίας.
Στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα καθώς και το Τάγμα Οδοιπόρων Αγάπης και στη συνέχεια εψάλλει Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προϊσταμένου του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.
«Με αισθήματα μεγάλης χαράς και εγκαρδιότητας, με βαθύτατο σεβασμό και ανυπόκριτη και ειλικρινή αγάπη, σας υποδεχόμαστε στη Μητρόπολή μας», τόνισε στην προσφώνησή του, ο Μητροπολίτης Κιτίου, για να υπογραμμίσει ακολούθως: «σας καλωσορίζουμε στη Λάρνακα, τη νέα Βηθανία, τη δεύτερη πατρίδα του Αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού, Λαζάρου του τετραημέρου, τον οποίον τόσο τιμά, σέβεται και υπεραγαπά ο ευσεβής λαός μας».
«Τη μεγάλη χαρά μας από την επίσκεψη και ιεραποδημία στη πατρίδα μας, τη νήσο των αγίων και των μαρτύρων, επισκιάζει η αδυναμία μας, να σας ξεναγήσουμε στον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτου της αγιοτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και στα άλλα μοναστήρια και εκκλησίες μας στη Βόρεια Κύπρο, τα οποία για 38 τώρα χρόνια καταπατεί και συλεί με τη βία των όπλων, ο Τουρκικός κατοχικός στρατός. Η θλίψη, ο πόνος και η λύπη μας όσο περνά ο χρόνος μεγαλώνουν, γιατί βλέπουμε όλα αυτά τα μνημεία της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής μας, μα και της παγκόσμιας κληρονομιάς, να δέχονται απροστάτευτα τη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα την καταστροφή και την εξαφάνιση», σημείωσε.
Ο Κιτίου Χρυσόστομος μίλησε και για τις συνέπειες της κατοχής, τους πρόσφυγες, αλλά και τους συγγενείς των αγνοουμένων, την «πιο τραγική πτυχή του δράματος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν ζητούμε και δεν απαιτούμε τίποτε περισσότερο απ\' ότι μας ανήκει και ότι το δίκαιο επιτάσσει», υποστήριξε ο Πανιερώτατος, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «επιθυμούμε μια ειρηνική Κύπρο, χωρίς στρατούς κατοχής και κατοχικά στρατεύματα. Μια Κύπρο, στην οποία θα εφαρμόζονται πλήρως και χωρίς εξαιρέσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα και ό,τι το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο προβλέπει».
Τέλος, ο Μητροπολίτης Κιτίου κάλεσε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων να προσευχηθεί «μπροστά στον Πανάγιο Τάφο, στον φρικτό Γολγοθά και στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ, για το λαό μας, για την ελευθερία και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στη Κύπρο μας, για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και την επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες».
Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, αφού ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Κιτίου για την «ένθερμο υποδοχή» ανέφερε ότι «πέραν των άλλων ιστορικών δεσμών, των συνδεόντων το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, φρουρόν των Αγίων Τόπων, μετά της ιστορικής Μητροπόλεως Κιτίου, συνδέει τας δύο Εκκλησίας Ημών, την των Ιεροσολύμων και της Μητροπόλεως Κιτίου, το πρόσωπον του Αγίου Λαζάρου, φίλου του Χριστού, τον οποίον ο Κύριος τετραήμερον ανέστησεν, πιστούμενος την κοινήν ανάστασιν προ του πάθους Αυτού».
«Η Ιερά Μητρόπολις Κιτίου είναι εμπεπιστευμένη τον τάφον του Αγίου Λαζάρου, εις τον οποίον ενεταφιάσθη μετά τον δεύτερον θάνατον και την έξοδον αυτού προς την αιωνιότητα εν αναμονή της καθολικής αναστάσεως. Φυλάσσει ωσαύτως τον απαράμιλλου κάλλους ιερόν ναόν προς τιμήν αυτού ως κέντρον ενοριακόν και έδραν και εστίαν και πηγήν αγιασμού δια την προσευχή και λατρείαν και εφαλτήριον δια ποικίλας εκκλησιαστικάς, ενοριακάς, κοινωνικάς και πολιτιστικάς εκδηλώσεις», πρόσθεσε.
Τέλος, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων ευχήθηκε στον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό της Μητροπόλεως Κιτίου «την φωτιστικήν και ενισχυτικήν ενέργειαν και χάριν και ευλογίαν του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου του Αναστάντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού δι\' αύξησιν και πρόοδον εν έργοις αγαθοίς χάριν του αγαθού του κοινωνικού συνόλου και σύμπαντος του Κυπριακού Ελληνισμού».
Ακολούθως, εν πομπή ανήλθαν στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, όπου κλήρος, πλήθος κόσμου και μαθητές υπέβαλαν τα σέβη τους και έλαβαν τις ευλογίες του Πατριάρχη Θεοφίλου.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και της συνοδείας του, από το Μητροπολίτη Κιτίου, στον ιερό ναό του Αγίου Λαζάρου, όπου προσκύνησαν τα λείψανα αλλά και τον τάφο του Αγίου, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα εκθέματα και τα κειμήλια της εκκλησίας που φιλοξενούνται στο παρακείμενο του ναού Μουσείο.
Το μεσημέρι, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος παρέθεσε γεύμα σε παραλιακό ξενοδοχείο της πόλεως προς τιμήν του Υψηλού μας Επισκέπτη.
Το απόγευμα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μετέβη και προσκύνησε στον περικαλλή και ιστορικό ναό της Παναγίας Αγγελόκτιστης στο Κίτιο. Εκεί τον υποδέχτηκαν οι Ιερείς της περιοχής και πλήθος Χριστιανών. Στην είσοδο του προαύλιου χώρου τον προσφώνησε ο Κοινοτάρχης Κιτίου ενώ στον ναό τον προσφώνησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος και ο εφημέριος του ναού, ο οποίος του πρόσφερε σε εικόνα το ψηφιδωτό της κόγχης του ιερού βήματος, το οποίο παρουσιάζει την Υπεραγία Θεοτόκο εν μέσω των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ..
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στην πνευματική ενότητα και σύνδεσμο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με την Εκκλησία της Κύπρου και ιδιαίτερα με την Μητρόπολη Κιτίου, αφού πρώτος Ποιμενάρχης της διετέλεσε ο τετραήμερος Λάζαρος, φίλος του Ιησού Χριστού.
Αργότερα η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος και η σεπτή Συνοδεία του μετέβησαν στο Αεροδρόμιο Λάρνακος, συνοδευόμενοι από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο και τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Καρπασίας κ. Χριστοφόρο και Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, απ\' όπου αναχώρησαν με προορισμό την Αγία πόλη των Ιεροσολύμων.
Λουκάς Παναγιώτου.
*********************************************
Προσφώνηση του Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσοστόμου κατά την επίσκεψη του Μακαριοτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου στη Λάρνακα
Μακαριότατε, αγαπημένε Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ.Θεόφιλε,
Και σεις ευλογημένοι και σεβάσμιοι αδελφοί και λοιπά μέλη που αποτελείτε τη λαμπρότατη και τίμια συνοδεία,
Με αισθήματα μεγάλης χαράς κι εγκαρδιότητας, με βαθύτατο σεβασμό και ανυπόκριτη και ειλικρινή αγάπη, σας υποδεχόμαστε στη Μητρόπολή μας με το Ευαγγελικό « ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου» και το άλλο «ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων την ειρήνην».
Εξ ονόματος του ευλογημένου και πιστού λαού μας, σας καλωσορίζουμε στη Λάρνακα, τη νέα Βηθανία, τη δεύτερη πατρίδα του Αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου του τετραημέρου, τον οποίον τόσο τιμά, σέβεται και υπεραγαπά ο ευσεβής λαός μας.
Στα σεπτά πρόσωπά σας, χαιρετίζουμε τη Σιωνίτιδα Εκκλησία, τη Μητέρα των Εκκλησιών. Στις μορφές σας χαιρετίζουμε, τους αγνούς αγωνιστές της Ορθοδοξίας, τους ακοίμητους φρουρούς του Παναγίου Τάφου, του Σπηλαίου της Βηθλεέμ, του Φρικτού Γολγοθά, και των λοιπών αγίων προσκυνημάτων, τα οποία αγίασε με την επι γης παρουσία Του , ο Θεάνθρωπος Χριστός.
Μακαριότατε,
Σκιρτούν σήμερα οι καρδιές μας, γιατί η ευλογημένη παρουσία σας ανάμεσά μας, επικυρώνει το αδιαίρετο της Ορθοδοξίας κι επιβεβαιώνει του Απ. Παύλου τα λόγια «Υμείς δε έστε σώμα Χριστού και μέλη εκ μέρους», ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στον ευσεβή λαό μας να ασπασθεί τη δεξιά σας, να ευλογηθεί και να θαυμάσει το δεξιό οιακοστρόφο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, τον κοσμημένο με απλότητα, υπομονή , νηφαλιότητα, σωφροσύνη και αγάπη.
Τη μεγάλη όμως χαρά μας από την επίσκεψη και ιεραποδημία στη πατρίδα μας, τη νήσο των αγίων και των μαρτύρων, επισκιάζει η αδυναμία μας, να σας ξεναγήσουμε στον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτου της αγιοτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και στα άλλα μοναστήρια και εκκλησίες μας στην βόρεια Κύπρο, τα οποία για 38 τώρα χρόνια, καταπατεί και συλεί με τη βία των όπλων ο Τουρκικός κατοχικός στρατός. Και η θλίψη, ο πόνος και η λύπη μας όσο περνά ο χρόνος μεγαλώνουν, γιατί βλέπουμε όλα αυτά τα μνημεία της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής μας, μα και της παγκόσμιας κληρονομιάς, να δέχονται απροστάτευτα την φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα την καταστροφή και την εξαφάνιση.
Παράλληλα οι πρόσφυγές εκδιωγμένοι από τα πάτρια εδάφη, παραμένουν μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Και η πιο τραγική πτυχή του δράματος, οι οικείοι και οι συγγενείς των αγνοουμένων μας, που παρ’ όλο που έχουν περάσει 38 χρόνια από την εξαφάνιση των αγαπημένων τους προσώπων, εξακολουθούν να περιμένουν να πληροφορηθούν για την τύχη τους.
Μακαριότατε,
Δεν ζητούμε και δεν απαιτούμε τίποτα περισσότερο απ΄ότι μας ανήκει και ότι το δίκαιο επιτάσσει. Δεν τρέφουμε αισθήματα μίσους εναντίων των Τουρκοκυπρίων και ούτε επιθυμούμε την εξόντωσή τους. Αντίθετα, επιθυμούμε μια ειρηνική Κύπρο, χωρίς στρατούς κατοχής και κατοχικά στρατεύματα. Μια Κύπρο, στην οποία θα εφαρμόζονται πλήρως και χωρίς εξαιρέσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο προβλέπει. Γι’ αυτό ζητούμε και τις δικές σας ευχές και προσευχές.
Προσευχηθείτε Μακαριότατε, προσευχηθείτε μπροστά στον Παναγίο Τάφο, στον φρικτό Γολγοθά και στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ, για το λάο μας, για την ελευθερία και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην Κύπρο μας, για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και την επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες.
Προσευχηθείτε ακόμη για την πνευματική υγεία και πρόοδο όλων μας, σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο που περνά τόσο η πατρίδα μας όσο και η οικουμένη ολόκληρη.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος.