Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι έτοιμη να ανοίξει ακόμα και αύριο τις θύρες της αν δοθεί άδεια επαναλειτουργίας της» πληροφορεί την Ομογένεια και γενικότερα την πλήθουσα Εκκλησία με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο νέος ηγούμενος της Χάλκης, Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος.
Η επίσημη ενθρόνισή του στην ηγουμενία της Μονής της Αγίας Τριάδας όπου στεγάζεται η Σχολή της Χάλκης, έγινε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, γιορτή του Αγίου Φωτίου, ο οποίος είναι ο ιδρυτής της Μονής της Αγίας Τριάδας και προστάτης Αγιος της Σχολής.
Η Σχολή, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ελπιδοφόρο, «θα λειτουργήσει αρχικά με 25 φοιτητές και θα προστίθενται κατ’ έτος, ενώ στα λειτουργικά της έξοδα θα συντελέσουν και οι Επαρχίες του Εξωτερικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος αγωνίζεται ακατάπαυστα κατά την 20ετή Πατριαρχία του για την επαναλειτουργία της Σχολής, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε πως «ουκ επαύσαμεν επί εικοσαετίαν, ουδέ παυσόμεθα, δεήσεις και ικεσίας απευθύνοντες τω Κυρίω και αιτούμενοι παρά των αρχών και εξουσιών ίνα ίδωμεν ερχομένην την πολυπόθητον εκείνην ημέραν της επαναλειτουργίας της Σχολής μας».
Πρόσθεσε πως «τον Γολγοθάν, τον κάθε Γολγοθάν, το κάθε Πραιτώριον, την πάσαν αδικίαν ακολουθεί η Ανάστασις. Αυτήν την Ανάστασιν μετά του Ιερού Φωτίου και πάντων των προκατόχων ημών και λοιπών εν πίστει και ευλαβεία τελειωθέντων, αναμένομεν και ημείς δια την Σχολήν μας».
Στην πανηγυρική Λειτουργία και στην εγκαθίδρυση του Μητροπολίτη Ελπιδοφόρου παρέστησαν οι Μητροπολίτες Δέρκων Απόστολος, Τρανουπόλεως Γερμανός, Πριγκιποννήσων Ιάκωβος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Μύρων Χρυσόστομος, Σασίμων Γεννάδιος, Ελσινκίου Αμβρόσιος, καθώς επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, Νικόλαος Ματθιουδάκης, Αρχοντες του Θρόνου, καθηγητές και μαθητές από την Εκκλησιαστική Σχολή Χανίων Κρήτης και πλήθος πιστών.
Ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός στην Ομογένεια της Αμερικής και ιδιαίτερα της Βοστώνης, καθότι πριν μερικά χρόνια διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» είπε αναφορικά με την ενθρόνισή του ότι, «αισθάνομαι μεγάλο δέος και τιμή διότι είμαι ο πρώτος ηγούμενος αυτής της Μονής ο οποίος δεν είμαι και απόφοιτος της Σχολής, και πρέπει κανείς να συνειδητοποιήσει αυτό το βάρος ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο βάρος της ευθύνης και της κληρονομίας που επωμίζεται».
Ο Μητροπολίτης Προύσης, ο οποίος είναι και καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναμένεται να είναι και ο Σχολάρχης της Σχολής της Χάλκης όταν επαναλειτουργήσει, είπε, πως «η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν είναι απλά μία Θεολογική Σχολή, είναι το επίκεντρο του καυχήματος της Μητρός Εκκλησίας».
Η Μονή της Αγίας Τριάδας της Χάλκης έχει σήμερα τέσσερις Μοναχούς και κληρικούς.
Στην ερώτηση αν υπάρχουν κάποιες πρόσφατες πληροφορίες για την επαναλειτουργία της Σχολής, ανέφερε πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, συμμεριζόμαστε όμως όλοι μας την αισιοδοξία του Πατριάρχη μας ότι η ημέρα της επαναλειτουργίας δεν θα βραδύνει».
Εξηγώντας στην Ομογένεια και κατ’ επέκταση σ’ όλο τον Ελληνισμό παντού γιατί είναι σπουδαίο πράγμα η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, είπε ότι «είναι σπουδαίο διότι, όπως είπε και ο Πατριάρχης, δεν είναι απλώς μία Θεολογική Σχολή, αλλά είχε δημιουργήσει και σχολή με την έννοια της μετάδοσης ενός συγκεκριμένου τρόπου εκκλησιαστικής οντότητας και ενέργειας, ήταν αυτό που λέμε η Σχολή του Φαναρίου».
Εξήγησε πως «ήταν η Σχολή που μετέδιδε στους φοιτητές και αποφοίτους της το πνεύμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που είναι το πνεύμα το παραδοσιακό, το πνεύμα της Ορθοδοξίας αλλά με έναν τρόπο που όλα αυτά μπορούν να γίνουν εύληπτα από όλη την Οικουμένη, δηλαδή το πνεύμα της οικουμενικότητας χωρίς να παρεκκλίνει από τις αρχές ούτε της Ορθοδοξίας, ούτε του Ελληνισμού, ούτε να αλλοιώνει και την παράδοση».
Συμπλήρωσε, πως «αυτό το μείγμα το σπάνιο, το δύσκολο, το οποίο είναι κι ένα απόσταγμα εμπειρίας και προσπάθειας αιώνων και συνύπαρξης με το αλλοεθνές στοιχείο επί πολλούς αιώνες, αυτό λοιπόν όλο ήταν αυτό που δίδασκε και μετέδιδε η Σχολή αυτή στους αποφοίτους. Αυτό το στοιχείο έχει εκλείψει από την Ορθοδοξία γενικότερα. Οι απόφοιτοι που εμφορούνται από αυτό το πνεύμα έχουν πλέον φτάσει σε προχωρημένες ηλικίες και γι’ αυτό το Πατριαρχείο έχει δώσει βαρύτητα να μεταδοθεί και στις νεότερες γενιές των κληρικών αυτό το πνεύμα της οικουμενικότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Τόνισε ότι «αν δοθεί αύριο η άδεια επαναλειτουργίας μπορεί σε μια εβδομάδα να αρχίσει η λειτουργία της Σχολής πρακτικά, γιατί κάθε έτος θα έχει 25 φοιτητές. Εχετε έλθει στη Σχολή και γνωρίζετε πόσο έτοιμη είναι».
Σχετικά με το από πού θα προέρχονται οι φοιτητές, είπε: «από όλες τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου και όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, θα έχουμε βέβαια και λίγους αλλοδόξους, όπως είχαμε πάντοτε από Εκκλησίες που θα στέλνουν τους φοιτητές τους να διδαχθούν την Ορθόδοξη Θεολογία».
Από απόψεως καθηγητών, επεσήμανε ότι «υπάρχουν πολλοί, τους έχει και η Εκκλησία υπόψη, αλλά υπάρχουν αρκετοί κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής και αρχιερείς και στο Φανάρι οι οποίοι κατέχουν διδακτορικά, επομένως μπορούν να διδάξουν».
Η φοίτηση θα είναι δωρεάν.
«Ποτέ δεν πλήρωναν δίδακτρα», τόνισε, ενώ σχετικά με τα έξοδα της λειτουργίας της ανέφερε πως «η Σχολή πάντοτε στηριζόταν με τη συνεισφορά των Επαρχιών του Θρόνου από το εξωτερικό, μεγάλων ευεργετών και ειδικού ταμείου το οποίο είχε συστήσει το Πατριαρχείο για τη λειτουργία της Σχολής».
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας. Του Θεόδωρου Καλμούκου.